Warning: A non-numeric value encountered in /storage/content/60/135660/bytabil.net/public_html/wp-content/themes/valenti/library/core.php on line 1593

Test av Mini Countryman Cooper S Electric All4

Mini Countryman finns nu att köpa som plug-in hybrid för körning med eldrift. Komfort, praktiskt nyttjande och miljötänkande är vad nya Mini Countryman går ut på. Miniutbudet har idag växt med flertalet bilmodeller där alla har olika fokus men en sak har de gemensamt, de är små, fast några e bara lite större. Mini Countryman plug-in hybrid är en bil främst för de som arbetspendlar och kanske är bilen därmed mer för stadsbor än vad modellbeteckningen symboliserar?

Testbilen: Mini Countryman Cooper S E All4, bensindriven elhybridbil med fyrhjulsdrift. Automatväxel. 0-100 km/h: 6,8 sekunder. Pris plug-in hybriden från 388 000 kr (Basversion utan eldrift från 248 000 kr)

Mini Countryman är den mest komfortabla Minibilen idag. Den typiska Minikänslan med vägnära körkänsla finns kvar men är inte lika direkt som hos övriga modeller. Fjädringen är mjukare och komfortablare samtidigt som bilen fortfarande har en bra stabilitet. Countryman är något högre med bättre markfri gång vilket gör det smidigare att stiga i och ut ur bilen. Tillsammans med fyrhjulsdriften All4 är Mini Countryman en bil som passar utmärkt på den svenska landsbygden där gropiga grusvägar förekommer. Se bara till att inte snåla med armstödet mellan framstolarna vilket inte är standard men höjer komforten rejält!

El-hybrid versionen uppges komma drygt 4 mil enligt specifikation. Detta innebär i praktiken runt 3 mil. När vi fulladdat Mini Countryman Electric i 30 graders värme så stod det 3,3 mil som beräknad el-räckvidd. Vid testkörning utan kraftiga accelerationer så stämde denna beräkning utmärkt innan Countryman talar om att nu är batteridriften slut och övergår till vanlig motordrift. Vi märker ingen skillnad vid övergången från eldrift till bensindrift då den vanliga motorn knappt hörs in i kupén. Tanken med eldriften är arbetspendling då många har upp till 3 mils körsträcka till jobbet. Detta gör att el-hybridversionen känns mer anpassad till tätort än landsbygd och Countryman står sig också utmärkt vid körning i stan. Den sportiga bensinmotorn som nyttjas när bilen inte går i eldrift drog för oss närmare 1 liter per mil vilket inte är så snålt, förvisso så var det med aktiv körning samt att bilen inte hade så många mil på mätaren och inte fullt inkörd.

I stan gör sig alltså Countryman sig utmärkt, speciellt med eldrift. Motorn är mycket alert och har bra respons. På landsvägen är bilen komfortabel och omkörningar går bra då motorkraften räcker bra för de flesta normala situationer. Fyrhjulsdrift gör bilen till en utmärkt bil  för åretruntbruk på landsbygden. Motorvägskörning går fint det med. Vi upplever bullernivån inne i bilen som låg i samtliga situationer.

Praktiska egenskaper

Mini Countryman är en liten bil, fast en  smart liten bil. Lastutrymmet är inte så jättestort men baksätet kan skjutas fram och bak för anpassning mellan benutrymme och lastutrymme. Baksätet kan även fällas i tre olika delar.

Instrumentering

Förarinstrumenteringen må vara snygg men är liten och hastighetsmätaren är mer svåravläst än hos de flesta bilar. Head-up display underlättar rejält men om man kör med polariserade glasögon syns knappt informationen. Mediasystem och navigation följer samma standard som nyare Mini och BMW, lite högre inlärningströskel men sen så fungerar det bra och speciellt när man kör. Harman Kardon stereon låter bra och har bättre ljudbild än de flesta bilstereos. Givetvis är knappar och interiördesign bland de coolaste man kan få idag, det är ju varumärket för Mini!

Styrkor och svagheter

Styrkor

  • Komfort
  • Praktisk men liten
  • Snygg design
  • Plug-in versionen ger möjlighet till billig och miljövänlig arbetspendling
  • Rolig att köra

Svagheter

  • Inte lika tight på vägen som andra Minis.
  • Något dyr och kanske är vanliga 5-dörrars Miniversionen mer prisvärd än Countryman, och Clubman ännu mer praktisk?
  • Plug-in versionen är dyr i inköp, gäller dock alla elbilar idag och inte unikt för enbart för Mini.
  • Cooper S Plug-in är inte så bränslesnål när den körs med bensinmotor.

Summering

Mini Countryman är en härlig och komfortabel bil med praktiska inslag. Fyrhjulsdrift i en Countryman känns helt rätt.

Test Mini Countryman Cooper S Electric All4 - Plug-in hybrid
Att köra8
Komfort9
Praktiska egenskaper7
Instrumentering8
8Countryman Electric

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.