Så var då äntligen de nya vinterdäcken monterade! Jag har valt att köra med Nokian Hakkapeliitta R2 friktionsdäck. Det är ett dubbfritt däck anpassat för nordiskt klimat.

däckbyte (3)

För några veckor sedan såg det ut att bli snö. Det skulle då varit tidigt på året. Lyckligtvis så uteblev det stora snöfallet och endast några enstaka snöflingor föll ner och smälte bort direkt. Men nu närmar vi oss december och chansen för snöfall ökar för varje dag. Därför känns det bra att vinterdäcken nu är monterade.

Nya vinterdäck ska dessutom köras in under minst 5 mil innan det blir allt för kallt. Det finns nämligen en beläggning ytterst på däcket som ska förhindra åldring innan däcket tagit i bruk. Detta lager ska alltså helst slitas bort innan kyla, snö och is kommit.

Nu är jag i alla fall redo för en test av vintern 2013/2014. För första gången kör jag dessutom dubbfritt vilket känns lite läskigt måste jag erkänna. Nokian Hakkapeliitta R2 däcken har dock en slags specialkristaller i gummiblandningen som ska ge bättre grepp. Detta känns lite tryggare. När snön väl kommit får jag nog ta och provköra samt bromsa lite extra på någon större parkeringsplats när det inte är så mycket folk ute, för att testa och lära känna däcken lite bättre.

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.