Backradar blir mer och mer vanligt i dagens bilar. Detta en gång dyra tillbehör kan nu köpas för överkomliga pengar eller ingår i prisvärda paket till de flesta bilar. Behöver man detta då? Jag har inget problem med att parkera, det har jag klarat själv i många år, så tänker nog många inklusive mig själv. Men när jag väl provat denna funktion så insåg jag att även om fickparkering inte är ett problem så är detta ett hjälpmedel som underlättar denna manöver, oavsett om man är bra på fickparkering eller inte.

Volvo-V40-backradar

Backradar och backkamera i en Volvo V40 CC 2013

Några typer av system som finns:<

/p>

Backradar med ljudsignal:
Här hörs en blippande signal i bilen som blippar snabbare och snabbare ju närmare bilen bakom man kommer. När signalen ljuder konstant så är man på ett lämpligt avstånd och bör inte köra närmare än så.

Backradar med ljudsignal och visuell indikation:
Ljudsignalen fungerar som i exemplet ovanför man kompletteras med visuell information. Det finns olika typer av visuella system. Allt från enkla lysdioder till de nyare där man ser siluetten av en bil och varje enskild radarsensor visas kring bilen. Här ser man lite noggrannare på vilken sida man är nära hindret.

Backkamera:
Backkamera är som det låter. Man får upp en kamerabild med kraftig vidvinkel som visar vad som händer bakom bilen. Till detta läggs grafisk information med linjer och din aktuella körriktning till för att hjälpa dig att styra rätt. Systemet kompletteras också med ljudsignal. Fördelen med backkamera är exempelvis när du står parkerad bredvid en skåpbil och inte har någon sikt från förarplatsen om det kommer bilar på vägen du ska backa ut till, då kan kameran vara till hjälp som ser ett brett område bakom bilen.

Avancerade system:
Nissan har ett system kallat “Around View” här tar man hjälp av fyra kameror runt bilen som med hjälp av datorkraft skapar en animerad bild av hindren runt bilen. Du ser sedan denna bild i ett fågelperspektiv ovanifrån, som att det fanns en kamera rakt ovanför bilen filmandes nedåt.

Nissans Around View

Nissans Around View

Framsensorer:
Till många bilar kan man även få sensorer fram. Dessa fungerar precis som de vanliga backradar systemen men pejlar av avståndet till hinder framför bilen. Det som kan vara värt att veta är att dessa system kan vara programmerade olika. På vissa system som till exempel Volvos så fungerar dessa per automatik och aktiveras automatiskt. Andra system som exempelvis Fords aktiveras antingen manuellt eller i samband med att backen läggs i och även de vanliga backsensorerna aktiveras. Framsensorer är lite svårare att hantera och programmera då man inte vill att de ska börja pipa vid kökörning.

Summering:
Backradar är ett bekvämt tillbehör. Det primära är ljudsignalen och är egentligen det enda som behövs, resten är bara visuell bonus. Undantaget backkamera som även kan hjälpa till i trängda situationer när sikten från förarplatsen är skymd.

Observera att detta är skrivet baserat på fakta idag, imorgon kan det vara annorlunda. Biltillverkarna utvecklar och förbättrar sina funktioner och sin programmering hela tiden.

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.