Nya Nissan Note har just premiärvisats i Bratislava (Slovakien) för pressen med möjlighet till testkörning. Jag var där för att provköra denna nya Nissan Note. Jag åkte från Arlanda till Wien där Nissan hade radat upp flera testbilar. Jag hoppade in i en av dem, den inbyggda GPS:en var förinställd på slutdestinationen Bratislava och det var bara att köra iväg. Väl framme höll Nissan presskonferens för att  informera om nyheterna i bilen.

Nissan Note 2014 Event (2)

Det som ändrats från föregående modell är:

  • 9 mm lägre förarplats (Den är fortfarande högre än normalbilen i klassen)
  • 23 mm högre baksäte
  • 22 mm mer benutrymme bak
  • Yttre designen är mer tidsenlig och sportig.
  • Nästan 90 graders öppning av dörrarna.

Nissan Note 2014

Att köra:

Under två dagar så fick jag prova både 1,2l DIG-S 3 cylindrig bensinmotor på 98hk samt 1,5 dCi dieselmotor på 90 hk. Båda motorerna känns ungefär likvärdiga att köra. Bensinmotorn är dock tystare än dieselmotorn. Det är ingen större så kallad körglädje i dessa motorer. Gällande bensinmotorn så är den främsta anledningen till att den inte känns så pigg att Nissan valt kompressor-teknik istället för Turbo. Detta gör att extra effekten fördelar sig jämnare över varvtalen. Turbomotorerna brukar få en liten knuff ganska tidigt vid gaspådrag vilket gör att dessa upplevs som piggare. Men utjämnat på 0-100 km/h så spelar det ingen större roll. Nya Nissan Note med bensin och dieselmotor kommer upp till 100 km/h på 11.7 respektive 11,9 sekunder vilket i denna lilla motorklass får anses som acceptabelt.

Jag tycker denna bil var bekväm att köra. Långkörning kändes okej och efter att ha kört drygt 1 timme kunde jag stiga ut ur bilen och fortfarande känna mig pigg i kroppen.

Nissan Note 2014 Event (4)

Tanken med Nissan Note:

Huvudidén med denna bilmodell är att man ska sitta bra både fram och bak samtidigt som det fortfarande är en liten bil. Fyra personer åker också mycket bra i bilen, tre personer i baksätet riskerar dock att bli lite trångt i axelled. Det som har prioriteras bort till viss del är lastutrymmet bak. Man kan också köpa bilen med skjutbart baksäte så man kan välja mellan mer eller mindre lastutrymme på bekostnad av benutrymmet i baksätet.

Både framsäte och baksäte är något högre än andra bilar i denna klass. Detta bidrar också till att benutrymmet blir lite bättre. Huvudhöjden bak är relativt bra, bättre än i exempelvis nya Volvo V40. Personer som är längre än genomsnittet kan ändå tänkas tycka att det är lite låg takhöjd.

Avancerad teknik i billig bil:

Nissan har också gjort avancerad teknik möjlig i den mindre och billigare bilklassen.

Note kan fås med följande utrustning:

Around View Camera; Du ser bilen och miljön runtomkring i fågelperspektiv ovanifrån. Detta bygger på fyra kameror och datoranimering. Jag har provat och det fungerar väldigt bra.

Nissan Safety Shield; Döda vinkelvarning (Varnar med ljus och ljud), filhållningsassistans (Varnar med ljud) och rörelsevarning baktill (larmar om något rör sig bakom bilen)

Nissan Connect Navigering; Avancerad GPS på 5,8″ som styrs med touchskärm. Du kan programmera din färdväg på annan plats med dator för att sedan enkelt föra över rutten via Google send to car (Abbonemang ingår de tre första åren, kan sen förlängas mot extra kostnad).

Rengöring av backkamera; Då backkameran används till flera av bilens funktioner så är det viktigt att denna är i funktion hela tiden. Nissan har därför skapat ett rengöringsystem som kan använda både vätska och luft för rengöring.

Längd och vikt:

Nissan Note 2014 är 4,1 meter lång och väger mellan 1036 och 1129 kg beroende på modell.

För vem?

De som vill ha en bekväm, billig, liten och rymlig bil för fler passagerare än två. Nissan har kundgruppen mogna bilköpare i åtanke som främsta köpare av Note, vilket innebär främst medelålders och uppåt. Äldre har tidigare varit personer som köpt denna bil. Även barnfamiljer utan barnvagn och inte allt för stort behov av lastutrymme kan tänkas vara köpare av bilen.

Pris:

Priserna börjar runt 129.000 kr för en basutrustad Note med billigaste motorn och sträcker sig sen upp till ca: 178.000 kr för dieselvarianten i högsta utrustningsnivån. Utöver detta kan tillval göras samt att det finns olika utrustningspaket som Familjepaket och Teknikpaket.

Konkurrenter

Nissan själva tog upp vid presentationen att man konkurrerar mot Ford Fiesta. Även Renault Clio och Peugeot 208 kan också tänkas vara konkurrenter.

Så behöver du en mindre bil med rymliga personutrymmen så kan det vara läge att byta bil till nya Nissan Note, gå till handlaren och provkör!

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.