Test Citroën C4 Picasso BlueHDI 120 hk

Citroën C4 Grand Picasso är en bil som erbjuder allt man kan önska hos en familjebil. Citroën C4 Grand Picasso är komfortabel, rymlig samt praktisk och klarar galant av att ta hand om stora familjers vardagsbestyr. Citroën C4 är en bil som upplevs som modern och är riktigt mysig att köra. Du som letar en bekväm familjebil bör helt klart ta dig en titt på Citroën C4 Grand Picasso innan du väljer bil, känner du inte redan till denna bil så kan du komma att bli riktigt positivt överraskad!

Citroen c4 picasso 2016 (22)750

Testbilen: Citroën Grand C4 Picasso BlueHDI 120 hk Exclusive, 7 säten. 0-100 km/h 11,7 sekunder.

Att köra

Citroën C4 Picasso är mycket trevlig att köra. Dieselmotorn och automatväxeln gör ett utmärkt jobb som passar denna bil mycket bra. Motorn har en bra bottendrag som gör att bilen startar piggt från stillastående och klarar av de vardagliga manövrarna perfekt. Sportig karaktär kan du dock glömma för detta finns det inte det minsta av i C4 Picasso. Detta är en 100% praktisk familjebil som inte heller ska vara en sportbil. Den 120 hästkrafter starka BlueHDi dieselmotorn med automatväxel funkar faktisk perfekt för denna bil. Det finns även en 150 hästkrafter stark dieselmotor men jag tycker inte att man behöver välja denna om man absolut inte bara vill bränna extrapengar “bara för att det går”.

Citroen c4 picasso 2016 (46)640

Komfort

Förarkomforten är mycket god och körställningen är bra. Armstöd finns på båda sidor placerade på bra avstånd. Den stora framrutan ger en enorm vy ut mot framförvarande trafik, busskänslan är mycket påtaglig vilket jag tycker ska ses som positivt för denna bil. Fjädringen är riktigt komfortabel och Citroën C4 Picasso känns som en härlig glidarbil när man kör på vägen likaså över mindre ojämnheter. När jag pressar bilen lite extra i kurvor så klarar den detta förvånansvärt bra in och genom kurvan, men efter kurvan när bilen ska rätas upp igen så kommer dock svallvågorna i bilens fjädring som gör att man guppar lite åt höger och vänster innan bilen stabiliseras igen.

Bullernivån i bilen känns helt okej både i låga och höga hastigheter. Citroën C4 Grand Picasso är dock en bil med stor och rymlig kupé så visst vägbuller förekommer men jag tycker ändå att bilen upplevs mindre bullrig än genomsnittsbilen.

Massagestolar kan verka lockande och visst är det ett trevligt inslag men i detta fall så är det mer mysigt än massage och detta tillbehör känns inte som ett måste ha.

Praktisk användning

Praktisk användning är hela den stora grejen med Citroën Grand C4 Picasso och det har Citroën lyckts bra med. Dörröppningarna är höga och generösa vilket gör det lätt att stiga i och ut ur bilen. Komforten och benutrymmet är gott för samtliga passagerare i bilen så länge fem personer åker i bilen. När bilens samtliga sju säten används får man flytta fram stolarna i mellanraden något vilket gör benutrymmet något begränsat men fortfarande okej. Benutrymmet för de två extraplatserna längst bak är begränsat men vi har åkt sex personer i bilen varav en 14 åring längst bak utan klagomål.

Samtliga tre stolar på mittraden kan fällas separat samt kan även flyttas fram och tillbaka efter önskemål. Även stolsryggarnas vinkel är ställbar för samtliga tre säten i mittraden.

Lastutrymmet är mycket generöst så länge inte extrasätena nyttjas. Lämna alltid insynsskyddet hemma om du inte i förväg vet när extraplatserna kommer att behövas då detta är svårt att förvara i bilen när sju sittplatser används.

Citroen c4 picasso 2016 (62)640

Det finns gott om plats för småförvaring. Mellan framstolarna finns en rymlig förvaringslåda som även kan lyftas bort. Lyfts denna bort så finns det fortfarande kvar mugghållare kvar samt ett lägre förvaringsfack. Fördelen med detta är att du istället lätt kan ställa en väska eller matkasse mellan framstolarna. Mittarmstöd finns separat och påverkas därför inte av hur du väljer att nyttja småförvaringen i bilen.

Citroen c4 picasso 2016 (43)640

Instrumentering

Instrumenteringen i Citroën C4 Picasso är lite speciell men föredömligt bra. Det finns en jättestor färgskärm som är centralt placerad under vindrutan. I denna skärm visas all nyttig information som hastighet, navigation, färddata och mycket mer. Du kan själv påverka en hel del av denna instrumentering som är helt digital. Denna stora skärm sitter också bra placerad med solskydd runtomkring. I mittkonsollen finns ytterligare en display som är en pekskärm. På denna gör du alla inställningar, styr radion och navigationen. Du kan också välja om navigationsvisningen ska ske enbart i pekskärmen eller även i förarinstrumenteringen som ligger mer i sybnfältet. Det är relativt lätt att sköta inställningarna och menyerna, dock så kan pekskärmen ibland upplevas något seg. Rattreglage finns och fungerar bra.

Stereon har ett ljud med svävande känsla vilket ger en riktigt mysig känsla vid låga ljudvolymer. När jag ökar ljudvolymen till en hög nivå så låter det inte alls lika bra längre, det är framför allt basen vid popmusik som får ett biljud. Denna stereo trivs bästa som bakgrundsljud, vilket sannolikt också är det största användningsområdet hos denna bil. Spotify uppkoppling fungerar bra och låtvalen kan styras via rattreglage men med en seg och besvärande fördröjning.

Teknik

Citroën C4 Picasso har en modern instrumentering i toppklass. Det finns även parkeringshjälp, filhållningshjälp och adaptiv farthållare. Dock så lyser avancerad autobroms med sin frånvaro.

Design

Citroën är duktiga på design och exteriört har de gjort ett gott jobb, detta är ju trots allt en familjebil med praktiskt nyttjande i fokus vilket ger begränsade designmöjligheter. Interiört är Citroën C4 Picasso en stilren men något avskalad bil. Allt är snyggt utformat men det finns inga detaljer som får mig att tänka premiumbil.

Citroen c4 picasso 2016 (37)640

Styrkor och svagheter

Styrkor

 • Komfortabel
 • Tyst
 • Praktisk
 • Rymlig
 • Bra instrumentering
 • Plats för sju (Grand Picasso)

Svagheter

 • Ej sportig
 • Stor bil (Speciellt C4 Grand Picasso)
 • Inredningen känns inte exklusiv
 • Seg bluetooth styrning av Spotify/Streaming
 • Stereon är inte för högspelande popfans

Prisbild:

 • Utgångspriset är 222 400 kr för en C4 Grand Picasso 130 hk bensinbil Seduktion.
 • Dyraste alternativet är C4 Grand Picasso diesel 150 hk med automat och Exclusive paket: 303 700 kr.
 • Rekommenderat val: C4 Grand Picasso diesel 120 hk automat Intensive paket: 270 900 kr (Klimatanläggning, parkeringssensorer fram/bak, skjutbart baksäte, navigation, 12″ instrumentering i färg, nyckelfritt system m.m.)

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

En kommentar

 1. Elve Eriksson

  Hej saknar fastsättning av golvmattan på förarsidan vill glida fram mot pedalerna.
  Saknar en plastbricka som man låser fast mattan med.

  Svara

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.