Ladda elbil hemma
Inför köp av elbil undrar många hur man laddar elbilen hemma, går det? Javisst går det bara man har tillgång till ett eluttag och får med en laddningskabel som är gjort för att ladda elbilen. Oftast följer detta med bilen, men elbilsladdare finns även att köpa på jula, elgiganten med flera elektronikhandlare.
Ett hushåll som har draget 3-fas har i regel en huvudsäkring på 25A per fas, dvs man kan max belasta elsystemet med 3 gånger 25 fördelat på dessa säkringar, dvs 75A totalt om det är jämt fördelat.
Det vanligaste eluyttaget alla har hemma är ett vanligt 230 Volt eluttag för vanliga stickproppar som man brukar kallan kontaktanslutningarna. De vanliga eluttagen är oftast säkrade för 10A, överskrids detta så går säkringen. Tänk på att det kan finnas flera uttag installerade på samma säkring/propp. Dessa uttag kan max ladda 2300 watt och då får inget annat belasta säkringen samtidigt. Sen i vissa fall kan det finnas vanliga 1-fas 230V stickpropps-eluttag på 16A, men det är ganska ovanligt. Det är något som en elektriker kan installera för bilen om man inte vill övergå till 3-fas laddning.
Många av de enklaste elbilsladdarna med stickpropp för inkoppling i vanligt 230V eluttag stöjer 10 respektive 16A laddning. Det är viktigt att ha en kontrollerad laddning då elbilsbatteriet kan ladda i mycket högre effekter och utan reglering skulle säkringen i huset slå ifrån direkt.
Laddningsboxar
Många läser reklam om olika laddningsboxar. Dessa är speciellt intressant om man har tillgång till 3-fas i huset och då kopplar man in en sådan laddningsbox som brukar ha ett så kallat Type 2 uttag som alla elbilar inom Europa ska stödja som sålts de senaste åren. Då beroende på vad de är avsäkrade för kan man ladda 3 gånger snabbare minst. En mer avancerad laddbox kan också prioritera elen, exempelvis kan bilen få lägre prioritering om annan produkt som drar mycket ström nyttjas i hushållet, exempelvis spis, tvättmaskin, hårtork, dammsugare m.m.
Våra hushåll är inte alltid förberedda för att ha så många olika elprodukter som drar mycket ström, även 3-fas system på 25A kan bli för lite om allt ska vara aktivt samtidigt. De som har eluppvärmning av husen exempelvis, värmepumpar och varmvattenberedare kan också orsaka ”elbrist” till elbilsladdningen. Det går ofta snabbt att hitta konflikter mellan olika apparater som vill ha sin del av elen. Därför kommer det framöver bli allt mer viktigt med smarta elreglerade system. Tillverkarna av elbilsladdarna är medvetna om detta men det är också något som kostar och kräver avancerade regleringar som samarbetar med hushållets övriga produkter i elcentralen. Kolla ditt behov, i många fall räcker det i slutandan med att man tidsinställer elbilsladdningen så den sker på natten när inte så mycket annat används, samt att värmesystemen ofta också har nattsänkning som alternativ i sin styrning så behövs inte det mest avancerade styrsystemet i slutändan.
Tänk på att en laddbox ska ha en jordfelsbrytare, om inte inbyggd så installerad i elcentralen för laddboxens anslutning. Detta därför att kabeln som går till bilen nyttjas dagligen och kan skadas samt så används den utomhus där regn och annat kan orsaka problem och risk för elchock. Det är ett lagkrav att en korrekt skyddsanordning för jordfel finns till laddaren.