Att tänka på innan du byter bil till en snabb bil med sportig karaktär som är snabbare än genomsnittsbilen:

fiesta st

Jag provkör just nu en Fort Fiesta ST, med 180 hk 4-cylindrig 1,6 liters bensinmotor. Denna motor i en liten bil med stenhård fjädring och extra vassa bromsar gör bilen mycket pigg och stark. Gillar du denna typ av bilar så rekommenderar jag starkt en provkörning av denna för den är riktigt bra!

Dagens fråga: När är man mogen att bli en sportbilsägare?

Detta händer mig aldrig när jag kör min gamla trötta trotjänare Volvo V70 2.0F. Jag hade tagit Ford Fiestan denna dag för testkörning från Stockholm upp till Avesta och följande händer när jag var på väg hem:

Efter en längre stunds körning på landsväg så kör jag upp på påfarten till E18, skönt sista sträckan hem och bra motorväg, härligt! Framför mig ligger en Passat 1,8T. Längs med motorvägen vi är på väg att köra upp så ligger en lastbil som just kört förbi påfarten. Passaten kör upp på den tvåfiliga motorvägen och fortsätter i höger körfält. Jag kommer upp på motorvägen straxt därefter, ser lastbilen i höger körfält, kollar bakåtsikten samt fortsätter att accelerera vidare över till vänster körfält. En tredje bil ligger redan i vänster körfält och just på väg att köra förbi lastbilen, jag närmar mig denna bil. Jag börjar släppa på gasen då avståndet till framförvarande nu bil börjar bli lagom.

Då plötsligt så har Passaten kommit nära lastbilen i höger fil och svänger ut i den relativt korta luckan mellan mig och framförvarande bil i vänster körfält. Jag tvingas att gå från att hålla jämn hastighet mot  framförvarande bil till att bromsa. Okej, kanske inte världens bästa planering men visst tänker jag och så kör vi alla tre på led förbi lastbilen. Bilen längst fram byter till höger körfält direkt efter omkörningen. Det är då allt börjar.

Passaten kör vidare i vänster körfält utan att gå tillbaka till höger. Jag hänger kvar bakom och tänker att föraren av Passaten snart kommer att köra till höger för att släppa mig förbi, men icke. Högerfilen är ledig utan hinder. En ganska lång stund går och mitt tålamod börjar pressas.

Nu börjar det bli lite mer bilar på vägen, speciellt i höger körfält och Passaten fortsätter i vänster körfält i något högre hastighet med mig bakom. Jag gillar inte att pressa för nära och håller ett visst avstånd för att då och då närma mig så föraren i Passaten kanske väljer att åka till höger körfält när lucka uppstår. Men icke.

Det blir en längre glipa i höger körfält och jag byter då själv fil för att kanske få Passaten att göra detsamma, vilket denne inte gör. Jag närmar mig i höger körfält för att markera ytterligare. Ingen reaktion och bilar framför börjar närma sig igen. Jag går ut i vänster körfält och lägger mig bakom Passaten igen. Ytterligare en bil lägger sig mellan mig och Passaten.  En ny lucka uppkommer i högerfilen. Framförvarande bil byter till höger körfält, jag kör förbi och byter också till höger körfält och närmar mig åter igen Passaten som ligger kvar i vänster körfält. Denna gång måste väl Passatens förare förstå piken och byta körfält? Nej ,inte alls. Jag börjar fundera på om föraren gör detta med flit för visst ökar denne hastigheten något när jag närmar mig för att gå från att bara köra något snabbare än de i högerfilen till en hastighet som ligger närmare böter och körkortsåterkallelse. Återigen närmar sig trafik i höger körfält och jag byter till vänster bakom Passaten och hänger på vidare.

Nu börjar den tredje luckan närma sig i höger körfält och jag har ledsnat på att köra bakom Passaten i mil efter mil. Jag växlar ner till 3:ans växel låter de 180 hästkrafterna börja springa kraftfullt. Höger körfält öppnar sig, jag växlar till 4:an och kör snabbt förbi Passaten på insidan i höger körfält, Passaten med sin 1,8T 150 hk motor och högre vikt har inte en chans och jag är förbi utan problem. Min fru som sitter bredvid och är en betydligt mer mogen sportbilsförare än mig ger mig en utskällning i stil med “Det där var väl onödigt”.

Varför händer detta inte mig när jag kör min gamla Volvo? Jo, därför att snabba omkörningar inte är att tänka på oavsett vilken sida de sker på. Jag har också ett lugnare tempo när jag kör Volvon. När ovanstående situation ändå uppstår så har jag två sätt att tackla problemet:
1: Jag åker till högerfilen och accepterar ett lägre tempo och struntar i bilen som vägrar släppa förbi.
2: Jag släpper fram en bakomvarande bil som får utöva press på framförvarande fordon istället för mig, sen hakar jag på om det ordnar upp sig.

När man kör en sportbil så påverkas man eller i alla fall jag lätt av bilens karaktär och rycks med, kanske inte alltid till det bättre bara för att bilen går bättre. Med tanke på ovan nämnd händelse så kanske jag har en bit kvar innan jag kvalificerar mig för att bli sportbilsägare, men den största frågan kanske är: Kan man vara en mogen sportbilsägare? Mogen eller inte, Ford Fiesta ST står ändå högt på min vill ha lista för kommande bilar, synd bara att den inte finns i femdörrars version, fast det gör den faktiskt men den versionen säljs inte i Sverige, konstigt.

Men varför vägrade då Passaten byta fil och körde i vänster fil hela tiden?
Kanske något av följande skäl:

  1. Jag bröt mot någon oskriven regel när jag var snabbare än Passaten att lägga mig i vänsterfil för att köra om lastbilen i början. Vilket denne ville markera.
  2. Föraren till Passaten höll en hastighet lite högre än tillåten, och ansåg att det inte finns anledning att köra snabbare. Genom att då ligga i vänsterfilen så markerar man att hastigheten räcker och hjälper därmed till att också hålla nere hastigheten på vägen. Ja, vem kan egentligen säga emot detta skäl??
  3. Föraren till Passaten tittade inte ens i backspegeln och hade ingen aning om att jag låg bakom
  4. Föraren till Passaten ville bara helt enkelt jäklas lite och provocera utan någon egentlig anledning utan bara för att se när och om jag skulle köra om på insidan.

Vad tror du? Visst har detta hänt dig också! Eller har du kanske gjort samma sak som föraren till Passaten? Kommentera gärna och lämna din syn!

Slutfrågan jag har till dig som läser detta är: Är Du mogen för en sportbil?

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.