Köra bil och använda mobiltelefon, vad gäller för bilförare?

Lagen har blivit strängare avseende att använda mobiltelefon och annan kommunikationsutrustning när man kör bil. Målet är att ta bort saker som gör förare ouppmärksam i trafiken. Det är nu förbjudet att rattsurfa som man också kallar det.

Det finns många saker som kan göra bilförare ouppmärksamma i trafiken. Ja, mycket kan stjäla en bilförares uppmärksamhet och att förbjuda allt är svårt. Många har kritiserat den nya lagen om att använda mobiltelefon när man kör bil då det finns så mycket annat som är lika illa i sådana fall. Nu har man dock valt att koncentrera sig på mobiltelefonanvändandet i bilen när man kör och reglerat detta i lagen. De flesta är nog överens om att skriva SMS när man kör bil är olämpligt, sen kan det finnas olika nivåer av nyttjande av mobiltelefon när man kör bil. Fast det är ju att begränsa till endast viss typ av användande.

Lagen om förbud att använda mobiltelefonen av bilförare ser ut så här:

“Vid färd på väg med ett motordrivet fordon får föraren ägna sig åt aktiviteter som användning av mobiltelefon och annan kommunikationsutrustning endast om det inte inverkar menligt på förandet av fordonet. Föraren får inte använda denna utrustning på ett sådant sätt att han eller hon håller den i handen.” 4 kap. 10 e § trafikförordningen (2017:1284).

Bilförare får idag alltså inte ens hålla i en mobiltelefon när de kör bilen, enda sättet är att ha den placerad i en hållare vilket då jämställer mobiltelefonen med annan elektronik som kan nyttjas i en bil. I slutändan kan en bilförare alltid bötfällas eller straffas för trafikfarlig bilkörning, precis som tidigare då det inte behöver vara kopplat till något speciellt utan det är beteendet och bilkörningen som avgör detta.

Är det rätt eller inte att förbjuda bilförare att hålla i mobiltelefonen frågar sig vissa, de flesta länder har dock förbjudit det så beslutet är nog ganska genomtänkt trots allt. Kanske skulle istället flera saker förbjudas, teknik skulle exempelvis kunna användas att bevaka bilförarens ögon så blicken inte får tas åt sidan mer än en viss tid. Vi står inför ett stort teknikskiften inom bilindustrin och otroligt mycket ny teknik kommer, inte minst inom röststyrning. Fast kanske är det slutligen självkörande bilar som styr upp det hela och förhoppningsvis skapar en bättre och tryggare trafikmiljö.

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.