Test av Mercedes GLC 220d

Att Mercedes gör bra bilar är det nog ingen som tvivlar på, Mercedes GLC är dessutom snudd på den perfekta vardagsbilen. Mercedes GLC är lagom stor och inte trång, den är komfortabel och fyrhjulsdriven. GLC tar inte heller allt för mycket plats i parkeringsrutan vilket gör att denna bil kan titulera sig “Stadsjeep”, glädjande för stadsbor. Med en lagom stark dieselmotor så är Mercedes GLC 220d en bil för alla årets dagar. Har du inte provkört den? Gör det!

Mercedes GLC 220d 2015 (25)1200

Testbilen: Mercedes GLC 220d, 4-cylindrig dieselmotor på 170 hk. 0-100 km/h: 8,3 sekunder. Automatväxel och fyrhjulsdrift är standard. Angiven bränsleförbrukning: drygt 0,5 l/mil (blandad körning). Grundpris: 408 000 kr.

Att köra Mercedes GLC 220d

Mercedes GLC 220d gör 0-100 km/h på 8,3 sekunder vilket inte är något att skämmas över. Motorn gör bra ifrån sig i farter upp till motorvägshastighet. Detta är dock inte en bil som upplevs som sportig, utan faktiskt bättre än så. Kraftresurserna i Mercedes GLC 220d är jämt fördelade och finns där de ska. En SUV ska inte vara en sportbil och Mercedes har gjort ett bra jobb när de prioriterat bilens egenskaper. GLC har huvudsakligen fått fokus på komfort och framkomlighet. Bilen är pigg i hastigheter upp till runt 100 km/h. I motorvägsfart så är kraften begränsad. Vid start från stillastående så finns det en viss fördröjning innan bilens kommer igång ordentligt, denna fördröjning är ändå inte så pass att det är något större problem. Jag har stått och väntat på att köra in i trafikerade rondeller och när luckan dykt upp så har ändå Mercedes GLC 220d fixat uppgiften okej. För den som absolut måste ha mycket med fartresurser under högerfoten så finns det kraftfullare motorer att välja. Alla andra kommer att vara fullt nöjda med 220d-motorn.

Autobroms: De flesta bilar har idag autobroms som standard eller tillval. Dessa fungerar olika från bil till bil. Mercedes GLC har en perfekt varningssignal som börjar pipa ilsket när man närmar sig framförvarande bil för snabbt. Detta ger naturligt och spontant en omgående reaktion att föra foten mot bromsen. Detta moment har jag testat och jag ger ett gott betyg till Mercedes varningssignal som inte är vacker men effektiv, test av den fysiska autobromsen hoppade jag dock över denna gång.

Farthållare: Farthållaren styrs med en spak som finns på vänster sida straxt bakom ratten. När du lärt dig den så är det en av de bättre och mest lättanvända som finns på marknaden.

Mercedes GLC 220d 2015 (36)640

Komfort

Komfort är en av de främsta egenskaperna hos Mercedes GLC 220d. Det är bekvämt att stiga i och ut ur bilen. På förarplatsen sitter jag perfekt och det finns bra med inställningsmöjligheter för förarstolen. Armstöd finns bra placerade på båda sidor på bra avstånd och höjd. Då man sitter lite högre så får man bra sikt framåt utöver framförvarande fordon. Bilen går tyst och fint i alla hastigheter och på alla underlag. Visst tränger lite vägljud igenom men detta är en av de mest bullerfria bilar jag kört hittills. Testbil hade inte Mercedes ställbara fjädring som kostar extra. I detta fall kan därmed inte bilens fjädring ändras utan här är det en och samma inställning som gäller hela tiden. Mercedes har prioriterat komfort och bilen går mycket mjukt och fint på vägen. Gropar och farthinder tacklas galant av Mercedes GLC. I baksätet sitter man utmärkt och det finns bra med benutrymme. Extra luftutblås finns riktat mot baksätespassagerarna.

Praktiska egenskaper

Lastutrymmet är bra och räcker för de flestas behov, det är dock inte lika rymligt som i större kombibilar. Det finns mugghållare och en förvaringslåda mellan framstolarna. I taket finns en utfällbar hållare för glasögon, en uppskattad funktion. Mercedes GLC är en lagom stor bil som inte är för liten för last samtidigt som passagerarna sitter bra. För dig som bor i stan och nyttjar trånga parkeringshus så finns det visserligen mindre bilar som underlättar vardagen, men behöver du plats i bilen för mer än två personer så är Mercedes GLC en bra kompromiss mellan bilstorlek och utrymmen.

Media och instrumentering

I förarinstrumenteringen finns en stor skärm mellan hastighetsmätaren och varvräknaren. Här kan man välja att se olika färddata eller ställa in vissa funktioner för bilen samt få tydlig och snygg hastighetsvisning i siffror om så önskas. I mittpanelen sitter en informationsskärm som ser ut som en svävande surfplatta. Detta är dock inte en pekskärm. Jag tycker denna skärm är snygg och bra placerad. Skärmen sitter lite högre upp än hos många andra bilar vilket gör att det är lättare att ta avläsa information utan att flytta blicken allt för mycket från vägen. Detta möjliggörs tack vare den svävande designen. Skulle skärmen varit integrerad i mittpanelen hade den troligen fått sitta längre ner för att inte skymma sikten allt för mycket. Mediasystemet är inte så användarvänligt som jag skulle önska men man hankar sig fram och i slutändan är det huvudsakligen bara ett fåtal funktioner som används dagligen. Testbilen var försedd med standardstereon vars ljud är bättre än genomsnittet.

Styrkor och svagheter

Styrkor

  • Komfort
  • Framkomlighet
  • Praktiska egenskaper
  • Snygg instrumentering
  • Tyst i kupén

Svagheter

Mercedes GLC 220d har inte några större svagheter. En liten fördröjning vid start från stillastående, lite bättre användarvänlighet för mediasystemet önskas. Ingen av dessa detaljer är trots allt av större vikt att hänga upp sig på. Den största svagheten är nog istället växelspaken som sitter där andra bilar styr vindrutetorkarna vilket är lätt förväxlat för den ovane, men detta ordnar sig efter några dagars körning.

Summering:

Mercedes GLC 220d är en av världens bästa och komfortablaste bilar för dig som kör vardagligen året om.

Prisbild:

Grundpriset är 408 000 kronor. För dessa pengar får du en välutrustad bil. Troligen vill du också ha parkeringsradar och backkamera om du bor i stan. Då kommer du välja något av de förmånliga tillvalspaket som finns. För dig som vill ha ännu mer finns det nästan inga gränser vad du kan utrusta din GLC med, speciellt avseende materialval och design. Min favorit är äkta träpaneler där ådrorna kan kännas med fingrarna, det ger en naturligt exklusiv känsla.
Tycker du att det är konstigt att Mercedes erbjuder en hel del klädslar i konstskinn? Jag själv är generellt inte helt övertygad om hållbarheten avseende konstskinn men det finns faktiskt en kundgrupp som inte vill ha äkta läder från djur, bra att Mercedes tänker på det.

Alternativa motorer:

  • GLC 250d (Diesel 204 hk): Från 442 900 kr
  • GLC 250 (Bensin 211 hk): Från 433 900 kr.

 

Test Mercedes GLC 220d - En bil för alla dagar!
6.1Sätt ditt Byta bil poäng
Reader Rating: (85 Votes)
6.1

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.