Fords Ecoboost motor lever inte upp till bränsledeklarationen som tillverkaren angett. Ford är inte ensam om detta, de flesta bilarna lever inte upp till tillverkarnas bränsledeklarationer.

Det finns dock några motorer som är värre syndare än andra, och det är små motorer med turbo. Ett exempel på detta är Ecoboost från Ford. Hur kommer detta sig då? Jo bränsledeklarationen ska göras genom att bilen körs enligt en noga specificerad körcykel. Denna körcykel blir extra mild mot turbomotorer som inte behöver arbeta så mycket. Turbomotorn förbrukar mer bränsle ju mer turbon får arbeta, å andra sidan är den bränslesnål när turbon inte arbetar och bilen körs i jämn hastighet. Det är viktigt att en körcykel är noga specificerad för att man ska kunna uppnå repeterbarhet i testerna samt att bilarna testas på så lika villkor som möjligt. Det är dock inte omöjligt att man ser över hur testcykeln ska köras framöver då turbomotorer blir mer och mer vanliga.

Men Fords Ecoboost motor är sannolikt fortfarande en bensinsnål motor likt övriga tillverkares små turbomotorer, exempelvis VW:s 1,2TSI m.fl. Räkna bara med att de drar lite mer än angivet. Jag har provkört Fords 1.ol Ecoboost motor på 100hk och den känns mycket trevlig att köra, speciellt för att vara en så liten motor.

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.