Begagnad Renault Megane III

Funderar du på att köpa en begagnad Renault Megane generetion III? Ja då är det inte helt fel ute då Renault kvalité förbättrats avsevärt i denna generation av Megane. Rostskyddet är bland det bästa som kan fås hos en bil vilket är speciellt intressant för dig som ska köpa begagnat. Ja, Renault Megane är faktiskt en dold guldklimp för begagnatköpare då Renault har gjort en klassresa utan dess like avseende kvalité vilket ännu inte hunnit slagit igenom fullt ut, det tar ju ett tag att bygga upp förtroende hos kunderna. Några detaljer finns att känna till innan köp, precis som hos de flesta bilar.

Renault Megane 1-6 dCi vit (2)

Byta Bil Bloggen har en Renault Megane III 2016 1,6 dCi för långtest. Någon gång har radiokanalerna mystiskt försvunnit från minnesplatserna och fått sökas fram igen. Panoramaglastaket knarrar ibland undervintertid och framför allt då isbildning ligger i skarvarna, detta är dock övergående och har inte hållit i sig speciellt länge. Det nyckellösa systemet krånglar ibland när det är varit temperaturer som bildar fukt och kondens. När man tryckt på dörrknappen för öppning så har det inte alltid funkat, så fort bilen torkat så är allt okej igen. Vi dessa tillfällen, som enbart varit några enstaka har fjärrkontrollen på nyckelkortet istället fått öppna centrallåset och det utan problem. Bilen har därmed i princip varit helt felfri till nyligen.

2016-01: I samband med service noterades att de bakre bromsskivorna började bli slitna (Inte beläggen!), fast bilen gått under 2000 mil. Den första gissningen var rostiga skivor då bilen går mycket i stadstrafik. Bromsverkan är 80% fram och 20% bak. Vid en extrakontroll så visades det att skivorna inte alls var rostiga utan det konstaterades att de faktiskt var relativt slitna. Det går att köra till nästa service men planering för byte då bör göras. Varför denna situation uppstått är fortfarande oklar. Är beläggen för hårda, skivorna för mjuka, har det varit något mekaniskt krångel som orsakat att bromsarna legat emot skivorna? Glömmer man handbromsen (Som går mot bakbromsarna) så lyser det rött i förarpanelen samtidigt som en varningssignal låter så detta är alltså inte fallet. Just bromsarna är också det som rapporteras mest om avseende krångel hos Renault Megane. Alla bilar har sina svaga sidor och detta är troligen Meganes. Å andra sidan så är bromsbyte en av de lättaste sakerna att åtgärda på en bil, och är detta det enda krånglet ska man nog ändå vara nöjd.

2018-06-10 uppdaterad rapport från vår Renault Megane 2013:
Bromsarna har inte bytts ännu och bilen är nu två år äldre samt har gått drygt 6000 mil. Rapporten om de slitna bromsarna vi fick tidigare var kraftigt överdrivna och till viss del amatörmässig. Bilen har till och med besiktigats samt genomgått 6000 mil service utan någon notis alls om bromsarna som fortfarande är orginal. Det är oroväckande hur verkstadspersonal ger så totalt olika bedömningar, och det är dessutom samma märkesverkstad men inte samma personal dock.

Det har inte heller uppkommit några nya fel till dagens datum och bilen är därmed 4,5 år gammal och helt felfri. En LED-belysningsinsats (Dagljus) har gått sönder efter blivit sönderslagen av ett stenskott, beställning av ny LED-enhet har inte gått så bra. De går inte att hitta hos andra leverantörer än Renault, Renault har inte heller lyckats få fram någon trots att vi beställt en ny enhet för en månad sedan. Första gången vi frågade hade det gått en vecka och då visade det sig att de glömt göra beställningen, då litade vi på att de genomförde beställningen men det börjar bli dags att kolla upp detta då vi i skrivande stund inte hört av dem. Priset för LED-belysningsinsatsen är ca: 1400 kronor, (arbete för byte hos verkstaden ca: 1700 kronor, varför vi avser att försöka byta själva först)

2018-10-13: Renault Megane gick sönder till slut. Båda LED belysningarna i fronten gick sönder under en kort period och klimatanläggningen fick läckage under sommaren och slutade fungera, Märkesverkstaden skulle ha nästan 30 000 kronor för att reparera detta. Renault 5 åriga garanti tog allt och bilen lagades kostnadsfritt. Läckaget var litet och svårfunnet, det krävdes påfyllning med spårmedel och att bilen kördes vidare i 3 veckor. Kylan fungerade fullt under denna tid och troligen hade man kommit långt på att bara fylla på nytt kylmedie (Dock olagligt att göra om man vet att det är läckage i systemet som inte ska repareras). I annat fall hade vi i alla fall inte anlitat en märkesverkstad om garantin gått ut. LED lamporna är det värre med, dessa kräver att fronten monteras bort för att kunna bytas enligt verkstaden. Dessutom är de lite speciella och vi vi har inte hittat dessa hos andra leverantörer att köpa, att beställa dem från Renault kostar 1400 kronor per styck (Inklusive byte hos märkesverkstad 3200 kr/styck). Enligt beiktningen får bilen underkänt om dessa inte fungerar. Orsaken till att LED lamporna gick sänder angavs till att det kommit in fukt, eftersom båda gick sönder med kort mellanrum så håller förhoppningsvis de nya i nästan 5 år till nu.

Besiktning, spetember 2018:

Bilen har genogått besiktning, nästan 5 år gammal och drygt 7000 mil. Inga bromsar bytta ännu. Bilen fick ingen anmärkning utöver ett trasigt halvljus vi missat (Byts på 10 minuter lätt själv). Ett litet påpekande att bromsskivorna bak börjar få lite rost och kan komma att behövas bytas om ett år inför nästa besiktning, men inget problem att köra vidare denna gång och bromsvärdena var helt okej. Dessutom gav de kommentaren att bilen såg riktigt fin ut undertill. Vilket vi också kunde se på plats, Renault har mycket bra rostskydd vet vi, och fick bekräftat.

Bilen såld oktiber 2013

Bilen är nu också såld och med detta slutar rapporteringen från vår egna Renault Megane 2013. Tyvärr står sig andrahandsvärdet lågt fortfarande för Renault och extrautrusta inte gärna din Renault. Jämfört med Volvo så är prisfallet mycket sämre, vår rekommendation blir därför att om du ska köpa en helt ny Renault Megane så köp en billig version som kampanjas ut.

Denna lilla Renault Clio är annars troligen det bästa köpet då den är förhållandevis billig att köpa och mer efterfrågad som begagnad och lättsåld därmed. Flertalet av motorerna hos Renault idag har dessutom kamkedja (unantaget den gamla klassiska 1,5 dCi dieseln, men den nyare 1,6 dCi har detta fast den finns fortfarande inte i så många Renaultbilar. Tyvärr vet inte så många att Renault i många fall gått över till kamkedja och därmed de täta intervallen för kamremsbyte. Den nya Tce bensinmotorerna har kemkedja och dessa sitter i de flesta Renault Clio som sålts de senaste åren.

 

Övriga rapporter om Renault Megane:

Auto Motor & Sport

AMS skriver att Renault Megane tidigare generation II har haft mycket med kvalitétsproblem så Renault rykte är dåligt vilket påverkar andrahandsvärdet. Sedan 2010, vilket innebär Renault generation III så har statistiken förbättrats rejält för Megane och dess kvalité. Renault Megane är ofta undervärderad på andrahandsmarknaden. Avseende AMS egen undersökning om problemfrihet så får Renault Megane nästan full pott, 4,5 av 5 vilket är ett bra tecken på kvalitétslyft hos Renault de senaste åren.

Driftsäkerhet, undersökning hos Auto Motor & Sport. Undersökning gjord år 2000 (äldre Megane generation) så var 62% kunder utan driftproblem, undersökning gjord 2014 så hade 93% av kunderna inga driftproblem. En av de bästa kvalitetsförbättringarna noterade hos någon av tillverkarna i denna undersökning.

Vi Bilägare

Bra vägegenskaper. När bilen kom var den tyst, idag som genomsnittsbilen. De första årsmodellerna fick kritik för förarstolen vilket åtgärdades efter detta och de senare modellerna har skönare stolar. I standardmodellen är det trångt i huvudhöjd för baksätespassagerarna, i kombimodellen är detta bättre lika så har den också lite bättre benutrymme i bak. Kombimodellen är också den mer populära versionen i Sverige. En av de bäst rostskyddade bilarna på marknaden och överlägsen konkurrenterna i klassen. Ändå ligger begagnatpriset klart under konkurrenterna vilket beror på den svajiga kvaliten från den förra generationen.

Vanliga fel hos Renault Megane III:

Avgaslampan lyser, och dåliga avgasvärden uppmäts hos besiktningen: En avgasklaff måste då bytas vilket normalt tagits på garantin.

Bromsproblem: I det flesta fallen är det bakbromsarna som strular och behöver smörjas upp, då de kan rosta fast. Lyssna efter gnissel vilket kan vara ett tecken på detta problem.

Startkortet som ersätter nyckeln har ibland krånglat.

Statistik från Bilprovningen: Vanliga problem: glapp i styrleder och spindelleder, avgasrening och bromsar
Statistik från tyska Dekra: Klassas som medel eller något bättre än medel. Vanliga anmärkningar: avgasvärden, brister i belysning, slitna bromsskivor och belägg.

Värt att känna till:

De nyare motorerna 1,2 Tce bensinmotor och 1,6 dCi diesel (130 hk) har kamkedja. Alla andra motorer har kamrem, exempelvis den klassiska snåldieseln 1,5 dCi. Bytesintervallet är angivet miltal eller tid, vilket som kommer först. Flera ska bytas vid 6 år om miltalet inte överskridits innan dess.

Källor: AMS nr 19, 2015. AMS nr 15, 2015, ViB nr 3, 2015

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

2 Kommentarer

 1. Joakim Eklund

  Hej. Bra sida, med mycket info.
  En fråga; Varför ryker en Reaunalt Megane, -10, diesel, efter man stängt av den?
  Röken kommer från motorrummet…

  Svara
  • Joakim

   Tack, varför din motor ryker är inte riktigt detta forum. Google efter renault forum som finns, där kan du kanske få vägledning

   Svara

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.