Eurokrisen fortsätter och bilhandeln börjar krisa. Då öppnas möjlgheter att göra bra bilaffärer. Men samtidigt så är det inte främst i Sverige som krisen härjar så biltillverkarna som förlorar pengar i andra Europaländer vill inte gärna kampanja bilpriserna i länder som fortfarande går bra. Därför har det inte direkt märkts här i Sverige på bilpriserna under Eurokrisen. Kampanjer pågår hela tiden i alla tider men i kristider kan det bli rejäla prissänkningar för tillverkare med stora lager som de inte omsätter i tillräcklig fart innan de hunnit dra ner på takten.

Nu har man dock börjat konstatera att detta påverkar även Sverige då nybilsförsäljningen sjunkit med ca: 10% i år.

Hur påverkar det oss bilspekulanter som vill byta bil, samt hur kan vi utnyttja situationen?

Nybilsförsäljning:
Kia, Peugeot, Chevrolet är märken som ökat sin försäljning i Sverige i år. Dessa har därmed troligen inte lika hårda kampanjer som övriga tillverkare.

Volvo är pressade enligt rykten, speciellt att för att hålla V70 i topp som Sveriges mest sålda bil. Samtidigt är de mitt i lanseringen av nya Volvo V40 som dessutom är ett försök att sätta Volvo högre upp i premiumklassen. Därmed har Volvo lite problem med prissättning jämte intern konkurrens mellan modellerna. Just nu är det inga jättekampanjer runt Volvo, man försöker marknadsföra V70 T4 för ca: 250.000kr som pris sänkt vilket den egentligen inte är. Kanske kommer det bättre Volvo erbjudanden längre in på hösten.

Ford, Opel, Citroén m.fl. är märken som i olika omgångar kampanjar ganska bra just nu.

Men det är inte lika bra kampanjer idag som när finanskrisen i USA slog till och påverkade oss som mest 2008/2009.

Begagnat försäljning – Inbytesbil:
När nybilspriserna sjunker så sjunker ofta inbytespriserna också. I värsta fall så uteblir en bra affär om du ska byta in din begagnade bil. Lite sämre inbytespris i kristider kanske får accepteras men får du lika dåligt inbytespris som nya bilen är prissänkt så kanske det är bättre att behålla bilen istället. Det ska vara en viss skillnad mellan nybilspriser och begagnat bilpriser men samtidigt så i kristider så köper flera begagnade bilar istället för nya bilar. Vid USA finanskrisen så kom uppgifter om att fler efterfrågade begagnade bilar istället för nya bilar. Så återförsäljarna behöver inte vara lika pressade avseende begagnat försäljningen som för nybilsförsäljningen. Men bilhandlarna försöker förstås nyttja kristiderna som ett argument till att ge låga inbytes värderingar.

Andrahands värde:
Ska du bara köpa en ny bil utan att byta in bilen så kan du göra mycket bra affär i kristider om du väljer ett pressat bilmärke.

I de flesta fall så ska dock man byta bil och då är det andrahands värdet som är det viktigaste för att göra en bra bilaffär. Jag har börjat kolla lite mer på just andra hands värde och bl.a. så kan en bil som går ner mer procentuellt i värde fortfarande bli billigare att äga när man tittar på rena pengar. Jag kommer så småningom att skriva mer om bilens andrahands värde här i bloggen framöver, så häng med!

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.