Volvo 850, såldes under 1992-1997.

Volvos första framhjulsdrivna bil. Många var skeptiska men bilen blev en succé vilket vi alla vet idag. Motorerna var 5-cylindriga och kraftfulla, för sin tid.

Vi hade denna som familjebil ganska länge vill jag minnas. Tillräckligt länge för att jag skulle hinna ta körkort. Därmed har jag kört denna bil. Modellen vi hade var inte mindre än en 850 Turbo med 225 Hk.

Vilket drag det var i bilen! Denna har det där “turbosuget”. Du startar och först har du ett ganska bra grund drag då motorn är 5-cylindrig, sen straxt därefter kommer turbon och driver på. Det svåra var att få kraften ner i marken. Ända upp på treans växel så när jag tryckte ner gasen kunde hjulen släppa och börja slira. Nu ska man väl tillägga att jag inte är någon rallyförare och tillfällena när jag fick möjlighet att köra bilen kan lätt räknas på en hand. Det jag kommer ihåg var att kopplingen var väldigt tung jämte andra bilar, men det är nog bara en vanesak. Bilen på bilden är inte vår utan en bild jag hittat vid sökning på nätet, men färgen och fälgarna är identiska.

Givetvis är bilen praktisk som alla Volvo kombis är. Jag minns inte att det var något speciellt problem med bilen, å andra sidan var det en tjänstebil. Jo en sak minns jag, men det är inte modellrelaterat. Bilverkstaden som bytte sommar/vinterdäck maskin-drog låsbulten med samma moment som övriga däck. En punktering uppstod och låsbulten gick inte att få upp. Bärgningsbil tillkallades, denna kunde inte heller få loss bulten. Bilen drogs till Volvoverkstad som till slut fick loss bulten. Verkstaden som bytt hjul fick ta kostnaden. Därför, behåll alltid kvitto även för mindre saker eller va stamkund med personlig kontakt.

Jag upplevde bilen som både tyst och komfortabel att åka i, på den tiden.

Mina föräldrar bytte straxt efter jag fått körkort in bilen mot en ny Volvo V70N årsmodell 2000. Jag kunde bara drömma om att ta över den då, men den var för dyr för mig och jag fick hålla tillgodo med min Ford Sierra som jag köpte för 14.000:-. En stor anledning utöver köppriset var också försäkringskostnaderna för personer under 25 år, de är höga. Speciellt för motorstarka bilar. Idag när man är lite äldre förstår man också varför.

Denna bilmodell är nu till åren. Men vill du byta bil till en äldre Volvo med rejäl motorstyrka så kan du nog få denna till bra pris idag. Du får dock förstås vara beredd på att den idag är långt ifrån nyskick. Jag skulle gärna ha en Volvo 850 Turbo.

En pris-sökning på nätet gav: ca: 20.000:- för 850 Turbo samt 50.000 – 70.000:- för trimmade välvårdade 850 T5R exemplar.

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.