Jag fick idag in en kommentar på det jag skrivit tidigare om turbomotorer och att dess förbrukning ofta inte stämmer med tillverkarens deklaration samt att bilägarna blir besvikna över att dessa drar mer än förväntat, läs här. Det är “Gutenisse” som kommenterat och jag tycker denna kommentar var så pass bra skriven att den förtjänar att få lite bättre exponering och därmed lyfter jag upp den separat här nedan:

Att en turbomotor drar mer soppa än en vanlig sugmotor beror ju på att den har förmågan att förbränna mer bränsle, tack vare turbon. Turbons enda syfte är ju att trycka in mer luft (syre) i cylindrarna för att därmed kunna förbränna mer bränsle = högre effekt, men även högre förbrukning.

Vid normal körning, så arbetar en turbomotor mer som en vanlig sugmotor med hög fyllnadsgrad. Fyllnadsgraden är förhållandet mellan cylindervolymen och volymen luft som verkligen sugs in i cylindern. En sugmotor kan aldrig nå 100% fyllnadsgrad medan en turbomotor lätt överstiger 100% eftersom luften trycks in i cylindrarna.

Så vid normal körning, så jobbar turbomotorn mer optimalt än sugmotorn och när man trampar hårt på gaspedalen, så drar både effekt och förbrukning i skyn.

En annan fördel med en turbomotor är att man kan göra motorn mindre, men ändå få ut mer effekt än ur en större motor utan turbo. Detta gäller förstås bara när man trampar till ordentligt på högerpedalen och låter motorn/turbon varva upp ordentligt.

Tack för denna text som jag tycker var bra skriven och enkelt förklarar turbons funktion och inverkan på bränsleförbrukningen.

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.