Efter att sista etanolbilen försvunnit från nybilsmarknaden meddelar Ford att de kommer lansera en etanolversion av deras mellan-SUV Kuga. De antyder också att flera modeller är på väg.

Marknaden dog i princip ut efter att motorerna fick problem med ryckningar. Detta gällde speciellt Fords bilar vilket även inkluderar flera Volvomodeller då de hade samma motorer under den tiden eftersom Ford ägde Volvo då. Då var det bränslespridarna som klibbade igen och lösningen var att köra bensin i tanken då och då. För säkerhets skull så kanske lite mer än så blev det nog för de som var varse om problemen. Körde man på etanol fick man också serva bilen vid halva körsträckan. När dessa bilar inte heller slutligen fick åka gratis genom biltullarna så blem det slutet för dessa bilar.

Men Ford gör som sagt ett nytt försök och bilarna ger lägre utsläpp än andra fossildrivna bilar, om nu framställningen av etanolen sker på bra sätt. Anledningen till att Ford lanserar denna motortyp igen är att de höga sulfatnivåerna i Etanolen inte längre finns kvar samt att priset på bensin och diesel stiger. Vi får se hur det går denna gång helt enkelt.

Källa: ViBilägare nr 7 2019

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.