polis_kontrollJag läste nu på morgonen på text-tv att Poliserna som gör hastighetsövervakning ska få nya direktiv. Nu ska man haffa de som bara kör lite fort.

Tidigare har man valt att fokusera på bilar i trafiken som sticker ut och kör lite extra snabbt på vägen, då främst från hastigheter 10km/h och högre från gällande hastighet. De nya direktiven blir att man ska fokusera på de som kör i hastigheter 6-9 km/h över gällande hastighet.

Anledningen till detta är att man vill fokusera på att få ner medelhastigheten på all trafik då lägre hastighet statistiskt förebygger dödsolyckor i trafiken. Idag är det ca: 12% som bötfälls för hastighetsöverträdelse 6-9 km/h, jag gissar att dessa fall främst är på 30 km/h sträckor utanför dagis och skolor.

Jag förstår tanken och den är god, att förhindra bilolyckor. Att köra för fort är också alltid att köra för fort och kan aldrig bli godtagbart oavsett överträdelsens storlek. Men i somras blev polisen efter stor mediauppmärksamhet i princip helt förhindrade från att försöka stoppa MC-förare som kör i 200 km/h, vilket också borde gälla alla fordon som kör så fort. Detta p.g.a. att de som kör fort samt försöker köra ifrån Polisen blir stressade och riskerar att skada sig själva. Nu ska man som sagt fokusera på hastigheter lägre än 10km/h över gällande. Vad blir nästa steg, att kontrollera hastigheten på barn som kör 3-hjulingar på dagis?

Själv blir jag förvirrad, det är inte fel men det känns ändå inte riktigt som att vi är på väg åt rätt håll här? Vad tycker du?

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.