I år är jag utvald som testförare för Nokian Tyres. Det innebär att jag kommer att testa Nokians vinterdäck i normal trafik. Nokian har givetvis utfört alla möjliga simulerade tester i sina egna testanläggningar som är mer avancerade och omfattande än vad jag själv kan testa. Men de kan fortfarande inte simulera alla vardagliga situationer och personliga upplevelser samt kombination med flera olika bilar. Det är där jag kommer in som testförare, eller kanske “idiottestare” 🙂
Förhoppningsvis går allt bara bra och som planerat, men Nokian har gjort klart att jag är helt fri att ta upp alla detaljer bra som dåliga. De till och med uppskattar att få kännedom om negativa saker som de kan ta till sig då de har en kontinuerlig däckutveckling.

Det första jag fått göra är att välja vilken däcktyp jag vill ha, dubbat eller dubbfritt vinterdäck. Nokian Hakkapeliitta 8 eller  Nokian R2. Ja, just det, dubbat eller dubbfritt det är frågan som diskuteras hela tiden, år efter år. Generellt så verkar man ändå komma fram till att dubbdäck är bäst på vintern då de har bra grepp på is. Det är ofta is som orsakar de plötsliga och oväntade situationerna. Det är därför dubbdäck ofta känns tryggare att ha och det är därför jag valt dubbdäck hela tiden fram tills nu. Men börjar man väga in miljöfrågor, däckbuller med mera, ja då handlar det inte bara om greppet och friktionsdäcket vinner allt mer fördelar.

Denna gång har jag valt Nokian R2 dubbfritt friktionsdäck. Anledningen till detta val är:

  • Att jag bor och färdas främst i stadsmiljö.
  • I stan pratas det regelbundet om att förbjuda dubbdäck i allt större omfattning eller belägga dubbdäck med höga straffavgifter. Detta är politiska beslut som kan ske på kort varsel.
  • Miljöfrågan känns allt viktigare. Skadliga partiklar som dras upp ur vägen och sprids ut i luften som vi andas in i stadsmiljön. Ja det känns inte bra.
  • Nokian R2 däck har ingjutna kristaller i gummiblandningen som ska simulera dubbdäckets egenskaper. Jag tror inte att detta blir lika bra som dubbdäck men ju närmare dubbarnas egenskaper ett friktionsdäck kan komma desto bättre är det. Just detta tycker jag är så pass intressant att jag vill prova det själv.

Mer info om Nokian R2 hittar du direkt på Nokians hemsida

Nokian-HKPL-R2

 

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.