Test av Mitsubishi Eclipse Cross

Mitsubishi Eclipse Cross är en SUV som erbjuder japansk kvalité hos en praktisk och lagom stor bil. Mitsubishi Eclipse Cross är i princip fullutrustad som standard och har ändå ett mycket konkurrenskraftigt pris vilket är bilens största styrka. Mitsubishi Exclipse Cross hamnar därmed på min lista för mycket bil för pengarna. Jag har testat Eclipse och här är reslutatet

Mitsubishi Eclipse Cross 2019

Testbilen: Mitsubishi Eclipse Cross, 1,5 bensinmotor 163 hk, CVT automatväxel, fyrhjulsdriven. Paket: Business. 0-100 km/h: ca: 9,8 sekunder. Bränsleförbrukning 0,87 l/mil (enligt nya WLTP), denna siffra är helt rimlig då vår förbrukning har också legat och pendlat runt 0,87 l/mil under en majoritet av stads och motorvägskörning.

Mitsubishi Eclipse Cross är en bil i mellanstorlek vilket är en tuff bilklass då bilen har begränsade mått men ändå har köpare med krav på hur bilen ska kunna nyttjas. Baksätet har ett benutrymme som inte erbjuder möjlighet till helt utsträckta ben men ändå känns okej och funkar i de flesta situationer. Latsutrymmet lever upp till förväntnngarna men är inte lika djupt som hos en klassisk kombi. Många klarar sig utmärkt med detta och en vanlig barnvagn bör rymmas men kolla ändå innan köp. Under lastgolvet finns ett utrymme som är mycket bra och det går att stuva in en hel del saker där.

Att köra

Mitsubishi Eclipse Cross är pigg i starten men sen märks inte mycket mer av de 163 hästkrafterna. Detta är inte en bil där körglädje står som främsta egenskap och vid längre accelerationer känns Eclipse inte alls pigg. De flesta av de vardagliga situationerna inklusive normala omkörningar med god framförhållning på landsväg fungerar ändå okej. Ratten är väldig lättstyrd och Eclipse gör sig framför allt utmärkt vid körning i storstadsmiljö.

Fjädringen är mer åt det mjuka hållet vilket ger bättre komfort. Eclipse upplevs inte stabil när den körs mer aktivt och pressas lite extra i svängarna. På motorvägen upplevs också bilen mer ostabil än de flesta bilar. Bullernivån inne i kupén upplevs som helt okej vilket annars brukar vara en svaghet hos japanska bilar. Det är lätt och bekvämt att kliva in i Eclipse som har stora höga dörrar och ett bra insteg.

Fyrhjulsdriften har jag själv inte testat i offroadmiljö fast den fyrhjulsdrivna versionen har fått utmärkelsen “bästa Crossoverbil” av tyska tidningen OFF ROAD. Detta styrker att Eclipse är en bra bil för de som behöver en personbil med goda fyrhjulsdrivna egenskaper.

Instrumentering och teknik

Mitusbishi Eclipse Cross är full av beprövad bilteknik. Det är alltså inte senaste moderna utförandet men det mesta finns där som man förväntar sig hos en modern bil idag. Förarinstrumenteringen har analoga visarklockor i kombination med en stor färddatordisplay. Denna ger dig framför allt information om din bränsleförbrukning. Hastighetsvisning med siffror finns enbart via en Head-up display genom en genomskinlig platta som upp ovanför instrumentbrädan. Denna är lätt at ställa in och funkar utmärkt så länge man inte har polariserande solglasögon. Det finns en stor pekskärm för mediasystemet som är lätt att använda. Stöd finns för Google Carplay och Andriod Auto. GPS navigering finns inte att få till bilen utan förutsätter att mobiltelefonen ansluts via Smartphone Link Display, testa alltid dessa funktioner innan köp om du anser det vara av vikt. I annat fall så en mobilhållare och Google Waze appen (gratis) fungerar ofta bättre än de flesta integrerade GPS system.

Pekplattan som finns mellan framstolarna fungerar men känns inget vidare att använda. Pekskärmen funkar bättre och det finns ändå inte mycket du behöver göra med detta samtidigt som du kör.

Rockfort stereon (Business paketet) är bra men inte det bästa jag hört hos nya bilar. Stereon upplever jag ändå vara bättre än genomsnittet och har en bashögtalare som ger mer dunka dunka än de flesta standard-bilstereos.

Säkerhetsteknik finns bland annat i form av autobroms som även detekterar faror som närmar sig bakom bilen vid backning. Dödvinkelvarnare finns som indikerar med en orange diod i backspegeln. Vingelhjälp piper om du närmar dig kantlinjer utan att bilens blinkers är aktiverade. Det finns mer utvecklade system hos exempelvis Volvo som framför allt har bättre indikatorer och även hjälper till att styra tillbaka bilen i vissa situationer. Mitsubishi Eclips Cross har ändå mycket med bra säkerhetsteknik som majoriteten av bilarna i dagens trafik saknar helt och bilen är inte allt för dyr så jag tycker detta är helt okej. Eclipse har fått höga betyg vid flera krocksäkerhets-tester, bl.a. i Europa och Japan, det är bra!

Genomgående är instrumenteringen mycket bra och användarvänlig. Flertalet av funktioner styrs med stora knappar vilket idag kan upplevas mer omodernt men som oftast faktiskt är mycket bättre!

Jämfört

Mitsubishi Eclipse Cross är mycket mer välutrustad som standard än de flesta kokurrerande bilar i samma klass. Körmässigt jämte Toyotas klassiska RAV4 Hybrid som just kommit i ny version så är det framför allt körkänslan som skiljer. RAV4 Hybrid har mer komfortabelt chassi samtidigt som körkänslan är bättre och stabilare än Eclipse, men RAV4 Hybrid är dock både större och dyrare.

Styrkor och svagheter

Styrkor

 • Japansk kvalite
 • Hyllad fyrhjulsdrift
 • Prisvärd
 • Otroligt bra standardutrustning!
 • Bullernivån är relativt låg
 • Lättanvänd instrumentering

Svagheter

 • Saknar GPS navigation
 • Chassi och Körkänsla

Prisbild

Endast ett motoralternativ finns. Pris framhjulsdriven Mitsubishi Eclipse Cross med manuell växel: 230 000 kr (Tillval CVT automatväxel: 15 000 kr), Fyrhjulsdriven med CVT Automat: 260 000 kr, 280 000 kr för businessversion.

Urval av standardutrustning

 • Autobroms, dödavinkelvarnare, avancerad backhjälp m.m.
 • 7″ pekskärm
 • Parkeringssensorer fram och bak
 • Head-Up display
 • Automatisk klimatanläggning
 • Eluppvärmd ratt
 • Backkamera med 360 graders visning
 • Eluppvärmda säten, även bak
 • Nyckellöst låssystem

Business utöver standard:

 • Läderklädsel
 • Tvådelat öpnningsbart glastak
 • Elektrisk förarstol
 • Rockford Fosgate stereo med subwoofer
 • Strålkastarspolning

Summerat

Mitsubishi Eclipse Cross är topputrustad som standard och gör sig toppen i storstan och på ojämn väg! Detta är en perfekt bil för dig som vill ha en prisvärd och bekväm bil!

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.