Nu har jag haft min Renault Megane ett tag. Bilen har backsensorer fram och bak. Bak är givetvis viktigast men jag uppskattar dessutom sensorerna fram mer än vad jag trott från början.

Renault Megane Sport Tourer 2013 (640x360)

Så kommer snö, slask och smuts. Jag har nog klarat mig ganska bra hittills. Ännu har inte snödrivor vällt ner över bilen och sensorerna varit ganska fria. Men vid ett par tillfällen har de börjat pipa utan att något är i närheten. Troligen är det smuts som stör sensorerna. Backsensorerna är lyckligtvis inte aktiva i högre farter utan endast vid låg hastighet. Nu förstår jag varför några bilmärken har en knapp för tillfällig avaktivering av sensorerna inne i bilen, det är smart. I min Renault kan man också avaktivera dessa men det är ett mer permanent val, som görs via bilens inställningar och  som det krävs en del rattande för att komma åt. Hittills har det ändå gått bra och problemet uppstått ett fåtal gånger och endast straxt innan parkering varav jag direkt efter gjort rent sensorerna, men jag kan tänka mig att om det uppstår i tät stadstrafik med kö att det kan bli lite krångligt. I 99% av bilturerna har dock detta inte varit något problem och sensorerna fungerar ändå så pass bra att dessa gör betydligt mer nytta än orsakar problem.

Det är i sådana här fall man inser hur mycket tid och möda vissa lägger ner vid programmering och konstruktion, fast dessa märken som Volvo med flera är också avsevärt dyrare.

Ford, de löser problemet lite tvärtom, i alla fall avseende sensorerna fram. Dessa måste aktiveras manuellt varje gång man vill använda dem, om man inte först lagt i backen en gång och sedan kör framåt i låg fart.

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.