I dag talar vi om en global utmaning och ägnar särskild uppmärksamhet åt de skadliga gaser som släpps ut av bilar. Varför? Det är enkelt: ungefär hälften av dessa utsläpp genereras av förbränning av bränsle. I slutändan är effekterna av dessa gaser mycket mer betydande än vad var och en av oss tror. Faktum är att alla dessa utsläpp genereras i atmosfärens ytskikt, där människor bor. Dessutom är förhållandena för spridning av dessa gaser relativt dåliga, och om du bor i en storstad har du också en hög koncentration av dem. De giftiga ämnen som frigörs vid förbränning av bränsle stannar naturligtvis kvar i atmosfären i 10 dagar till 6 månader. Räkna nu hur många bilar som har passerat på 5 minuter.
Hur mycket förorenar en bil miljön: en väsentlig analys av frågan. Varför är inte elbilar lösningen?
Låt oss börja med lite kort statistik: de gaser som släpps ut av en bil innehåller mer än 200 kemiska föreningar som är giftiga för miljön. Lejonparten av dessa utsläpp utgörs av olika kolväteföreningar. Låt oss långsamt gå vidare till mer specifika saker, nämligen koldioxid. Det är slutprodukten av bränsleförbränning och även om det finns i atmosfären påverkar dess ökade koncentration temperaturen avsevärt och orsakar växthuseffekten. Vad har vi för slutsats? Fruktansvärda bränder som bränner ner en enorm mängd skogar, översvämningar som aktivt närmar sig Europa och Asien.
Sedan har vi de så kallade ”sura regnen”. Du kanske blir förvånad över att höra att svavel- och kväveoxid också är produkter som din bil släpper ut. Vilka är konsekvenserna av sådana regn? De förorenar vattendrag, förstör faunan och bidrar till metallkorrosion, vilket i hög grad påverkar alla byggnader. Det vill säga, även det som människan har byggt förstör hon med sina egna händer. En annan sak är att kvävedioxid, i kombination med aerosolutsläpp, i hög grad bidrar till smogbildning.
Hur kan man förvärra situationen och öka utsläppen till atmosfären när man kör bil?
- Dålig bränslekvalitet.
- Defekt katalysator.
- Gamla bilar som har otillfredsställande tekniska egenskaper och inte uppfyller dagens miljökrav.
Låt oss nu komma till den mest intressanta delen: varför är de mycket omtalade elbilarna inte ett miljövänligt alternativ? Till att börja med behöver sådana bilar också ”bränsle”, vilket är elektricitet. Och det faktum att den produceras av kärnkraftverk, vattenkraftverk och värmekraftverk innebär att den medför många ytterligare åtgärder för användning, utsläpp och så vidare. Faktum är att vi lever i ångmaskinernas tidsålder, där mänskligheten värmer planeten med sina egna händer. Dessutom är det ett beroende av icke-förnybara resurser, vilket inte alls verkar vara ett steg framåt. Låt oss nu titta på hur elbilar fungerar. Det finns två kemiska element utan vilka en elbil inte kommer att röra sig – litium och kisel. Det senare är grunden för alla mikroprocessorer som används nästan överallt idag (från en vattenkokare, en mikrovågsugn till en elbil). Vi måste tillverka och köpa mikroprocessorer, vilket kräver en enorm förbrukning av elektricitet. Kisel är också ett ändligt element, precis som alla andra icke-förnybara resurser. Litium, som finns i alla batterier, är det mest miljöskadliga ämnet som används vid tillverkningen av elbilar. Det börjar med utvinningen (det förgiftar grundvatten och mark), användningen av barnarbete (ja, även nu) och slutar med att det inte finns någon säker mekanism för bortskaffande av litium. Med andra ord är den nuvarande praxisen att bränna detta element vid mycket höga temperaturer.
Bilens avgassystem: vad det är ansvarigt för, varför det är viktigt att det regelbundet diagnostiseras och några ord om katalysatorn
Avgassystemet (vanligtvis kallat ”avgassystemet”) är installerat på en bil med en förbränningsmotor för att avlägsna de gaser som släpps ut efter motorns explosion från cylindrarna. Det kyler också ner dem, minskar bullret och, tack vare katalysatorn, minskar de skadliga utsläppen.
En katalysator är en del av avgassystemet som är utformad för att slutföra förbränningsprocessen av avgaser som släpps ut av ett fordon under körning. På så sätt släpper bilen ut mycket mindre koldioxid i atmosfären, vilket i sin tur har en skadlig effekt på atmosfären i stora mängder. Denna del utför den funktion som beskrivs ovan och ingen annan. När den är i gott skick kan det inte uppstå några problem med bilen. Men när den går sönder (vilket sker på grund av stötar, eller så kan du helt enkelt dränka den) kan katalysatorn skada tändsystemet. Dessutom är det en fråga om allvarliga pengar att byta ut delen. Det är därför vissa bilister föredrar att ta bort katalysatorn helt och hållet från bilen. Men detta är inte heller ett alternativ, för utan denna del är det osannolikt att du kommer att klara en planerad fordonsinspektion.
Några slutsatser
Mänskligheten är mycket entusiastisk över att ta bort ren luft, vilket påverkar livskvaliteten i allmänhet. Förorenade vattendrag, smog, obrukbar jord, stigande temperaturer, bränder, översvämningar – allt detta är människans verk. Lejonparten av denna påverkan kan elimineras om du använder din bil på ett ansvarsfullt sätt och håller den i gott skick. I dag är miljöproblem som orsakas av växthuseffekten ett globalt problem som påverkar alla.
Artikeln är baserad på källor:
Om funktionsstörningar och diagnos av katalysatorn – www.bildelaronline24.se