Test av Ford Ranger Pick-up 2022 – Nu i uppdaterade versioner !
Ford Ranger är Europas ledande pick-up bilmodell. Ranger är bilen för de situationer när man behöver extra mycket från sin bil. Denna bil tilltalar både de som behöver en bra arbetsbil likaså de som vill ha den som en cool livsstils bil. Oavsett anledning för bilköpet så får du en bil som klarar av att köra vidare där asfalten slutar och vägen blir otillgänglig för vanliga bilar. Ford Ranger är verkligen en rejäl bil för tuffa miljöer och situationer. Nu har Ford Ranger genomgått en uppdatering inför årsmodell 2022. Jag har provat att köra bilen offroad på gropiga skogsstigar som liknar allt annat än en normal väg. Så här gick det!
Kortfattat om Ford Ranger versionerna
Nya Ford Ranger finns i fyra versioner Stormtrak, Wolftrak, MS-RT samt Raptor. På svenska marknaden kommer endast Stormtrak och Raptor att säljas. Det innebär också att man i Sverige enbart kan köpa en Ranger med 10 växlad automatväxel. De viktigaste skillnaderna mellan Stormtrak och Raptor är att Raptor har en sportigare framtoning samt gasfjädring. Raptor är även något lättare än Stormtrak som i sin tur istället får dra tyngre släp och lasta mer vikt. Oavsett vilken version så klarar dessa bilar av att köra i långt mycket värre miljöer än vanliga bilar kan.
Mer detaljerad information om går att hitta hos Ford Sverige (i skrivande stund finns inte all info kring nya 2022 årsmodellerna publicerat)
Ford Ranger Stormtrak är gjord för en praktisk utomhusvardag.
Ford Ranger Raptor är varianten med tuffare utstrålning och som klarar extra tuffa tag med sin gasfjädring. Raptor klarar av att köra i högre hastighet på dåligt väglag jämte vanliga Ranger.
Offroadkörning
Ford är noga med att informera mig om att de bilar som jag snart ska köra är versioner tagna direkt från fabriksbandet så som de säljs till kunderna. Inga specialmodifieringar har gjorts på bilarna för att klara de tuffa vägar som ska köras på.
Färden börjar direkt In i skogen längs en väg där hjulspåren i vissa fall är knappt synbara. Det går verkligen inte att köra snabbt här och vägen är en rejält gropi skogsväg. Stora stenar dyker upp mitt i körbanan där jag inte alls vill ha dem. Det skumpar rejält i bilen men samtidigt så parerar Raptors gasfjädring det så bra som det går. Branta bergsknallar dyker upp och även fast man inte tror det ska gå att köra vidare så tar sig bilen faktiskt fram bit för bit. Ibland så slår det till i underredet men Fords representant säger att visst kan bilen ta skada men dessa delar kan bytas ut i värsta fall vilket är bättre än att hela bilen går sönder. Jo, visst finns det begränsningar för bilen men det märks att bilen är byggd för att klara långt mer än en normal bil och absolut mer än vad de flesta stads-SUV:ar gör.
Jag kör vidare längs skogsvägen, en väg som jag aldrig själv normalt skulle våga att ta mig an även om jag hade en liknande bil. Denna biltyp kräver verkligen att man sätter sig in i vad bilen klarar av och det är då man upptäcker att Ford Ranger kan göra längt mycket mer än man tror. Fords ingenjörer har verkligen lagt ner arbete på att detta ska vara en bil som ska klara verklig tuff körning. Den höga markfria gången gör även att det går att köra genom vatten och likaså i djup lera. Instruktionerna jag får är att helst inte stanna mitt i de ställen som består av mycket gyttja utan stanna till innan, planera körningen först och sen hålla en rak linje med låg fast stabil fart genom hela partierna med gyttja. Givetvis är bilen fyrhjulsdriven med möjlighet att låsa hjulen men fyrhjulsdriften går även att koppla ur och då får du en bakhjulsdriven bil i sann amerikansk anda.
Körning på normal väg
Ja en Ford Ranger går ju förstås att köra på vanlig väg också även om det känns så mycket tråkigare efter offroadkörning. Jag kör längs en asfalterad landsväg och där går Ranger riktigt bra det märks dock att bilen är hög och fjädringen mjukare. Bilen kränger lite mer när kurvorna blir smalare vilket också är fullt normalt för denna biltyp. Fjädringen är mycket mjuk och komfortabel det blir lite gungigt när ojämnheter i landsvägen passeras. Amerikansk känsla skulle jag vilja säga, och jag gillar det. På motorvägen så gör sig bilen bäst i hastighet upp till 120 km/h. När detta passeras så blir bilen allt mer svajig när ojämnheter i motorvägen dyker upp. Maxhastigheten är angiven till 180 km/h, jag provar inte att uppnå denna detta och känner att vår maxhastighet på 120 km/h räcker gott för denna bil. Ford Ranger trivs bäst i lägre hastigheter och jag har inget att anmärka på detta då bilens syfte inte är att vara en låg sportbil klistrad mot asfalten. Ranger Raptor versionen har fler körprogram gjorda för terrängkörning jämte Stormtrak men gasfjädringen hos Raptor uppges inte vara adaptiv så den hårdnar inte till lite extra när bilen körs i högre hastighet.
Körkänslan hos bilarna oavsett version är mer åt det kraftiga hållet än åt det snabba. 2-liters Bi-Turbomotorn på 210 hästkrafter och 500 Nm går bra och räcker till men Ranger är en stor och tung bil. Vid omkörningssituationer upplevs bilen inte pigg. Motorn gör sig ändå genomgående bra för bilen i de flesta fallen och specifikationen är faktiskt 0-100 km/h på 9 sekunder. Det finns även ett motorsvagare alternativ för Ford Ranger Wildtrack som inte säljs i Sverige.
Interiör och komfort
Ford Ranger är jättetrevlig och trivsam att färdas i. Jag gillar verkligen inredningen och tycker den är betydligt trivsammare än hos andra närliggande konkurrenter. Jag sitter jättebra i bilen och Ranger är en mycket komfortabelt bil att fördas i. Då bilen är hög så behövs verkligen det extra fotstödet utmed bilens sidor för att lättare kunna stiga i och ut ur bilen. Fotstödet finns i detta fall inte enbart för syns skull!. Bilens höjd ger även en bra översikt framåt vilket speciellt är bra i stadstrafik. Värre är det då att parkera bilen i stadsmiljö, Ranger är inte den största pick-up bilen på marknaden men det är ändå en stor bil. Benutrymmet i versionen med bakdörrar känns helt okej för mig som vuxen. Jag upplever bilen som tyst i kupén även på motorvägen, men vid kraftig acceleration så uppträder en viss nivå av dieselbröl från motorn som sen försvinner när man återgår till jämn hastighet. I det hela går Ranger tyst och fint.
Ford Ranger har givetvis massor med ny bilteknik vilket är lätt att glömma bort då man istället lätt fokuserar på praktisk funktionalitet, design och känsla. Backradar och kamera är något jag rekommenderar för denna bil då avståndet bakom bilen är svårare att bedöma än för vanliga bilar och det är lätt att backa på något utan detta hjälpmedel. Sen finns det uppkopplade tjänster, navigation, säkerhetsteknik och förarhjälp. Jag måste dock erkänna att jag helt har glömt bort att testa bilens ljudanläggning fast Ford brukar normalt ha en fullt acceptabel ljudanläggning redan som standard.
Nyheterna för 2022
De största nyheterna inför modellåret 2022 är främst kosmetiska designförändringar. Bland annat bilens frontparti och nya unika interiörer där varje version har sin egen interiördesign. Denna generation av Ford Ranger har funnits sedan 2012 utvecklad med bas i Australien vilket är en utmärkt miljö för att utveckla en sådan här typ av bil. 2019 kom en större produktuppdatering som inkluderade 2 liters dieselmotorn som bilen har idag. Ranger har nu finutvecklats till sitt nuvarande optimala utförande innan elektrifieringen sannolikt snart tar vid.
Fakta att känna till:
- Det finns två olika fjädringar, standard och den mer avancerade gasfjädringen för Ranger Raptor versionen. Gasfjädringen ger utökad komfort och ännu bättre framkomlighet på ojämn väg inklusive möjlighet att köra snabbare över gropar och stenar, om man nu verkligen vill göra det.
- Raptor versionen säljs i begränsad upplaga, för Svenska marknaden har man planerat för att 20 bilar kommer säljas. Vänta inte om du vill köpa en!
- Motor: Diesel Bi-turbo 210 hk, 500 Nm (Den svagare motorn som finns säljs inte i Sverige)
- Växellåda: 10 växlad automat (Manuell växel säljs inte till svenska marknaden)
- Utsläpp: Stormtrak: 240 CO2 g/km, Raptor 278 CO2 gr/km
- Förbrukning medel (WLTP): Stormtrak: 0,92 l/mil, Raptor 10,6 l/mil
- Stormtrack klarar mer last och dragvikt än Raptor
- Bredd: Raptor: 1,87m, längd 5,4m. Stormtrak: Bredd 1,82m, längd 5,28m.
- Hjul: Raptor: 17″, Stormtrak 18″
För vem
Ford Ranger passar dig som behöver en bil för praktiskt utomhusarbete och i svåråtkomliga miljöer, men likaså tilltalar bilen personer som vill ha den som en livsstilsbil för känslans skull även om den aldrig lämnar asfalten. Oavsett bruk så är detta en bil man lätt blir förälskad i. Jag själv skulle absolut trivas med att köra en Ford Ranger dagligen.
Prisbild:
Stormtrak cirkapris: 521 000 kronor (417 000 utan moms)
Raptor cirkapris: 667 000 kronor (534 000 kronor utan moms)
Ranger finns i Double Cab och Super Cab utförande, Raptor finns dock bara som Double Cab. Super Cab innebär tvådörrarsversion med baksäte som är mycket begränsat. Double Cab är en fyrdörrarsversion med bra utrymme för baksätespassagerare.