Not: Läs mer, det finns ett uppdaterat inlägg om val av bränsle publicerat augusti 2014

Dieselns framtid
Hur ser framtiden ut för diesel då? Lysande eller?
Det råder ett stort dieselunderskott redan i Europa. En orsak är att efterfrågan senaste åren ökat väldigt kraftigt. Det är också så att diesel framställs tillsammans med bl.a. bensin och man får ut en viss mängd diesel och en viss mängd bensin vid samma framställningsprocess. Det innebär att om färre vill ha bensinen så kommer priset på denna att sjunka medan priset på dieseln stiger. Idag exporterar Europa bensinöverskottet till USA och Kina. Skulle dessa länder också  vilja ha mer diesel så kommer det påverka priset. Övriga europa var tidigare än Sverige med att gå från bensin till diesel bilar, här kan man nu se att  trenden börjar avta och planar ut och t.o.m. börjar visa tendenser till att sjunka.
Läs mer om detta här:  http://www.dn.se/debatt/dagens-energipolitik-kommer-att-leda-till-dieselransonering

Nedan, exempel på fördelning av bränsle vid framställning.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Läs mer fakta om diesel på Wikipedia

Slutsummering av denna serie:

Dieselbil fördelar: (Jämte bensinbil)
Låg bränsleförbrukning
Starkt vridmoment och grunddrag i bilar.
Något mindre utsläpp CO2/växthuseffekt än bensin.

Dieselbil nackdelar: (Jämte bensinbil)
Partikelfilter är mycket dyra vid bytesbehov.
Släpper ut gifter (cancerframkallande)
I regel dyrare i inköp pga dyrare tillverkning.
Äldre dieselbilar har hög skatt, gäller dock inte de nyare.

Mina avslutningsord för denna byta bil till diesel alternativt bensin serie:
Jag tror att vi i Sverige ett tag till kommer att efterfråga dieselbilar framför bensinbilar. Men allt efter att begagnatköpare uppmärksammar de högre kostnaderna som finns i att reparera en dieselbil (Partikelfiltret m.m.) så kommer man inte vara beredd att betala lika mycket och beg. priserna på dieselbilar kommer därmed att sjunka. Som följd av detta så kommer inte heller dieselbilen bli ett lika hett och självklart val som nybil som den är idag. Går dessutom dieselpriset om bensinpriset i kostnad så minskar fördelarna med lägre förbrukning.
För bara några månader sedan var jag inställd på att när jag skulle sälja bilen så skulle jag sen byta till en dieselbil istället, man som jag nämnt tidigare i denna serie så kommer jag att överväga detta val mer noggrant när det väl är dags.

Om 5 år gissar jag att dieseltrenden har börjat vända, småbilar och mellanbilar som körs i stadstrafik kommer att säljas mer i bensinversioner medan större bilar fortfarande mest kommer att säljas i dieselversion. Vad tror du?

Läs mer, gå till del 1

 

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

2 Kommentarer

 1. Anders

  En sak som många inte verkar tänka på är att med ökade literpriser på både bensin och diesel så sparar man ännu mer kronor med lägre förbrukning. Om tex bensin och dieselpriset idag är 14 kr per liter och en dieselbil drar 0,45 l/mil och en bensinbil drar 0,75 l/mil så blir skillnaden i bränslekostnad 6300kr per år vid 1500mils körning. Om med samma körsträcka bensin och dieselpriserna ökar till låt säga 19kr/ liter för bensin och 20kr/ liter för diesel så blir besparingen 7875kr per år för dieselbilen trots det dyrare bränslet.
  Det verkar inte vara många som har beaktat detta, bara en notis om själva bränslekostnaderna. Idag är det inte mycket skillnad på priser och skatter för bensin eller dieselbilar.

  Svara
  • Joakim

   Bra Anders att du uppmärksammar detta. Jag tror inte heller att så många lägger ner tid och räknar på hela bilekonomin samt vilka olika scenarion som kan råda. Jag tror till och med att en del köper dieselbil bara för att få lägre bränsleräkningar varje månad trots att det inte väger upp merpriset, känslan av att köra billigt överväger. Sen att en del köper bensinbil för att den var billigast att köpa vilket kändes bra vid bilköpet, fast de skulle tjänat i längden på en dieselbil. Så jag går på din linje och säger till er som läser “Lägg ner lite tid och räkna på bilekonomin innan ni väljer bil”

   Svara

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.