Test av Mercedes GLE 250 diesel

Mercedes GLE är en rymlig SUV för dig som vill färdas i första klass och njuta av att åka bil. Mercedes GLE har allt som en praktisk stadsjeep i premiumklassen ska erbjuda. GLE är praktisk, rymlig, komfortabel, exklusiv och härlig att köra. Du som tycker att Mercedes enbart ska hålla sig till lyxiga sedaner har all anledning att tänka om.

Mercedes GLE250d 750

Testbilen: Mercedes GLE 250 diesel. Motor: 4-cylindrig, 204 hk, 0-100 m/h 8,6 sekunder. Tillval: Distronic Plus, Parkeringspaket med 360 graders kamera och mycket mer.

Vad erbjuder Mercedes GLE för att klassas som Premium?

Premium ska vara lite extra. Enbart ett högt pris och ett starkt varumärke räcker inte när kunderna ska spendera pengarna som Mercedes begär för denna bil. Nej då måste de även leva upp till förväntningarna för du som kund vill inte bli förknippad med ett dåligt köp, en tröja kan man slänga men en bil slänger man knappast i första taget. Mycket med ny elektronik och tekniska hjälpmedel kommer snabbt till ekonomiklassen och blir inte länge unikt för Premiumbilar. Exempel på detaljer som Mercedes GLE erbjuder som gör att bilen är Premium med det lilla extra utöver det vanliga är:

 • Luftfjädring som ger fantastisk väghållning och komfort
 • Låg bullernivå i kupén
 • Motor och växellåda som samarbetar perfekt utan fördröjningar
 • Genomarbetade designdetaljer
 • Material i olika träslag
 • Belyst Merca-stjärna i grillen, samt att Mercedeslogotypen lyser upp på marken när dörrarna låses upp
 • Säkerhetsbältet dras till lite extra med automatik straxt efter man har tagit på sig det.
 • När nyckeln tas ur från tändningen så glider ratten upp automatiskt för att underlätta utträde ur bilen.
 • Bra stereoljud

Det genomgående med dessa detaljer är att flera är kostsamma att utrusta bilen med. Vissa designdetaljer kräver duktiga designers samt att Mercedes också kan kosta på bilarna lite extra “lull-lull” som egentligen inte behövs i en bil, men som istället ger ett känslomässigt mervärde. Detta är svårt att konkurrera med i ekonomiklassen. Visserligen är några av de nämnda detaljerna ovanför tillval även hos Mercedes, men flertalet bilmärken erbjuder inte någonting från ovanstående lista.

Mercedes GLE 2016 (27)640

Komfort

När jag kör Mercedes GLE så är det en riktig njutning, axlarna åker ner, leendet upp och färden går mestadels förvånansvärt långsamt fram. Det är den goda komforten som gör att jag helt enkelt inte känner mig stressad. Det är så tyst i bilen, bullernivån i kupén hos Mercedes GLE är inte bara premiumklass, den är över premiumklass! De flesta bilar i denna klass är bra ljudisolerade men Mercedes GLE är riktigt bra och speciellt bullerfri i det lägre frekvensområdet, det som bäst beskrivs som mullrande ljud som plockas upp via hjulen. Visst kan man fortfarande höra lite men det är enormt svårslagen låg bullernivå inne i Mercedes GLE.

I förarstolen sitter jag bekvämt och högt vilket ger en god utsikt framåt ut över trafiken. GLE är en ganska hög bil så det blir ett hyfsat kliv uppåt när jag kliver in i bilen, och tvärtom när jag stiger ur. I baksätet sitter jag också bra med gott om benutrymme.

Mercedes GLE 2016 (50)640

Att köra

Mercedes GLE är härlig att köra samtidigt som det inte alls känns som att bilen gör 0-100 på 8,6 sekunder, vilket också är det långsammaste en Mercedes GLE gör. Alla andra motoralternativ är ännu snabbare. Bilen går så tyst och fint att man inte riktigt upplever den goda prestandan mer än via hastighetsmätaren. Okej, detta är inte en sportig bil att köra, nej inte alls. Är det något dåligt då? Absolut inte utan det är exakt så här en SUV ska vara! Det går att ställa in ett sportprogram vilket sänker fjädringen som då också blir hårdare, ratten blir lite trögare och även motorkaraktären förändras något. Detta sportläge känns inte alls rätt för Mercedes GLE och speciellt inte då den har en dieselmotor som inte levererar speciellt mycket mer körglädje bara för att varvtalen hålls kvar lite längre på höga varvtal. Nej Comfort-läget är det som gäller för Mercedes GLE, eller Halka-läget när det är halt, eller något av de två Offroad programmen som höjer fjädringen (Max 100 km/h) samt kan låsa mittdiffen 100% för bättre grepp (Max 40 km/h).

Motorkraften kommer direkt utan fördröjning vid start från stillastående. Motor och växellåda arbetar riktigt bra ihop. I högre hastigheter så avtar motorkraften ganska rejält och på motorvägen så känns motorn inte speciellt märkvärdig att köra. Trots detta så finns det inget att klaga på utan denna motor och dess karaktär passar Mercedes GLE utmärkt och någon större motor anser inte jag att vara ett måste, tvärtom du behöver inte större motor då bilen mår bäst av att framföras med ett respektingivande lugn.

Mercedes GLE 2016 (24)640

Mediasystem

Mediasystemet är kanske den enda bristen hos Mercedes GLE men det är inte alls dåligt funktionsmässigt. Grafiken är snygg och väl genomarbetad. Ljudet hos standardstereon är mycket bra och klart bättre än genomsnittet. Vill du vara lite onödig men ändå hoppa in i spenderbyxorna så finns det dessutom ännu bättre stereo att köpa. Men vad är då bristen, jo det är användarvänligheten när jag ska ställa in olika funktioner. Systemet har ingen pekskärm och kontrollhjulet kan snurras, tryckas och vickas upp/ner, höger/vänster. Det finns även en slags styrplatta som är supersnyggt designad men som inte tillför så mycket vettigt. Systemet blir på detta sätt ganska svårhanterat när jag jag ska in i menyerna för att justera olika inställningar. De vardagliga funktionerna som radio och telefon fungerar ändå hyfsat enkelt och det är ju trots allt det viktigaste.

Backkameran är i toppklass och ger en stor, klar och tydlig bild som dessutom kombineras med en simulerad vy ovanifrån bilen. Kör du framåt när du ska parkera så finns det till och med en kamera som visar bilden framåt. Ljudsignalen från parkeringsradarn börjar dock låta allt för sent tycker jag, Mercedes är inte bäst på riktigt allt. Head-up display är bra att ha så länge inte polaroidbrillorna är på som då filtrerar bort hela funktionen.

Design

Den exteriöra designen är stilren, snygg men sticker inte ut. Jag passerar lugnt och obemärkt förbi på gatan trots att detta är en bil som kostar en hygglig slant. Troligen är du som köper en Mercedes GLE mer en diskret typ, om inte så utrustar du din Mercedes GLE med feta fälgar och lite stripes. Någon häftig färg finns dock inte att välja.

Prisbild

Priset för en Mercedes GLE 250 diesel börjar på 595 00 kronor. Då är redan väldigt mycket standard, så pass att jag bara rekommenderar luftfjädringen för ca: 20 000 kronor extra samt du som vill köra lite “Off-road” kan lägga till ytterligare ca: 20 000 kronor för off-road paketet. Tänk på att du knappt behöver lämna asfalten för att du ska hamna i off-road situationer, exempelvis vid parkering.

Styrkor och svagheter

Styrkor

 • Komfortabel
 • Superb fjädring
 • Lågt buller i kupén
 • Bra samspel mellan motor och automatväxellåda
 • Praktisk och rymlig

Svagheter

 • Låg användarvänlighet i mediasystemet
 • Växelspaken sitter där andra har styrning för vindrutetorkaren
 • Vindrutetorkarna styrs från blinkersspaken, på vänster sida

Summering:

Mercedes GLE är en praktisk och rymlig SUV för livsnjutare!

 

Test Mercedes GLE 250 d 4MATIC - En SUV i premiumklass
7.2Ditt Byta bil poäng
Reader Rating: (20 Votes)
7.2

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

2 Kommentarer

 1. Björn

  Trevlig SUV, hade dock hoppats på mer i samband med byte av beteckningen. Jag körde M-klassen för knappt två år sen, ser väldigt mycket ut som “nya” GLE.

  Svara

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.