Först sa man att man skulle tanka bensin var fjärde gång i etanolbilar, nu säger man var tredje gång. Officiellt från Volvo så gäller fortfarande att man kan köra 100% på etanol, de problem som eventuellt uppstår är relaterat till etanolbränslet i sig. Men sedan sommaren 2010 är sulfathalten sänkt hos alla mackar vilket säkert minskat problemen men troligen inte helt. Vi Bilägares V70 2.0F har nu fått ökade problem efter 13000mil. Jag upplevde också tidigare lite problem med vår Volvo V70II 2.0F och la då direkt om till enbart bensin i två månader med följden att problemen försvann och jag har nu börjat tanka etanol igen. Jag kommer dock att följa den nya rekommendationen med var tredje tank bensin. Jag kan också tillägga att jag enbart tankat etanol hos Volvos egna anslutna stationer.

ViB uppger också att Saabs biopower verkar klara etanolen bättre än Fordmotorerna (som även sitter i flera Volvo, 1,8F och 2.0F).

Källa: ViB 2012-17

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

2 Kommentarer

 1. Per

  Har kört mer än 6000 mil på E85 med AUDI A4 utan några problem. Inte behövt tanka någon bensin. Kanske olika konstruktioner av bränslesystemet?

  Svara
  • Joakim

   Ja, kanske det är olika i konstruktionerna. Fordmotorerna som även sitter i Volvo 1.8F och 2.0F har ju uppmärksammats extra mycket avseende detta problem. Å andra sidan har jag en arbetskamrat som kört sin Ford Focus 1.8F också enbart på Etanol i många tusen mil liksom du och utan problem.

   Vi bilägare var även inne på att Saabs biopower inte uppvisat lika mycket problem.

   Dacia läste jag att de hade en kund som kört bara på etanol (Bilen var specad för etanol) och motorn gått sönder ganska snabbt, denne blev ersatt med en ny bättre modell av Dacia bara han lovade att inte köra på Etanol på den nya bilen.

   Volvo själva säger till Vi bilägare att det är bara problem om man kör med “dålig” Etanol, som ska ha försvunnit 2010 (enligt ViBilägare). Jag själv har bara tankat Etanol med Volvokortet på Tanka stationerna som är Volvos egna. Vid semester och jag vid ett fåtal tillfällen inte kunnat använda Volvokortet, och då har det inte heller funnits tillgång till Etanol utan jag tankat bensin. Så jag har alltså bara tankat Etanol via Volvos eget servicenät.

   Även jag är inne på ditt spår att Fordmotorerna inte är riktigt lika tåliga för Etanolen, och då säkert ännu värre när den äldre dåliga Etanolen kom ut i tankarna under en period.

   Jag märkte ju som jag skrivit som tidigare lite problem som var kopplat till en längre tids körning enbart på Etanol som jag uppfattar det i alla fall, då pratar vi kanske snabbt gissat ca: 600mil utan att kört bensin emellan. Då körde jag ett antal tankningar bara bensin och problemen upphörde. Nu tankar jag regelbundet bensin, i kombination med Etanol. Men snarare mer bensin med tanke på vintermånaderna och kylan. Det är ju lite synd tycker jag som skulle vilja köra mer på Etanol.

   Tack för kommentaren, det är bra att höra från de som inte haft problem då det lätt bara blir hög fokus på de fall där problem uppstått.

   Svara

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.