Vad är det för något? Jo, en Saaburu!

Jag läste nyss en artikel i DN om Saab 9-2x. Inte den vanligaste Saabmodellen, endast 9st finns i Sverige. Tanken var inte att sälja den till Europeiska kunder utan till Amerikanska. Eurpoeiska kunderna troddes nämligen inte gå på den endast lätt omgjorda Subarun som fått Saablogga istället. Det visade sig sen att de Amerikanska bilköparna inte heller var så lättlurade.

Vilka lockades att köpa denna bil då? Jo troligen de som visste att det var en Subaru och villa ha en Subaru men i annan design. Saab jobbade också med att förbättra bilen som fått lite lyxigare upprustning med bl.a. annan inredning och bättre ljudkomfort.

Annars så är detta ett exempel på hur GM misslyckats i sina övertaganden och samarbeten med olika bilmärken samt försökt att på enklaste sätt modifiera dem för olika marknader.  Nej, där har GM mycket att lära från Volkswagen som lyckats betydligt bättre avseende att använda samma teknik i flera olika bilmärken. Vi kunder vet det och t.o.m. ser det positivt så som Volkswagen gjort med Skoda, Seat m.fl.

Men lite coolt med en Subarubil i Saab kaross måste man ju ändå medje att det är. 226Hk och Subarus boxermotor har den. Fast jag fattar inte riktigt grejen, jag menar Saab hade ju redan egna bilar i samma klass. Men den som trots allt skulle vilja byta bil till en Saab 9-2x får leta bra länge. Troligen får man importera den från USA där den dessutom inte som sagt sålde så bra.

DN artikeln kan läsas här.

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.