Saknar kanske baksäte i Malta?

Nyligen har jag lärt mig ett nytt ord “Maltaspecifikationen”. Detta innebär biltillverkarnas specifikation av sina bilar till Malta. Denna är ibland nämligen lite extra speciell. Nu ska jag förklara varför:

Bränsledeklaration
När biltillverkarna ska provköra bilarna för bränsledeklarationen så ska det göras med en befintlig modell som finns att köpa. För att nå så låg bränsleförbrukning som möjligt så är det bättre ju mindre bilen väger. Det är här Malta kommer in i bilden. Även de största biltillverkarna säljer bara ett fåtal bilar i Malta. Då utnyttjar man detta ibland och specar en Maltabil så att den blir så lätt som möjligt. Det kan innebära exempelvis att bilen inte har ett baksäte. För vem i Malta vill byta bil till en med baksäte, nej det är viktigare med l

ttmetallfälgar! Fast om någon skulle råka vilja ha baksäte m.m. så när bilarna säljs i Malta erbjuds ett tilläggspaket gratis, som då förstås innehåller exempelvis ett baksäte och andra saker som är bra att ha i en bi. Saker som vi andra utanför Malta tar för givet finns med i en ny bil.

De enkla Maltaborna
Ja, enligt biltillverkarna så har då Maltaborna låga krav på en del utrustning, men jag skulle tro att de är väldigt kräsna på vissa detaljer. Jag gissar att en Malta bil ser ut så här i grundutförande:

– Ej baksäte
– Ej reservdäck
– Ej AC/ACC
– Ej stereo och högtalare.
– Lättmetallfälgar vill alla Maltabor ha

Ja, jag gissar att Maltaborna inte vill ha passagerare i bilarna, inga lyxfunktioner, reservdäck med tillhörande verktyg och domkraft för byte. MEN de värderar aluminium-material väldigt högt istället.

Ja, så här kan det gå till när biltillverkarna ska försöka uppnå gränsvärden för bränsledeklarationer. Personer i branschen uppger att man försöker undvika detta förfarande men medger att det förekommer

Vad tror du Malta vill ha och inte vill ha när de ska byta bil?

Källa: AMS 2012-24

 

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.