Dubbdäck

Vintern närmar sig, och med det även det obligatoriska däckbytet. Att ha vinterdäck på sommaren och sommardäck på vintern är båda säkerhetsrisker som kan innebära fara i trafiken. Men vad är det viktiga när det kommer till däck?

Copyright Paul Williams

Eftersom däcken är fordonets enda kontakt med körbanan är det viktigt att mönsterdjupet på däcket är tillräckligt. Däck för sommaren är utformade för att filtrera undan större mängder vatten, medan profilen på vinterdäck är anpassade för ett isigt och halkigt underlag. Utöver det spelar ytterligare faktorer in på ett däcks förmåga att prestera. Hur många säsonger däcket använts och hur det har förvarats är faktorer som kan påverka däckets kvalitet, så det är viktigt att man vid jämna mellanrum säkerställer att däcket uppfyller körkraven.

Mönsterdjupet på vinterdäck är viktigt och måste åtminstone vara 1,6 mm djupt. Det kan dock vara bra att ha i åtanke att att 3 mm är det rekommenderade däckdjupet – i slutändan handlar det om hur bra grepp bilen har och din förmåga att hantera bilen.

De olika däcktyperna är utvecklade för olika underlag. På svenska vägar måste man under under tidsperioden 1 december- 31 mars använda vinterdäck, och det finns anledningar till det. Att använda sommardäck på underlag som snö, is och halkig körbana innebär ett stort risktagande, inte bara för dig utan även för andra i trafiken. Vinterdäck passar utmärkt under dessa förhållanden och garanterar en säkrare färd på vintern. Utmärkande för vinterdäck är att de kan ha dubbar.

Vad är dubbar?

Dubbar är små metallstift som man har appliceras på däcken för att förbättra greppet om vägbanan. De är i regel konstruerade av stål och sätts samman med däcket i en vulkaniseringsprocess. Dubbarna sticker upp 1,5 till 2mm ovanför däckytan och förbättrar greppytan. I olika länder skiljer sig lagstiftningen kring dubbdäck åt, vilket t.ex. innebär att man i många länder inte får använda dubbar. Dessa uppgifter är tagna från tirendo.se

Dubbarna gör god nytta på vinterväglag, men vid varmare temperaturer är sommardäck bättre anpassade. Vädret kan under vintern snabbt slå om och gå från torr vägbana till halkig på väldigt kort tid. Det gäller alltså att vara förberedd när när graderna börjar krypa neråt.

 

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.