Marknadsdomstolen fastslår att Kia inte får tvinga kunderna till märkesverkstäderna för att deras sjuåriga garanti ska gälla. Man ger också ett viteshot på 5 miljoner kronor om Kia fortsätter att ha dessa krav på deras kunder. Det är Sveriges Bildelsgrossisters Förening som stämt Kia för konkurrensbrott och de verkar nu ha vunnit målet. Läs mer hos DN.

Kia verkar också ha rättat sig efter utslaget för det står på deras hemsida att garantin nu gäller vid utförd service hos alla verkstäder under förutsättning att servicen gjorts på fackmannamässigt sätt enligt Kias serviceprogram. Reservdelar måste hålla samma klass som Kias orginaldelar. Höga krav ställs på att verkstaden dokumenterar allt rätt i ett serviceprotokoll, inklusive eventuell delar och material som använts. Detta måste kunna tillhandahållas under hela garantitiden. Serviceverkstaden måste också uppdatera till senast gällande mjukvara för bilen vid servicetillfället. Läs mer här.

Jag ser det som att konsumenten vinner på detta som får större valmöjlighet till verkstad. Kia förlorar säkert på det ekonomiskt, till en viss del i alla fall. Kia kan även vinna några nya kunder som velat köpa en Kia bil men inte har nära till en Kia verkstad.

Så nu kan du byta bil till Kia även om du vill anlita annan verkstad än märkesverkstaden, på nått känns det som att det egentligen borde vara en självklarhet.

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.