Ford, bättre eller sämre än andra?

Byta bil till en Ford? Hur rättvist är deras dåliga rostrykte egentligen?

Jag läste nyss i tidningen Vi Bilägare (Nr. 9-2012) att deras Ford C-max fått rost på insidan av bakluckan. Det är vid kanten nedtill på insidan som rostbubblor har börjat dyka upp. Ett klassiskt rostställe för kombibilar. Naturligtvis kommer detta mycket olämpligt för Ford som senaste åren fått tagit över Opels gamla dåliga rost rykte. Man vet också att det tar enormt lång tid att bli av med detta rykte.

Vi bilägare köpte bilen när den just hade börjat tillverkas och i början så är det en viss inkörningstid på nya modeller. I enstaka fall kan sådant inträffa säger Ford. Rostskyddsexpertan Tomas Widström som anlitas regelbundet av Vi Bilägare har kollat på skadan och säger att det är limmet som inte håller tillräckligt hög kvalité, vidhäftnngen mot grundlacken har inte fungerat i detta fall. Bilen är av årsmodell: 2011 och hade gått drygt 5000 mil vid tillfället.

Från och med 2008 får alla Ford som säljs i Sverige förstärkt rost och blästringsskydd. Sverige är bl.a. det enda land som får stänklappar monterade. Stänklappar är något man ska tänka på att ha på alla bilmodeller som körs i Sverige. Mycket sten och grus slängs upp från hjulen och skadar hjulhus och underrede med efterföljande rostproblem.

Ford som hoppas att detta är ett enstaka fall och säger “Det här är klart och tydligt en skada som ska falla under vår tolvåriga rostskyddsgaranti och ingen annan garanti” och vill att kunderna ska känna sig trygga ifall fler fall skulle uppstå.

I Sverige är vi väldigt fokuserade på rost och en bil med rostproblem sjuker fort i andrahandsvärde, Fords modeller sjunker snabbare i andrahandsvärde än genomsnittsbilen har jag också sett i undersökningar. Detta beror sannolikt mycket på rost-ryktet tror i alla fall jag. Personligen tycker jag egentligen att bilens funktion är än viktigare om bilen är en daglig bruksbil. För har du en bil som strular dagligen så kan du inte använda den som du tänkt. Rost påverkar inte funktionen på samma sätt utan då främst mer långsiktigt men det inte ser så fint ut förstås. Det är mycket ekonomi kopplat till bilägandet och rost = sämre ekonomi och alltså inte bra. Även bilar med dålig funktionell kvalité brukar förstås hamna dåligt till i undersökningar.

Jag tycker om Fords bilar generellt. De är OK i designen, praktiskt designade och funktionella i allmänhet. De brukar säljas till ett hyffsat pris.  Bra vardags bil helt enkelt. Men inte med samma materialkvalite som Volvo, Audi m.fl. Fast med senaste generationen har Ford börjat stiga en del i pris. C-max bilen Vi Bilägare köpt kostade ca: 255.000:- i dieselutförande vilket är ganska högt och gör att den prisvärdhet som tidigare fanns hos Ford nu börjar suddas. C-max ligger i mindre familjebilsklassen och det finns många alternativ för 255.000:-.

Ford som bilmärke ligger i klassen under premium, enligt vad jag anser i alla fall. Där konkurrerar de med Peugeot, Renault, Kia, Skoda m.fl. Kia är ganska nya och ligger i samma rost-betygsklass som Ford, men de erbjuder 7 års funktions-garanti på bilen. Ford har därmed tvingats att höja sin garanti till 5 år. Kia har också fått

påpekanden angående rost från Vi Bilägare och precis som Ford fått fixa deras bil. Ford har varumärket, men lite högre pris och lite sämre garanti så det blir tillsammans med ett rostproblems rykte svårare att konkurrera. Jag tror förvisso att Ford kommer att vara högst tillmötesgående mot sina kunder avseende rostproblem samt jobba aktivt med förbättrat rostskydd. Samtidigt får bilarna inte bli för dyra så är det en tuff utmaning. De har ju trots allt haft mer än 10 år på sig sedan de införde den 12åriga rostskyddsgarantin på Ford Focus, och de har nog inte förvaltat dessa 10 år på bästa sätt.

Renault till exempel låg i bottenivån 1998 och ligger i absoluta toppnivån idag. T.o.m. bättre betyg än Volvo i rostskydd. (beroende på att Volvo togs över av, just det…Ford.)

Ford måste nu snabbt kämpa mot rostryktet och samtidigt vara prisvärda som nybils köp för att inte falla bort som exempelvis Opel gjort. För det hjälper inte Ford så mycket att deras bilar är prisvärda begagnade om de inte har några som köper dem nya. Jag vill att Ford finns kvar i Sverige då de har ett mycket intressant utbud praktiska bilar.

Så hur ligger då Ford till jämte andra bilar när man granskat rostskyddet?
Ja inte så dåligt som man kan tro och som ryktet säger.

Utdrag ur: BKG (Beg.köp guiden). Rosregister:

Testår/Betyg (1-5)

Ford Focus 2011: 3
Ford Grand C-max 2010: 4
Ford S-max 2011: 3
Kia Ceed 2011: 3
Kia Sportage 2010: 3
Mitsubishi ASX 2010: 2
Nissan Juke 2011: 2
Peugeot 308 sw 2010: 3
Renault Megane 2009: 5
Honda CR-V 2010: 2
Skoda Fabia 2011: 4
Volvo V70 2011: 4

Summering: Ford har påvisade problem men är inte alls sämst i klassen och kanske inte helt förtjänt sitt dåliga rostrykte.

 

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

3 Kommentarer

 1. curth

  Ska köpa en ford focus 2011 disel för 95.000 är det en bra affär med tanke det dåliga rostskyddet man talar om. Vad får jag för den 5 år senare och med en mätarställning runt 18.000 mil.

  Svara
  • Joakim

   När bilen är ca: 10 år gammal och har gått ca: 18000 mil så har värdeminskningen blivit avsevärd oavsett mer eller mindre rost. Som nämt i artikeln finns det också bilar med avsevärt sämre rostskydd än Ford så det är kanske mer sannolikt att din Ford 2011 klarar sig bättre än genomsnittet? Värdera det mot inköpspriset som du säger är attraktivt och fundera på vad alternativen är? Det finns både bättre och sämre bilar ur rostsynpunkt, de flesta som har bättre skydd (men inte alla) är dock dyrare och faller då kanske ännu mer i värde räknat i pengar? Vad är viktigast för dig?

   Svara
   • Joakim

    TIllägg: En bil kostar alltid på det ena eller andra sättet. Det är alltid ett risktagande på ett eller annat sätt. Jag personligen gillar Ford Focus för bra körbarhet och komfort, reglage sitter och funkar som man vill ha det. Jag kan även tipsa om ett alternativ att titta på, Renault Megane som har ett mycket bra rostskydd och ligger i ungefär samma prisklass.

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.