Test av BMW 7-serie: Nya BMW 730d & nya BMW 750Li

BMW 7-serie är en exklusiv lyxbil i övre premiumklassen och visst erbjuder BMW 7-serie något utöver det vanliga! Jag har testat både BMW 730d samt framför allt den långa och exklusiva BMW 750Li. Det är inte bara jag som blir förtjust i denna bil, det är alla som sitter i den. Kollegor, släkt och hela min familj älskar BMW 7-serie! Vad är det som alla gillar? Kanske är det den snygga inredningen, möjligheten att styra bilens funktioner från baksätet, massagen i stolarna, mysbelysningen på kvällen, ljudet i stereon, den tysta kupén, fjädringen som gör att bilen svävar fram på gatan samt de komfortabla stolarna både fram och bak. En av mina döttrar säger att hon älskar denna bil då hon aldrig tidigare suttit så skönt i baksätet!

BMW 750Li 2016 (37)750

BMW 750Li

Testbil 1: BMW 750Li X-drive. Bensinmotor, 8-cylindrar, 450 hk, 650 Nm, 0-100 km/h: 4,5 sekunder. Extrautrustning: Ja, mycket. Priset börjar från: 1 148 000 kr

BMW 7-serie finns i två varianter, en längre och en kortare. Den längre har tillägget “L” i modellbeteckningen. Det är också den långa varianten som är den som hela BMW 7-serien ursprungligen bygger på. Den kortare är en modifierad L-version, i andra fall är det inte ovanligt att man gör tvärtom och gör en förlängd version av en standardmodell. Fördelen med att utgå från den långa från början är inte minst att designen inte tar sig uttrycket “förlängd kaross”. BMW 7-serie L har en väldigt stilig exteriör design.

L=mer benutrymme och viloläge, eller arbete.

Den huvudsakliga skillnaden är att den längre L-varianten erbjuder är mer benutrymme i baksätet. Speciellt om framsätet skjuts fram och fälls ihop. Då kan man till och med fälla ner en fotpall som tillsammans med viloläge i bakstolen ger en avslappnande färd där man inte har några problem att ta sig en tupplur. Jag kan lova att nackstöden är de mjukaste och skönaste jag någonsin testat i en bil.

BMW 750Li 2016 (129)750

För dig som hellre vill jobba när du åker så finns möjligheten att fälla fram ett litet arbetsbord som finns gömt i armstödet i mittkonsollen som ingår i Excecutive-paketet. Detta bord rymmer exempelvis en liten bärbar dator. Executive paketet innebär också att mittkonsollen inte kan fällas upp och bilen enbart kan transportera fyra personer, inklusive föraren.

För dig som varken vill jobba i bilen eller sova så kan du ställa in stolen precis som du vill ha den, slå på massagefunktionen och välja din favoritradiokanal i den ljuvliga Bowers and Wilkins stereon (Tillval för ca: 40 000 kr).

BMW 750Li 2016 (157)750

BMW 750Li är en bil som är anpassad för baksätespassagerare. Kanske har ägaren en privatchaufför som kör bilen, i andra fall kan denna bil vara en representationsbil för företag som ofta transporterar viktiga kunder. Fast du kan givetvis också köpa denna bil för att ge din familj det bästa möjliga färdmedlet för långresor. Det mesta kan styras från baksätet, radio och musik, samtliga stolar förutom förarstolen, belysning, solskydd med mera. Detta görs från en kontrollenhet som även är en surfplatta från Samsung. Förutom att styra bilens komfortfunktioner så kan du nyttja den som en vanlig surfplatta.

BMW 750Li 2016 (190)750

Att köra BMW 750Li

BMW 750Li är en mycket behaglig bil att köra. V8 motorn går tyst och behagligt, det är knappt att motorn hörs överhuvudtaget. Dock så får man vara lite försiktig med gaspedalen för det är en kraftfull motor som gärna kan ryckta till. BMW 750 gör 0-100 km/h på 4,5 sekunder vilket naturligtvis är enormt bra prestanda. Men detta är inte en bil som är sportig utan mer åt glidarhållet. Fjädringen gör att det känns som att bilen svävar fram och i komfortläget så kränger bilen en hel del när den pressas lite extra i kurvor. Det finns ett sportläge som sänker ner fjädringen och gör bilen avsevärt mer stabil men någon sportbil blir det inte ändå. Denna kraftfulla motor gör sig bäst på vägar som Autobahn där man får köra snabbt samtidigt som vägen huvudsakligen är rak. I Sverige så har man inte någon större nytta av denna motor utan ett bättre val är någon av dieselvarianterna som finns. BMW 7-serie är en bil som mår bäst av att framföras lugnt och komfortabelt. Men det behövs ändå kraft för filbyten och samt till att från stillastående kunna smidigt köra in på vältrafikerade vägar. Samtliga motorer som erbjuds till BMW 7-serie klara detta utan problem.

BMW 750Li 2016 (219)750

Instrumentering

Instrumenteringen i testbilen 750Li har digitala förarinstrument samt att mittskärmen har pekskärmsfunktion. Förarinstrumenteringen kan väljas i tre varianter. Normal, sport där hastighets även visas i siffror samt den ganska meningslösa Eco-läget. Mittskärmen i 7-serien är en pekskärm. Då det är samma menyuppbyggnad som BMW kört med länge så är den inte anpassad för pekskärmar vilket ger mycket liten nytta för denna funktion. GPS-navigeringens adresser blir lättare att fylla i samt att det är lättare att söka i den inbyggda bilmanualen. Resterande funktioner kan lika gärna styras från kontrollhjulet bredvid växelspaken. BMWs menysystem är inte så användarvänligt men det är väldigt snyggt grafiskt.

BMW 730 2016 (32)640

Kontrollpanelen i baksätet är en surfplatta som startar i BMW läge för att styra bilens funktioner. Systemet har snygg grafik men även denna har brister avseende användarvänlighet. Förvisso är det inte jättesvårt att justera bilens funktioner men det skulle ändå kunnat göras ännu enklare. Det ska vara så enkelt så att de som aldrig åkt i bilen snabbt ska finna alla funktioner och inställningar presenterade på ett användarvänligt sätt utan att be om hjälp, här har BMW inte riktigt nått hela vägen fram.

Bowers and Wilkins Diamond Surround Sound stereo

Ljud i toppklass, behöver jag säga något mer? För den som letar hopplöst djupt i inställningsmenyerna så kan man också hitta ljudinställningarna till detta utmärkta ljudsystem. Både tonkontroller samt simulerade miljöer. Jag har aldrig testat ett ljudsystem där de simulerade miljöerna har varit något att ha. I detta fall så finns det faktiskt ett par lägen som ger mervärde och speciellt det program som ger en extra surroundkänsla, funkar utan att förstöra musiken! Denna inställning med behaglig musik tillsammans med komfortstolarna och BMW 7-seriens komfortabla fjädring är ett bra recept för en avslappnad färd!

BMW 730d

BMW 730 2016 (24)1200

Testbil 2: BMW 730d X-drive. Dieselmotor, 6-cylindrar, 265 hk, 620 Nm, 0-100 km/h: 6,1 sekunder. Priset börjar från: 885 000 kr.

BMW 7-serie utan “L” tillägget är den kortare, eller kanske den mer vanliga versionen kanske man kan säga. Detta är trots allt ändå inte en kort bil utan fyller ändå nästan en hel normal p-ruta. Denna version är valet för dig som vanligen kör bilen själv till vardags. Den stora skillnaden är att det är lite mindre benutrymme för baksätet. Fast benutrymmet är ändå inget att klaga över och tillsammans med god komfort i baksätet så är alla ändå fullt nöjda.

Mittarmstödet i baksätet kan fällas ner och har då en kontrollenhet för stolar, stereo, belysning med mera. Fälls denna upp så finns det plats för fem personer i bilen. Fast ryggen i mittplatsen är hård på grund av att den består av baksidan av den uppfällda mittkonsollen, nej det är verkligen inte alls skön att sitta i mittplatsen bak, detta fungerar enbart som en nödplats för kortare resor. Denna bil är huvudsakligen gjord för fyra personer. Den testade BMW 730d hade inte värmesitsar för baksätet och läderstolar är kalla när bilen startas på vintern! Köp till detta!

BMW 730 2016 (52)750

Att köra BMW 730d

730d är den minsta motorn i BMW 7-serie vilket innebär att den “bara” har 6-cylindrar och 265 hästkrafter. Denna motor är ljuvligt härlig att köra! Den går mjukt och fint samtidigt som det finns bra kraft direkt från stillastående. Filbyten och omkörning på landsväg är inget problem. Det är först när jag når upp till runt 120 km/h som kraften börjar avta. Då detta är den högsta lagliga hastigheten i Sverige så finns det egentligen ingen anledning att köpa någon annan motor än denna. All kraft finns där den behövs och BMW 7-serie är ju en komfortglidare i första hand!

BMW 730 2016 (96)640_r2

Detaljer från BMW 7-serie som sticker ut:

Gest-kontroll: Med några enkla handrörelser under backspegeln kan du höja och sänka ljudet på stereon samt svara eller neka telefonsamtal. Detta funkar faktiskt bra även om det annars finns utmärkta och lättillgängliga fysiska kontroller för detta.

Backkamera vridbar samt även framtill: Backkameran vrider sig efter rattens rörelser vilket ger en bättre överblick bakåt, funkar mycket bra! Dessutom finns kamera framtill också, denna blir dock väldigt snabbt smutsig i klassisk svensk snöslask.

Adaptiv fjädring: Fjädringen är inte bara ställbar och komfortabel, den samarbetar även med den framåtriktade kameran. Dyker en grop upp framför bilen anpassas fjädringen till detta hinder, sägs det i alla fall.

Magisk stämningsbelysning: Det finns en rad olika färgkombinationer för stämningsbelysningen som dessutom kan ställas efter önskad ljusstyrka. Detta är mycket snyggt gjort och ger en trevlig stämning i bilen vid mörkerkörning.

Belysta högtalarmembran: Bowers and Wilkinsstereon har upplysta högtalarmembran, WOW!

Doft i ventilationen: Ventilationen kan förses med olika dofttillskott som tillhandahålls av BMW. Det finns flera olika dofter att välja, som kallas något i stil med sommargräs, frisk ökenhetta, träaromer med mera. Gillar du inte detta koncept med dofttillskott så kan du slå av funktionen. Hur de doftar? Jovisst känns det kanske lite friskare i kupén och jag tror jag kunde urskilja lite skillnad mellan de olika dofterna, ungefär på den nivån är det.

Askkoppar i bakre dörrarna: Lite gammalmodigt i dagens tidsanda kan tyckas, men man behöver ju inte använda dem!

Styrkor och svagheter BMW 7-serie

Styrkor

 • Makalös komfort
 • Mycket tyst kupé
 • Designen är snygg både utvändigt och invändigt
 • Fantastisk fjädring
 • Bra ljud i Bowers and Wilkins stereon
 • Bra motorer
 • Backkameran vrider sig baserat på rattutslaget
 • Alla älskar BMW 7-serie!

Svagheter

 • Parkeringsradarn sänker inte ljudet på stereon
 • Rattvärmen aktiveras med en knapp bakom ratten
 • Fortfarande inte ett användarvänligt menysystem, trots touchskärm.
 • Ej sportig känsla men dock en sportig karaktär, dvs detta är en komfortracer
 • Mittplatsen bak ej bra, mycket dålig komfort och bör betraktas som nödplats. BMW 7-serie är utan tvekan en bil för fyra personer i första hand (Executive-versionen har inte ens plats för fem.)
 • Långa dörrar, svårare att öppna i trånga utrymmen
 • Något låg takhöjd för baksätet, speciellt med glastak.
 • Var är Champagnekylaren?

Summering BMW 7-serie

BMW 7-serie är lyxig och en av de mest komfortabla bilar som finns att köpa idag. Ska bilen endast köras i Sverige så satsa på komforttillval och bra stereo men spara in på de större motorerna då V6 dieseln på 265 hästkrafter duger alldeles utmärkt!

BMW 730 2016 (101)750

Tänk på innan köp:

BMW 7-serie har en rad tillval som man faktiskt trots allt bör beakta för att få helhetskänslan som denna bil är värd, så glöm inte: Stolsvärme bak med ventilerade säten, innertak i Antracit Alcantra (13 000 kr), Läderklädd instrumentpanel (14 000 kr), komfortsäten bak (21 000 kr), Head-up display (13 000 kr), B & W stereon (42 000 kr) samt mycket mer. En BMW 7-serie ska utrustas så som du vill ha den och inte med tanke på bilens kostnad, speciellt inte avseende de sista tillvalen som bara är en droppe i havet jämte bilens grundpris. Sist men inte minst, det enda valet i Sverige är en 7-serie med X-Drive fyrhjulsdrift. Glöm inte det för denna bil ska inte stå och spinna däck vid rödljusen på vintern!

Informativt: Flera beskrivna detaljer i artikeln kan vara tillvalsutrustning, kontrollera innan bilköpet vad som ingår.

Test BMW 7-serie - BMW 730d - BMW 750Li - Lyxbilsklassen
7.7Ditt Byta bil poäng
Reader Rating: (7 Votes)
7.7

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.