Förarbesiktning är det en bra idé?

Alla bilar besiktigas så varför inte bilförare också? Jag har just läst en insändare till en biltidning där skribenten tyckte att även bilförare med körkort ska genomgå kontroll då och då. Detta är dock sannolikt inte en populär tanke hos de flesta bilförare skulle jag tro.

Bilbesiktning är en självklarhet och även om många inte gillar denna aktivitet så tror jag de flesta trots allt tycker det är bra, i alla fall i sin helhet och för alla andras bilar än den egna 🙂 Speciell acceptans finns för de egenskaper som riskerar att göra bilen till en trafikfara, det är ju trots allt även ens egen säkerhet det handlar om då. När det gäller miljökrav och utsläppsmätningar så kanske acceptansen är lite mindre hos bilägarna. Men bilbesiktningen och allt som ska kontrolleras är inte en valfri fråga utan något som måste ske oavsett vad man tycker om det.

Men hur är det med bilförarna då? Borde inte de också genomgå regelbunden kontroll? Det största motståndet är att körkortet är en sorts symbol för frihet hos bilförare. Detta är något man inte vill riskera att bli av med. För det största motståndet lär vara att riskera att bli av med körkortet. Idag är det enbart läkare som kan göra bedömningen att bilförare inte klarar att köra bil och därmed blir av med körkortet, ja om man inte gjort något olagligt förstås och fått körkortet återkallat av juridisk myndighet.

Men skulle man kunna ha besiktning av bilförare som ett hjälpmedel istället? Synkontroll är inte orimligt att kontrollera, i de flesta fall kan det bli fråga om att förare får kravet att böra glasögon eller linser vid bilkörning. I fallet detta inte är möjligt så borde inte bilföraren ha problem att förstå att om man knappt ser så kan maninte köra bil, var gränsen för detta går bör dock övervägas noga. Många bilförare som får försämrade egenskaper av olika slag anpassar sig och kör efter förmåga, detta är något man ska ha stor respekt för. Inte minst då det finns en stor del förare utan problem som istället kör över sin förmåga och är ännu större risk i trafiken.

Så synkontroll och en lektion i trafiksituationer och trafikmärken skulle det vara en bra idé. Man behöver inte bli av med körkortet utan det kan vara av informativ karaktär där man måste genomgå några frågor och svarar man fel så får man en kortare lektion vad som var det rätta svaret och varför. Du skulle alltså inte riskera att bli av med körkortet om du svarar fel. Detta skulle kunna ske via datorer, kanske till och med hos bilbesiktningen? Möjlighen synkontrollen då, men även denna skulle kunna ske relativt enkelt om ett första steg och vid en viss gräns så får man gå vidare till en optiker/synspecialist som gör en mer noga kontroll.

Men hur mycket skulle man kolla? Kunskaper, syn är en sak. Ska man kolla upp ytterligare fysiska funktionaliteter? Händer, ben, armar? Var går gränsen? Det finns också mycket hjälpmedel numera hos bilarna, kanske skulle dessa kombineras som krav. Kanske man får kravet att bilen ska ha någon form av autobroms eller annat? Självkörande bilar är inkommande, och kan förändra trafikförutsättningarna rejält, till och med berusade kan få köra bil, ja, alltså ange bilens destination.

Det går ganska snabbt att inse att detta som till en början låter som en ganska bra idé snabbt blir komplicerad. Man har också ett eget ansvar att inse sina egna begränsningar och kanske skulle man bara stanna på en obligatorisk kunskapsgenomgång där ingen riskerar att bli av med körkortet? Vad tycker du?

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.