Hur många ungdomar har inte drömt om att köpa en begagnad BMW 3-serie? Oja, säkert flera äldre också. Men BMW 3-serien symboliserar ofta vad ungdomar gärna skulle vilja köra direkt efter de tagit körkort. Designen, sportigheten, känslan är ungdomlig på något sätt tycker jag. Kanske är det därför äldre också köper dessa som nya. Vilket är tur för annars så skulle det inte finnas några för de yngre att köpa som begagnade. Men hur många ungdomar upplever denna dröm då? ja inte vet jag men utöver körkort så krävs ett hyffsat jobb. BMW är populär och kostar en slant även som begagnad. En BMW 320i med 170hk ger en stor mängd körglädje för den som har råd. Utöver priset så är det också försäkringen som gärna sätter stopp för drömmen. En BMW, speciellt de lite motorstarkare är inte billig att försäkra för personer under 25 år. Så min erfarenhet är att det blev mest bara snack om att köpa en BMW under ungdomsåren. Men några gjorde faktiskt detta minns jag, och de fick jobba hårt för att behålla den.

Skulle jag själv vilja byta bil till en BMW 3-serie? ja, det skulle jag men då främst till en 4hjulsdriven version då jag inte är så förtjust i bakhjulsdrivna bilar om de ska köras på vintern. Min egen summering av BMW 3-serien 1998-2005 är: Kul bil men inte så bra i vinterklimat.

Vad säger begagnat guiden om BMW 3-serien från 1998-2005 då? Läs nedan:

BMW 3-serien är populär främst pga hög status bland yngre män. Den har körglädje och finns i många modellvarianter. BMW 3 seriebilar är alltid dyra och eftertraktade. Generationen från 1998-2005 kallas för: E46

Modellprogrammet är stort, exempel på de vanligaste:
BMW 316i: 105hk – 116hk (Beroende på årsmodell)
BMW 318i 118hk – 143hk (Beroende på årsmodell)

Den motorstarkaste modellen var: BMW M3 CSL på 360hk

Allmänt om BMW 3-serien:
E46(generationsnamnet) är säkrare, rymligare och bekvämare än föregångaren E36 (1991-1997) Den är mer stabil i halka än tidigare pga att den har antispinn och antisladd system. Men ändå så klagar ägarna främst på de dåliga vinteregenskaperna för de bakhjulsdrivna modellerna. Man är mest nöjd med utseendet och köregenskaperna (sommartid gissar jag). Litet bagageutrymme.

Rostskydd:
Såg bra ut till en början men tätning i dörrar och luckor släppte med rostskador som följd. Ytterligare rostbrister: bakre skärmkanter och bakre länkarmar. Förbättringar i rostskyddet implementerades av BMW mellan 2003 och 2004. Men för att vara säker på att få en sådan bil så är det bara sista årsmodellen kvar: 2005:orna.
Rostskyddsbetyg: 2 (av 5)

Brister:
Framvagnen känns mjuk: troligt fel är länkarmar fram. Vid upphissning av bilen och om man rycker i framhjulen kan man ofta hitta glapp.
Hör oljeförbrukning: Många exemplar har problem med vevhusventilationen, framför allt i sträng kyla.
Bromsvibrationer: Skeva skivor/rostiga skivor.
Slitna bakfjädrar (knäppande ljud)
Fukt och sprickor i strålkastarglas

Varningar:
Många BMW 3-serie har importerats från Tyskland med manipulerade mätarställningar.

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.