Köpa begagnad Volvo. Fel, brister och problem.
Svagheter hos volvobilar är många som vill veta inför begagnatköp. Det finns inte någon speciell källa för denna kunskap och även bilmekaniker har olika erfarenheter då de ofta jobbar med olika fokus som nyare bilar med garanti eller äldre bilar som har naturliga krämpor. Men Volvo är svenskarnas favoritbil, eller har varit i alla fall. Begagnade volvobilar står högt på listan hos många svenskar som ska köpa en ny bil. Finns det då några volvomodeller att undvika köpa som begagnade? Det finns några faktiskt och dessutom har Volvos ägarbyten satt lite spår på kvalitén.
Volvomodeller mellan 2012 – 2018 med 1.6 liters motor är en version som har extra mycket problem. Detta är en liten dieselmotor som kommer från PSA gruppen (Peugeot, Citroén m.fl) och även dessa bilmärken som har denna 1.6 liters dieselmotor har problem. Volvo har skador på kopplingen som ett av de större problemen som hänger ihop med denna motorversion. Ytterligare problem som hänger ihop med Volvo 1.6 liter motor som finns i båda diesel och bensin/etanol utförande är bränslespridarna, och här är det framför allt dieselversionerna som har mycket problem med bränslespridarna. Sedan tidigare erfarenhet så är det känt att vid mycket körning på etanol så finns risk för igensatta bränslespridare men detta har undvikits genom en bättre kvalité från etanolleverantörerna och att bilägarna ofta kör då och då en tank bensin. Summeringen är att framför allt är det Volvo 1.6 liter disel som har mer problem än övriga motorversioner och ökan risk vid begagnatköp.
Volvomodeller mellan 2012 – 2018 har haft mindre problem med dieselvärmarna. I statistiken värst av alla men samtidigt är detta fel sällan förekommande överhuvud taget och några bilmärken har inte några alls registrerade.
Nyare Volvobilar:
Rostskyddet har blivit sämre hos de nyare Volvobilarna än det var förr när Volvo hade svenskt ägande. Varken Ford eller Geely prioriterar rost högre eller lika bra som förr. Volvos nyare storsäljande bilar kommer alltså inte att hålla lika länge som förr är den generella summeringen.
De första Volvo S40/V40 1995 – 2004 bilarna byggdes ihop med Mitsubishi, dessa har i många fall redan rostat bort så denna generation behöver nog inte ens nämnas att undvika, skulle någon hitta en så räkna med problem där rost är ett, om knarrande inredning är det enda problemet så kan man vara lycklig för det. 1.8 liters bensinmotorn som var samma som hos Mitsubishis bilar sotade igen och skapade problem om man körde dem snålt så som en indikatorvisare indikerade. Ett problem som upptäcktes lite senare alltså, med resultat att kör inte bilen som indikatorn visar.
Den sista riktiga Volvobilen, Volvo V70N (2000 – 2007) som sedan länge slutat tillverkas. Ja, det finns inte längre någon Volvo med bra rostskydd kvar på marknaden, det gäller då att hitta extra bra välvårdade gamla exemplar. De sista årsmodellerna av Volvo V70N 2000-2007 är sannolikt den bästa Volvobilen tillverkad. En välvårdad version av senare årsmodell kan än idag vara ett bra begagnatköp men med ålderns rätt på minst 16 år så kommer den ändå kräva lite extra omsorg och fix.
Volvo V70 II 2008-2016: Sämre grundskydd för rost än tidigare version. Lås/centrallås tar in fukt och slutar fungera, kan inte bytas själv då det är en säkerhetsdel som behöver programmeras av godkänd verkstad. Kolla att de fungerar och åker upp/ned som de ska och hoppas att de är åtgärdade eller har bättre lås än de första årsmodellerna. Den elektriska bromsen mår bra av att användas, kolla att den fungerar och fortsätt använda den.
Småfel förekommer hos alla bilar likaså Volvo, det gäller att ha lite tur också.
Ovanstående är enbart utval av några brister, fler förekommer.
Nyare Volvo utvecklade under Ford och Geelys ägarskap är ändå fantatiskt bra bilar inte minst för det svenska kallare klimatet, det finns foirtfarande en hel del svenskt kvar hos bilen och vissa modeller tillverkas fortfarande i Sverige. Räkna bara med att de kommer kräva lite mer reparationer än de Japanska kollegorna och de inte rostmässigt håller lika länge som förr men det behöver inte bli värre än så.
Källor: Länsförsäkringars motorskaderapport 2020 samt ViBilägare artiklar ihop med rostskyddsmetoder