Den förarlösa bilen är under utveckling redan nu. Google har bilar som kör själv och som tillsammans har körts ca: 500.000 mil utan att vara med i någon olycka. I ett stadssamhälle som växer och allt fler ska bo på samma närliggande yta så kommer efterfrågan av ett effektivare trafiksystem öka kraftigt. Kollektivtrafiken blir också mer och mer belastad. El-bilar kommer att få större plats i stadssamhället. För att lösa trafikproblem och köer så kan det då bli krav att ha förarlöst system för att få åka in i stadsområden där trafikens framförande kontrolleras i perfektion. Så har du då inte en sådan bil så får du byta bil, lite dyrare än att byta däck som idag är den enda regleringen för att köra på en viss gata i Stockholm idag.

tps://i0.wp.com/www.bytabil.net/wp-content/uploads/2013/04/självkörande-bil.jpg?w=605&ssl=1 605w" sizes="(max-width: 300px) 100vw, 300px" /> Googles självkörande bil

Flera biltillverkare har system som scannar av vad som händer runt bilen. Idag kan många fås med Autobroms som förhindrar eller minimerar krock med framförvarande fordon. Det finns ännu mera avancerade versioner av systemet som scannar området runt bilen för gående och cyklister m.m. Dessa system blir mer och mer intelligenta och finns alltså redan idag, bland annat i Volvobilar. Bilar kan också förses med parkeringshjälp system redan nu.

I närmare framtid kommer det troligen bli vanligt att man “hakar” på framförvarande bil under långkörning och åker på led efter varandra. Då följer bilen efter framförvarande bil och håller avståndet, detta system finns också redan idag men du måste fortfarande hålla i ratten. Du kommer att kunna nyttja hastighetsbegränsningarna till 100%, dvs att du inte åker för sakta men inte heller för fort.

Försäkringsbolag kommer att dra stor nytta av teknik till förarlösa bilar då olyckor bör minska, och även premierna förhoppningsvis. Taxiförare riskerar till och med att bli arbetslösa. Du kan sätta dig i bilen onykter och låta bilen köra dig hem och det enda problemet är att ta dig från bilen till ytterdörren, köper du det gamla James Bond biltillbehöret “katapultstol” så ordnar det sig också 🙂

Det mesta för denna teknik finns som sagt redan idag, men måste bli billigare och implementeringen kommer ta en viss tid. Väghållaren måste bli noggranna och skapa rutiner för avvikelser och vägunderhåll som registreras i en databas. Mycket talar alltså för att vi kommer att se förarlösa bilar framöver, vad tror du?

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

4 Kommentarer

 1. Ulf Bergström

  Jag är synskadad, ser ingenting, så jag tycker dehära med förarlösa bilar låter väldigt intresant. skicka järna epost till mig och berätta mer om de. Instrumentering vad bilen drivs på, hoppas att det inte är pekskärmar i den, och att den är anpassad för synskadade. mvh Ulf.

  Svara
  • Joakim

   hej Ulf, jag har skickat dig ett email med mer info. Förarlösa bilar är under framtagande av flera biltillverkare just nu, exempelvis Nissan, Mercedes och Volvo. Innan synskadade, barn, körkortslösa personer, berusade kan sätta sig i en sådan bil så ska nog även samhällets infrastruktur anpassas också.

   Svara

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.