Köpa en bra begagnad bil – Lista på bilmodeller med problem
Hitta en bra begagnad bil, hur gör man det? Det är svårt att förutse i förväg vad som blir ett bra bilköp eller inte. Att lyssna med vänner kan man göra, men få har en helhetsbild och svaret blir baserat på deras upplevelser. Kolla med en bilmekaniker kan vara ännu bättre men det är också baserat på dennes erfarenhet med de bilar som personen arbetat med. Det är få som har erfarenhet av att laga både nyare bilar och äldre bilar.
Längre ner i artikeln kan du ta del av en lista med vanliga fel och bilmodeller samt även bilmodeller som klarar sig bättre än andra.
Alla bilar kan gå sönder nya som gamla, men det finns bilar med mer och mindre förutsättningar för strul. Volkswagens numera lite äldre bilar med kamkedja är välkända för sina haverier med mycket dyra reparationer som följd, kedjorna hade inte tillräckligt god materialkvalite i kombination med långa serviceintrevaller och fick för lite smörjning varav kedjorna töjdes ut. Dessa bilar vill nästan ingen bilhandlare ha i sin salong idag, googla för mer information vilka motorer det gäller. Idag har Volkswagen gått till kamrem. Förr stod kamkedja för att inget behöver göras under i princip hela bilens livslängd jämte kamremmar som måste bytas regelbundet. Automatväxellådorna är också en produkt som blivit allt vanligare under senare år i Europa. Här har vissa tillverkare haft problem. Det är en dyr komponent att laga när den strular så bra att Google detta också avseende en bilmodell du funderar på att köpa med automatväxellåda.
Ja, det är alltid en chansning när man köper en produkt, speciellt en så pass avancerad produkt som en bil. Det beror också på om du köper en nyare bil eller en äldre bil. Det är känt att asiatiska bilar, huvudsakligen de som är utvecklade i Japan har hög kvalite. Samtidigt så prioriterar man inte rostskydd lika högt i asien som i Europa. Japanerna har historiskt inte ägt bilarna lika länge men det börjar vända och enligt statista.com så är medelåldern på bilarna i Japan 8,5 år jämfört mot i Sverige där genomsnittåldern på bilarna i trafik är 10 år. Medellivslängden på bilarna i Sverige när de väl skrotas ut är 17 år. Ju äldre bil du köper desto viktigare att rostskyddet är bra, köper du en nyare begagnad bil så är det kanske inte lika viktigt då dagens bilar ändå ofta i alla fall till synes ser bra ut länge innan rost börjar synas utifrån på bilen. Så länge Volvo ägdes av Volvo så höll man mycket bra skick på rostskyddet för de stora modellerna, medan de billigare modellerna som tillverkades utanför Sverige inte alls hade samma kvalite och det är nu allt färre S/V40 från Belgiska Gentfabriken som man ser på vägarna idag jämte motsvarande S/V70 modeller som tillverkades i Sverige. Vi har tidigare skrivit en artikel om bilar med bra och dåligt rostskydd
Det är främst rostskydd och hög materialkvalité som är god förutsättning för riktigt lång livslängd. Men man vill ju ha ett problemfritt ägande också under åren så ibland får man ställa dessa faktorer mot varandra. Det är få som äger sin bil från ny till skrot. De första årsmodellerna från en helt nyutvecklad bilgeneration har vara mer riskabelt köp än en bilmodell som tillverkats under många år även om den inte känns lika modern. Tekniken och förfiningarna pågår hela tiden och sista fasen för utveckling av ny teknik är faktiskt när bilarna säljs till allmänheten. Då uppstår alla de faktorer som man inte testat vid grundutvecklingen. Att köpa en bil av en årsmodell som är i mitten eller mot slutet av sin livscykel ger bättre förutsättning att bilen genomgått justeringar för att fungera bättre.
I många fall kan man ta del av bra och dåliga bilar från besiktningsstatistik. Detta är då säkerhetsfunktionerna som man tittat på, bromar, belysning, styrleder m.m. Det ger viss vägledning men är i många fall beroende på om ägarna underhållit slitagedelar som däck, bromsar med mera.
Mer bra statistik och framför allt på de dyrare problemen sitter försäkringsbolagen på. Så länge bilarna är helförsäkrade och omfattas av maskinskada så får försäkringsbolagen ta de stora och dyra reparationerna. I regel kan man ha maskinskada i helförsäkringen till bilen är 8 år gammal och har gått mellan 10 000 – 15 000 mil vilket är beroende på bilmodell och försäkringsbolag.
Länsförsäkringar publicerar regelbundet statistik om skador och bilmodeller. Du kan ta del av deras statistik och vägledning här
Lista på vanliga fel samt bilmodeller som har problem
Här nedan är några exempel på problem som sticker ut extra i statistiken:
OBS! Tänk på att detta enbart rör bilmodeller som kommer till försäkringsbolagen dvs de som har maskinskada i försäkringen. Dessa är därmed inte är allt för gamla eller har gått allt för långt (Generellt < 8 år och < 15 000 mil).
Kostnaderna som anges är vad försäkringsbolaget fått betala för att åtgärda skadorna. I de fall du inte har försäkring som omfattar maskinskada så är det du själv som får betala. Tänk också på att det finns en självrisk för maskinskada som ofta är något högre så små och billigare skador kommer därmed inte med i statistiken.
27% av alla maskinskador:
Den vanligaste skadan är på motorkomponenter där avgasrening och kamdrivning står för hälften av fallen, därefter är det turbo/kompressor och hela motorbyten som kommer i statistiken.
Generellt är det mer fel på stora motorer från 3.0 liter och uppfåt.
Bensinbilar har mer skador än dieselbilar
Problem med avgasreningen står 95 procent av dieselbilarna för. Mesta felen är på EGR-ventilen som dessutom i vissa fall har gjort att bilar fattat eld under körning. BMW, Audi, Mercedes och Volkswagen är mest representarade här.
Genomsnitt för skada:
Sträcka: 8100 mil
Kostnad: 25 000 kronor i genomsnitt att laga. Genomsnittskostnaden för ett motorbyte är 75 000 kronor. Ja, detta är riktigt kostsamt, om inget försäkringsskydd finns kvar som täcker detta. Kanske är inte ens bilen värd detta även om den för övrigt är i hyfsat skick fortfarande.
Bilmärkena med minst antal motorskador: Toyota, Lexus och Honda
Bilmärkena med mest motorskador: Seat, Land/Range Rover, Porsche
Bilmärken med betydligt mer problem med kamdrivning är: Peugeot 1,6 litersmotor och Nissan 1,2 liters motor.
25% av alla maskinskador:
Kyl och värmesystem. I ordningsföljd, Kondensor, AC-komprossor och Vattenpump är vanligaste felen. Volkswagen, Seat och Nissan har mest problem med detta. Nissan Qashqai har bilmodellen som huvudsakligen är Nissanmodellen med kondesorproblem. Inkluderas för modeller med mer problem för skador i kyl/värmesystem gör även Skoda och Audi i de fall de delar samma motorer/teknik som Volkswagenmodellerna. Volkswagenkoncernen har problem med vattenpumpen och Nissan och Seat (Seat tillhör också VW koncernen) har mest fel på kondensorn. Bränslevärmare har tvärtom något som mycket sällan krånglar med Volvo står för mesta felen där hos bilarna med dieselvärmare, Länsförsäkringar mestyrker dock att detta ändå är en ovanlig skada även hos Volvo.
Genomsnitt för skada:
Sträcka: 7500 mil
Kostnad: 9600 kr
Bilmärken med minst kyl och värmeproblem: Kia, Mazda, Lexus
22% av motorskadorna
Växellåda och drivning. Porsche, Land/range rover och Jeep ligger sämst till här. BMW sticker ut med stor andel skador på fyrhjulsdriften. Just fyrhjulsdriften är ett generellt mer förekommande problem. Opel har mer problem med manuella växellådor än genomsnittsbilen. Volvos 1.6 liters motor är kraftigt överrepresenterad när det gäller problem med kopplingen.
Genomsnitt för skada:
Sträcka: 8300 mil
Kostnad: 24 600 kr
Bilmärken med minst driv och växelproblem: Lexus, Honda, Toyota
14 % av maskinskadorna
Elektronik. Vanliga fel är komfortsystem, generator och styrenheter. Dyraste felen i genomsnitt är kommunikation och infosystem som kostar drygt 15 000 kronor i genomsnitt att laga. Fiats skador är nästan bara avseende generatorn och generatorproblemet hos Fiat gör att de hamnat sämre än medelbilen för motorskade jämte tidigare undersökning. BMW har mer problem med komfortsystem än andra märken. Opel har mycket mer fel på tändspolarna än meddelbilen och framför allt är det Corsa som har flesta feln på tändspolarna, en klen tröst är att detta r den billigaste skadan i hels undersökningen att fixa på 6 500 kronor.
Genomsnitt för skada:
Sträcka: 7400 mil
Kostnad: 11 900 kr
Bilmärken med minst elektronikproblem: Suzuki, Kia, Mazda
9% av maskinskadorna
Bränslesystem. Huvudsakligen bränslespridare 62% av skadorna och därefter bränslepumpen med 24% av skadorna. Märket med flest skador är Peugeot som har problem med bränslespridarna. Citroéns bilmodeller som har samma motor som Peugeot har samma problem. Även Volvos lilla dieselmotor ofta benämd ”D2” har detta problem av anledningen att det är samma motor som i Peugeot och Citroén fallen. Motorn i dessa fall är 1,6 liters dieselmotor.
Genomsnitt för skada:
Sträcka: 8200 mil
Kostnad: 13 100 kr
Bilmärken med minst problem med bränslesystem: Lexus, Mitsubishi, Kia
Summering:
- Köp bil som du kan teckna helförsäkring inklusive maskinskada under tiden du kommer behålla bilen, dvs inte för gammal bil som inte har gått för långt. Ofta är det bara när du köper begagnad bil genom en auktoriserad bilhandlare som du kan få upp till 15 000 mil i försäkringen för maskinskada. Milen för maskinskada kan vara en mycket viktig faktor som många missar i villkoren.
- Kolla länsförsäkringars statistik
- Köper du en mycket äldre bil, eller avser att ha bilen tills den är riktigt gammal så är bra rosktskydd viktigt. I annat fall kanske färre problem med bilen generellt väger tyngre.
- Köper du en äldre bil som inte kan försäkras för maskinskada så sök extra mycket på internet om eventuella problem på bilmodellen och motorn du funderar på att köpa. Kolla länsförsäkringars maskinskaderapport och undvik de bilmodeller och motorer som anges specifikt.
- Undvik PSA gruppens 1,6 liter dieselmotor (Peugeot, Citroen och Volvo D2 är några märken med denna). Motorn i sig är var en av de bränslesnålaste dieslarna när den kom men tyvärr så Peugeot 1,6 liters motor står ut extra då den pekas ut i flera av punkterna i LF Maskinskaderapport 2020.
- Japanska bilmärken klarar sig genomgående mycket bra avseende de flesta bilproblem.
- Kia klarar sig också väldigt bra, Kia erbjuder i Sverige 7 års/15 000 mil nybilsgaranti (Undantaget är bilar som går i yrkestrafik). Därav kommer inte lika många av Kias bilar med i LF maskinskadestatistik.
De 10 bilmärken som klarade sig sämst i rapporten: (1=sämst)
- Porsche
- Jeep
- Land/Range Rover
- Fiat
- Chevrolet
- Seat
- Peugeot
- Volkswagen
- Opel
- BMW
De 10 bilmärken som klarade sig bäst i rapporte: (1=bäst och är bilen med allra minst problem i LF maskinskaderapport)
- Lexus
- Kia
- Toyota
- Honda
- Mazda
- Mitsubishi
- Suzuki
- Hyundai
- Renault
- Dacia
Källa: LF maskinskaderapport 2020