Test Nissan Micra IG-T 90 hk Tekna
Nissan Micra är en klassisk småbil som är populär sedan länge. Småbilsklassen har stenhård konkurrens mellan bilmärkena där nästan alla erbjuder alternativ till Nissan Micra. Så hur står sig nya Nissan Micra 2017 mot konkurrenterna? Jo, den står sig riktigt bra men samtidigt börjar priset dra iväg och några svagheter finns att beakta. Mycket med ny teknik försvarar dock Nissan Micra som känns modern och praktisk med hänsyn till Micrans små mått. Designmässigt har nya Nissan Micra gått från en gullig bil till att se smidig och sportig ut. Nissan Micra följer designtrenden som gäller hos dagens bilar vilket gör att den känns modern men å andra sidan inte lika unik som tidigare.
Testbilen: Nissan Micra IG-T Tekna 90 hk. Motor: 0,9 liter 3-cylindrig bensinturbo. Utrustning urval: Backkamera, parkeringssensorer, navigering, pekskärm, automatiskt helljus och mycket mycket mer.
Att köra
Nissan Micra med den 3-cylindriga bensinmotorn på 90 hk är pigg speciellt i de lägre hastigheterna men samtidigt är prestandan o-100 km/h på 12 sekunder vilket inte är något att skryta med. Det är just att Micran är pigg i starten som gör att bilen känns okej att köra, i högre hastigheter så avtar prestandan. Jämfört med många småbilar så känns nya Nissan Micra med 90 hk bensinmotor helt okej och bilen står sig bra i konkurrensen. Ljudet från motorn kan liknas en ilsken symaskin med sportig ton. Bränsleförbrukningen låg på mellan 0,5-0,6 l/mil under vår testperiod som huvudsakligen var blandad körning.
Stadskörning: Här står sig Nissan Micra som bäst. Bilen är liten smidig och pigg. Fjädringen är åt det hårdare hållet och något stötigt kan det bli vid ojämnheter i vägen.
Landsväg: Även på landsvägen så står sig nya Nissan Micra helt okej. De flesta omkörningssituationer går helt bra trots att motorn inte är så stark. Den lilla motorn kräver dock en hel del växlande och det gäller att ha koll på varvtal och när motorns styrka är som effektivast.
Motorväg: I motorvägsfart finns det inte så mycket styrka kvar hos den lilla motorn men i dessa situationer så behövs det inte heller någon hög prestanda på svenska vägar. Trots den något hårda fjädringen så upplevs Nissan Micra ändå aningen nervös och väghållningen är inte lika god på motorvägen som större bilar är. Vägbuller tränger in i kupén och detta är inte den tystaste bilen vi kört.
Praktiskt
Förarmiljön är bra och framstolarna känns helt okej att sitta i. Nissan Micra känns faktisk betydligt rymligare än den är när man sitter i framstolarna. Baksätet är givetvis trängre och benutrymmet begränsat vilket är helt normalt hos småbilar i denna klass. Plats för småförvaring finns och två bra mugghållare mellan framstolarna finns. Lastutrymmet bak är också okej med tanke på att Nissan Micra faktiskt är en liten bil.
Teknik
Ny teknik finns det gott om. Den stora digitala färddatorn i förarinstrumenteringen är bra och lätt att sköta från rattkontrollerna. Det går även att få hastighetsvisning med stora siffror och körsträcka kvar till tom tank syns samtidigt. Skyltavläsning, backkamera, parkeringssensorer finns också till nya Micra. Den stora pekskärmen är lätt att sköta och helhetsmässigt så känns nya Nissan Micra modern och lättanvänd. Testbilen hade stereo från Bose vilket finns i Tekna paketet. Tyvärr så står inte Bose för högsta kvalité avseende biljud längre och detta ljudsystem imponerar inte alls. Ljudbilen är till viss mån svävande vilket kan ge en mysig känsla men då ljudbilden i sin helhet är är tunn och livlös så är detta en riktig besvikelse. Basen finns där men imponerar inte heller den speciellt mycket. Vi har även varit besvikna av Bose ljudet hos Mazdas bilar och enbart Bose varumärke är idag inte en garanti för att ljudet är bättre. Detta ljudsystem känns genomsnittligt jämte dagens standardbilstereos vilket får en att undra hur ljudet hos standardstereon i Nissan Micra är?
Ny teknik krånglar ibland
Lite strul hos testbilen råkade vi ut för. Det automatiska helljuset krånglade ibland och började lysa i tid och otid samt ville flera gånger inte slå av med ilskna mötande bilister som resultat. Vi har kört mycket på mörka landsvägar och en del situationer är tuffa för bilen att hantera, backkrön och dimma som exempel. Dimma blir naturligtvis svårare för bilen att hantera med automatik likaså vissa typer av backkrön. Men flera gånger har det varit problem även på rak mörk väg utan dimma. Vi har spolat rejält med spolarvätska för att sensorerna ska vara fria från smuts men det funkade inte.
Även temperaturreglaget till automatiska klimatanläggningen stämde inte riktigt överens med vad man ställde in. 18 grader kändes som 22 grader och 22 grader var alldeles för varmt. Ett stort plus dock för att ingen annan testbil vi någonsin kört har gett så bra värme ner mot fötterna i framsätena som nya Nissan Micra gör.
Vi har också ibland sett att varningslampan för autobroms och filhållningshjälpen indikerat att de tillfälligt är ur funktion. Även dessa funktioner är beroende av att sensorer är fria från smuts med mera så att de är frigjorda att läsa av omgivningen.
Krånglet kan ha varit kopplat till just bilen vi provade samtidigt som ny teknik tillsammans med svenska, mörka och snöslaskiga vägar är en tuff kombination för en bil med avancerade sensorer samt teknik. Andra bilar vi provat har dock inte strulat lika mycket avseende dessa funktioner även om det ändå hänt ibland.
Summerat
Nissan Micra är en smidig, komfortabel och praktisk småbil med lagom stora mått