Dacia har tagit Sveriges billigaste bil och gjort om den till Sveriges billigaste crossover. Hur lyckat är det kan man undra? Jo, det är väldigt lyckat! Det är svårt att hitta några dåliga saker med denna bil, och jag har försökt. Inte mycket som inte kan motiveras med det låga priset. Denna bil är för den som vill byta bil till en ny cool och praktisk bil utan att betala mer än vad en begagnad bil ofta kostar.

 dacia sandero stepway 2013 (12)

Denna bil både ser bra ut och är praktisk! Den passar unga lika väl som gamla. Det bästa med bilen är att den är hög, man kliver upp i bilen istället för att sjunka ner. Detta gör att man också sitter med en bra utsikt över trafiken framför. Det är också bra för de som är äldre och vill lätt kunna kliva in och ut ur bilen. Framsätet har jag inte så mycket att klaga på förutom en något kort stolsdyna. Dörrarna till baksätet är stora vilket ger en bra öppning till baksätet. Man sitter bra i baksätet och har bra med benutrymme. Lastutrymmet är också bra med tanke på bilens storlek. En stor resväska får plats utan problem och en hel del därtill.

Bilen jag testat hade en 1,5 liters turbo-dieselmotor på 90hk från Renault som ger bilen rättvisa. Bilen känns inte alls långsam. Man kan också få nya Dacia Sandero med 0,9l bensinmotor som har turbo. Denna motor har jag kört i Renault Clio och då gick den riktigt bra sett för den låga effekten som den ändå har. På motorvägen är Sandero Stepway förvånansvärt tyst vilket var oväntat. Visst är bilen långt ifrån tystast i klassen men jag hade ändå förväntat mig lite högre vägbuller, positivt.

Dacia Sandero Stepway kommer nästan helt fullutrustad som standard, vilket i Daciamått bland annat innefattar AC och 7″ touchskärm med GPS. Touchskärmen är dock lite ljuskänslig och svår att se när dagsljuset är som starkast.

Rostskyddet i Dacia Sandero är också väldigt bra. Det är i toppklass, mycket bättre än de flesta biltillverkare.

Villa du ha mer tekniska data och specifikationer om Dacia Sandero Stepway, tryck här.

Så, motorerna är bra, rostskyddet är i toppklass, förarplatsen är bra och utrymmena är bra, vad är dåligt då? Något måste ju vara dåligt till detta pris?

Visst, bilen har många detaljer som gör att den är billig, men utan att de nödvändigtvis behöver vara dåliga.

 • Knappar till fönsterhissarna måste hållas i hela tiden vid reglering
 • Innertaket har lite känsla av att vara gjort av textilklädd papp, det är dock inte fult.
 • Mycket plastig inredning utan detaljinslag. Kan också vara en fördel då det är tåligare och lättare att hålla rent.
 • Bilen kan inte fås med de flesta nya avancerade tekniska system.
 • Manuell AC är det enda som finns, automatisk klimatanläggning finns inte.
 • “Fälgarna” som medföljer är förvisso de snyggaste “fejkaluminium-plasthjulsidorna” jag sett, men de är av plast.
 • Inte lika tyst som en Volvo V70 i kupén.

Okej, till slut hittade jag några saker som Dacia bör förbättra oavsett lågt pris eller inte:

 • Ratten är för tunn, den känns lite väl klen att hålla i. Detta är lite synd för det lär knappast handla om en kostnad utan här har man inte riktigt tänkt till.
 • Stolsklädseln har syntetiskt textilmaterial som inte riktigt känns bra.
 • Krockskyddet har blivit bättre, den vanliga Sanderon fick 4 av 5 i krockbetyg hos EuroNCAP när den provades på nytt 2013. Men kan ändå vara ännu bättre, krockskydd kan aldrig pratas bort med ett lågt pris.
 • Mugghållarna är för grunda.
 • Armstödet i dörren är för lågt placerat.

 

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

2 Kommentarer

 1. Jan-Erik Ingvall

  Annars verkar bilen mycket vettig och praktisk för sin storlek och att rostskyddsbehandlingen är bra – om den faktiskt är det – är en mycket väsentlig sak. Men varför dessa apräcken på taket???? Det finns ju hel löstagbara takställningar-

  Takrelingar :

  – kräver ändå tvärbalkar för lasten eller boxen
  – är under 99 % av körniingarana helt onödiga
  – ökar luftmotståndet och vindbruset
  – försvårar biltvätt och snöborttagning.
  – ser i mina ögon löjliga ut.

  Utan takrelingar skulle kanske det TEORETISKA koldioxidutsläppet ligga på jämnt 100 g/ km.

  Svara
  • Joakim

   Hej Jan, jag föredrar nog takreling vid montering av tvärbalkarna/takräcket, löjliga tycker jag inte att de ser ut men det är ju helt individuellt hur man tycker, på övriga punkter så instämmer jag med dig. Det är ju inte ofta de används.

   Svara

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.