Att köra Dacia Lodgy som är Sveriges billigaste familjebil för sju personer  i Göteborg skulle visa sig bli lite problematiskt under vår test av denna bil.

När man är i Göteborg med barnen så går man på Liseberg, vilket vi gjorde förstås. Ett tips till alla barnfamiljer, speciellt om ni har flera barn med er är att fundera innan besöket hur många åk barnen kan tänkas göra. Har man våghalsar till barn som själva kan springa runt  och stå i kö samt kommer spendera dagen till fullo på Liseberg så är åkbanden ett givet val. Men har man barn som förvisso gillar att åka men inte åker allt samt inte kan släppas helt fria så kan det vara värt att räkna på om kuponghäften blir billigare. I efterhand kunde jag konstatera att vi i alla fall hade sparat några hundralappar på att köpa ett par kuponghäften istället för tre åkband, men det beror som sagt på hur barnen är och vistelsetiden på Liseberg.

Dag ett tog vi taxi till och från Liseberg till en kostnad på 165kr respektive 188kr. Det som dock inte var helt enkelt var att få tag i en taxi som körde fem personer. För båda resorna så reserverade sig telefonväxelpersonalen att om de inte hittade en taxi för fem personer så skulle de istället skicka två taxibilar. När en taxi kör mer än fyra personer blir taxan lite högre men blir ändå inte alls lika dyrt som att ta två separata bilar.

När man hittar en ledig p-plats så tar man den!

När man hittar en ledig p-plats vid Liseberg/Universeum så tar man den!

Dag två skulle spenderas på Universeum och denna dag så ville vi inte gissa om vi fick tag i en stor taxibil utan då tog vi den egna bilen, Dacia Lodgy. Bilen skulle ändå provköras i Göteborg så varför inte testa att ta oss till Universeum med den? Fick vi inte tag i parkeringsplats så var det ju bara att åka tillbaka till hotellet där vi hade parkering. Vi hade inget att förlora förutom lite tid. Jag knappade in adressen i GPS:en och körde iväg.

Att köra Dacia Lodgy på GPS i Göteborg skulle visa sig vara svårare än väntat. GPS:en är fåordig och när rösten väl ger instruktioner så kommer de för sent. Kartbilden ger inte heller bra körhjälp när man kör så centralt som mitt i Göteborg utan får mest ses som en fingervisning åt vilket håll man ska åka. Röstinstruktionerna kommer hela tiden för sent eller så har man bara ett par sekunder på sig att justera sig om man ligger i fel fil.  Detta resulterade i att vi kom över till Hisingen ett par gånger då det finns ett filbyte med kort valsträcka straxt innan bron som leder till Hisingen, men Hisingen var inte dit vi skulle. Något knas var det med GPS:en i alla fall, man kunde se att nedräkningen i sträcka till korsningar in

te verkade stämma. GPS:en låg alltid cirka 10-30 meter efter kändes det som och detta i central stadsmiljö blir problematiskt. Kanske var det något fel på just det exemplaret vi hade eller så kanske elektroniken inte är tillräckligt snabb och halkar efter i instruktionerna från GPS:signalen. För att få svar på den frågan måste man ha en till GPS i bilen eller prova en annan likadan bil, men den möjligheten hade jag inte vid detta tillfälle. När man inte kör i central miljö med korta filbyten så fungerade GPS:en bra. Jag kan tillägga som jämförelse att jag har en egen löstagbar GPS från Tom-Tom som jag kört med i centrala Stockholm flera gånger utan att uppleva samma problem som i Lodgyn.

GPS:en i Dacia Lodgy ger inte lika många röstinstruktioner som min egen Tom-Tom GPS, vilket är lite märkligt då det enligt uppgift är Tom-Tom som levererar GPS:tjänsten även till Lodgyn. Min egen GPS ger mer instruktioner mellan de skarpa vägvalen vilket känns tryggt och hjälper en att stanna kvar på rätt kurs.

Att GPS bilden är svår att se i dagsljus vid soligt väder gjorde det inte heller lättare att köra i Göteborg.

GPS:en låg hela tiden ett steg efter

GPS:en låg hela tiden ett steg efter

Till slut såg vi i alla fall Universeum när vi stod vid ett rödljus, och vad såg vi också bredvid oss längst vägkanten? Jo, en ledig parkeringsplats. Istället för att vänta på grönt ljus la jag i backen och fickparkerade. Dacia Lodgy är lång och även om den har en rak baksida så är det inte helt lätt att fickparkera med denna bil. Backradarn kommer därför väl till pass och fungerar utmärkt för detta ändamål, helt klart värt de 1500kr extra som det kostar. Snåla inte på detta om du köper en Dacia Lodgy, bilen är ändå billig!

Universeum är en mix av Skansen akvariet, Acuaria och Tom Tits som finns i Stockholm. Här finns regnskogsmiljö i stor skala. Det finns jättestora akvarier som har både Svenska fiskar och exotiska fiskar. Det var riktigt kul att se att vi också har stora fiskar i våra Svenska vatten. Jag har aldrig tidigare sett dessa fiskar levande i naturlig miljö. Några akvarietankar sträckte sig över flera våningsplan vilket gav en häftig känsla. Ett par ganska stora hajar fanns också att beskåda i ett stort akvarium med exotiska fiskar. Universeum är helt klar värt ett besök! Vi rekommenderar även att äta lunch på Universeum då de har acceptabla priser. Bland annat fanns det pastabuffé för barnen när vi var där.

Resan fortsätter till Ullared, läs här

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.