Fyrhjulsdriven bil i stan, bra eller dåligt?
34%SUV i stan 100% rätt, eller?
Reader Rating: (5 Votes)
34%

awd-fourwheeldrive-fyrhjulsdrift-4x4För några år sedan kom den så kallade stadsjeepen. Stadsjeepen är egentligen samma sak som en SUV fast med en elegantare design, jämte de terrängbilar som vid den tiden hade en mer robust design. Biltillverkarna upptäckte att vanligt folk köpte SUV:ar och insåg att här finns det efterfrågan. Man tog de klassiska SUV:arna och kombinerade robust design med traditionell bildesign, Stadsjeepen var född. Idag används ordet stadsjeep allt mindre till förmån för det klassiska ordet SUV eller Crossover 

Stadsjeeparna blev först väldigt populära men efter ett tag fick dessa bilar stark kritik. Man tyckte de var stora och buffliga, drog onödigt mycket med bränsle och släppte ut för mycket föroreningar i stan. En stor del av folket började tycka att de var onödiga och inte passade in i stan. Biltillverkarna började göra mindre modeller istället som komplement, likt Volvo XC60 som är mindre än den större Volvo XC90.

Nissan kom sen med sin Qashqai som blev en förebild för det som idag kallas för Crossover. En Crossover är en vanlig bil som fått lite högre markfrigång och lite robustare design. Ibland är gränsen hårfin och vissa bilar likt Kia Sportage kallas både för SUV och Crossover. Det viktiga med Crossovers är att de är billigare att köpa, ofta har de inte heller fyrhjulsdrift. De flesta som köper en crossover är ute efter känslan helt enkelt, att sitta lite högre, att ha en tuffare och robustare bil. Fast robustare är de för de mesta inte utan de är bara design med undantag för några få bilmodeller.

Så är en SUV i stan bra eller dåligt?

Fördelar:

 • Högre sittposition ger bättre utsikt framåt
 • Högre insteg kan vara lättare för äldre att stiga i och ut ur bilen, gäller bara till viss nivå. Allt för högt får motsatt effekt.
 • Bilarna är ofta tyngre och högre vilket i vissa fall kan ge bättre säkerhet vid kollision med andra fordon
 • Fyrhjulsdrift kan vara bra i de få fall snön vräkt ner och parkering ska ske genom snövallar längst med trottoarerna.

Nackdelar:

 • Tyngre bilar drar mer bränsle
 • Tyngre bilar är värre att krocka med jämte mindre och lättare
 • Fyrhjulsdriften behövs bara vid enstaka tillfällen, resten av tiden är det onödigt och ger bara mer vikt till bilen.
 • Stora bilar har svårare att hitta parkeringsplatser
 • En SUV är ofta bra och tar mer plats i parkeringshusen, dåligt både för ägare och de som parkerat bredvid.

Nackdelarna väger nog tyngre om man slår ut det gemensamt på alla i trafiken. Därför kanske de mindre framhjulsdrivna Crossover bilarna inte är så tokiga att ha, de erbjuder an kompromiss som gynnar flera, även om det bästa vore om alla i stan körde små Renault Clio eller liknande

Så vad tycker du, hör SUV:ar/Crossovers hemma i stan, eller ska de bannlysas helt?

Spana in och jämför SUVar, se några stycken jämförda här

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

2 Kommentarer

 1. Magnus

  SUV är varken bra i stan eller på motorvägen. I låga farter är vikten avgörande för hur mycket ett fordon förbrukar, och i höga farter är det luftmotståndet som avgör. En SUV som är tung och har högt luftmotstånd blir därför ingen bra kombination. En lätt bil med lågt luftmotstånd är vinnare i alla lägen. SUV trenden är trams och gör att vi släpper ut mer föroreningar än om folket varit lite förnuftiga och köpt vanliga bilar istället.

  Svara

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.