Warning: A non-numeric value encountered in /storage/content/60/135660/bytabil.net/public_html/wp-content/themes/valenti/library/core.php on line 1593

Test av BMW M550i xDrive – BMW 5-serie sedan, toppskön vardagsbil med hela 462 hk!

En vardagsbil med sportprestanda för åretruntbruk i Sverige hittas inte så lätt. BMW M550i xDrive är en av få bilar som uppfyller kriterierna och med denna bil kryddar du vardagskörningen rejält! BMW 5-serie är en toppenskön bilserie i sig, och med en V8 motor på 462 hästkrafter blir varenda biltur en ren njutning! Designen är sportig, diskret samtidigt som BMW dragen är tydliga och väl synliga. BMW 5-serie är stommen och symbolen för hur en typisk BMW ska vara!

Testbilen: BMW M550i, V8 bensinmotor, 462 hk, automat. 0-100 km/h på 4 sekunder. Vid lugn blandad körning så har vår bränsleförbrukning legat på 0,80 l/mil, men det går att hamna på runt litern om man är lite tyngre på högerfoten.

BMW 5-serie är en rymlig klassiker från BMW. Oavsett vilken variant du köper får du en bil som kommer att passa dina behov väl. 5-serien är gjord för årets alla dagar med den fyrhjulsdrivna xDrive versionen. Körglädje är något som BMW brinner för och är en del av deras varumärke, men 5-serien har även lika stor del komfort. Med de motorstarkare modellerna så blir bilarna i BMW 5-serie diskreta komfortracers med topp-prestanda som även passar för det vardagliga familjelivet. Just detta är styrkan och trots att BMW M550i har ruskigt bra prestanda så kan den framföras tyst och fint utan att någon höjer på ögonbrynen eller blir irriterad, vare sig de befinner sig i bilen eller utanför.

Att köra

Start från stillastående är en upplevelse med specifikationen 0-100 km/h på 4 sekunder! Automatväxellådan växlar blixtsnabbt och något stopp i accelerationen märks inte, dock så ryter motorn till lite extra vid växlingarna. Vid kraftiga accelerationer morrar V8 motorn elakt men ändå diskret. BMW M550i utmärker sig inte alls likt amerikanska muskelbilar utan uppträder betydligt mer diskret trots att prestandan är lika, eller till och med i flera fall bättre.

Det finns olika körlägen att välja. Att växla mellan komfort och sport går naturligtvis busenkelt genom att tippa växelspaken, så klart det är ju en BMW! Körlägena anpassar chassisättningen, ratten och motorresponsen. Det finns också ett läge som anpassar chassisättningen automatiskt beroende på körsituation.

Stad: I stan så är bilen pigg i låga hastigheter. Vid start från stillastående kan bilen lätt rycka till lite om man är stressad. Man måste vara ganska försiktig på gasen om man ska få en mjuk start.

Landsväg: BMW M550i är kungen på landsvägen! Fjädringens komfort, körkänslan och prestandan är helt överlägsen! Omkörning är naturligtvis inga problem, att hålla hastighetsgränsen kan möjligen vara ett större problem.

Motorväg: BMW M550i går tyst och fint även på motorvägen, kraften och responsen hos motorn är obegränsad sett till vad som är tillåtet i Sverige.

Komfort

Komforten i framstolarna är mycket god, vi önskar dock att nackstöden kan att flytta något närmare nacken. Ventilerade lädersäten är toppen när solen ligger på och svetten på ryggen har helt uteblivit när vi testkört en lång körsträcka i full sommarvärme. I baksätet sitter man bra om än dock något lågt vilket är helt normalt hos denna biltyp. Benutrymmet är gott. Bullernivån inne i kupén upplevs som låg oavsett hastighet och bidrar till god komfort. Bilstereon från Bowers & Wilkins är en ren njutning för öronen, ja så bra är ljudet!

Det går att ställa in så ratten åker upp automatiskt när bilen slås av och du kan få massagefunktion till framstolarna som ger dig lite mysigt ryggpyssel.

Praktiskt nyttjande

En sedan har sina praktiska begränsningar gentemot en kombibil. Utrymmet i bakluckan är ändå mycket djupt samt rymligt. Det är framför allt öppningen och höjden som begränsar vad som kan transporteras. Småförvaring och mugghållare finns men vi saknar infällt fack för solglasögon. Trådlös laddning för mobiltelefoner finns att få till bilen.

Instrumentering

Instrumenteringen är så typisk BMW, all fokus på hastighet och varvtal. Färddata visas diskret längst ner på instrumenteringen. Även om förarinstrumenteringen är digital så är det inte speciellt mycket som förändras med de olika inställningarna. Här är det klassisk visning med mätare som gäller i första hand, i sportläget visas dock hastigheten med siffror. Ett ecodriving-läge finns också. Head-up displayen i vindrutan visar hastighet i siffror och lite till så länge du inte har polariserade solglasögon på dig. BMW är lite konservativa avseende instrumenteringen och den är i stort sett inte alls speciellt anpassningsbar. Media och navigation syns på mittskärmen som sitter väldigt bra placerad högt upp. Det kan ta ett tag att lära sig menyhanteringen då den inte är lik någon annan bil men när man väl fått kläm på det så funkar det bra. Även om BMW inte erbjuder någon spännande och grafiskt specialdesignad instrumentering så är den genomtänkt, tydlig och mycket bra.

Summering

BMW M550i är en bil som gör hela familjen lycklig då den fungerar lika bra vid lugn vardagskörning som vid sportkörning med extremt bra prestanda. Tänk att det faktiskt finns en bil som klarar av allt detta under ett och samma skal!

Ekonomi

Bilens pris börjar på 792 000 kronor och du kan passera miljonen om du vill.

För vem

BMW M550i xDrive är för dig som har god ekonomi och vill ha en komfortabel sportbil som även klarar det vardagliga familjelivet utmärkt.

Test BMW M550i xDrive - Fyrhjulsdriven BMW 5-serie med vardagslyx!
Att köra10
Komfort10
Praktiska egenskaper6
Instrumentering9
8.8BMW M550i

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.