Test Kia E-Niro – En bra elbil som passar de flesta!
Kia e-Niro är en billig elbil som är praktisk och fungerar bra för många situationer. e-Niro är lagom stor med både bra last och benutrymme bak. Bilen har en snygg och smidig design. Bilens kaross är av SUV karaktär och har alla de komfortabla fördelarna som följer med detta. Kia e-Niro är en elbil som passar en stor kundgrupp inklusive barnfamiljer och tjänstebilsförare. Bytabil.net har testat bilen, läs vidare om hur det gick!
Nya Kia e-Niro är en elbil med bra angiven räckvidd. Det första som slog mig när jag satte mig i Kia e-Niro var batteristatusen och den beräknade sträckan på strax över 400 km som stod noterat i förardisplayen. Den spontana tanken från min sida var ”yeah right”, det vill säga inte så troligt att batteriet skulle klara den sträckan med tanke på erfarenheter från elbilar som provades för ett par år sedan. Det kommer att visa sig i denna biltest då jag ska ta bilen på en långtur.
Jag sätter mig i bilen och åker ut på motorvägen mellan norra Stockholm och Uppsala, en sträcka på ca 5 mil. Jag kommer fram till uppsala och kör vidare ytterligare några mil med stadskörning och lite landsväg. Väl framme vid min destination har jag god marginal kvar i batteriet och kopplar in mig på en laddningsstation som finns placerad på parkeringen vid det lokala badhuset, dags för simskola för min dotter. Drygt en och en halv timma går och dottern är klar på simskolan. Vi kommer ut från badhuset och batteriet är fulladdat. Nästa dag väntar en långtur där stora delar av sträckan ska avverkas på motorväg kombinerat med landsväg, 20 mils bilkörning totalt.
Natten passerar och vi påbörjar den 20 mil länga resan. Solen ligger på så och klimatanläggninen jobbar ganska hårt under bilfärden. Väl framme efter 20 mil utan stopp för laddning så finns det drygt 50% kvar i batteriet. Näst intill 20 mil kvar enligt mätaren som beräknar kvarvarande körsträcka. Detta tycker vi är väldigt imponerande, vi testade däremot inte att göra ett fullständigt räckviddstest men jag har läst andra recensioner där ca 35 mil avverkats och det är klart godkänt. Vår test gjordes på försommaren där dagstemperaturen var ganska hög men natttemperaturen närmre 0 grader.
Teknik och funktion
De olika driftlägen som finns att välja på är ECO, Normal och Sport. Vid långa turer och på motorväg är ECO-läget att föredra. Då får man lite mjukare acceleration och hårdare motorbroms där energin återanvänds. Kia e-Niro har lagt till en mätare som beräknar hur lång sträcka som återvinns vid motorbromsningen. Min upplevelse av skillnaderna mellan normalläget och ECO är främst motorbromsningen. Däremot när man kopplar över till Sportläget får man en bra känsla i både acceleration och vridmoment. Här kommer verkligen elbilarna till sin rätt med den blixtsnabba responsen. Motorresponsen hos Kia e-Niro är väldigt kraftfull i hela drivlinan. Under sportläget blir Kia e-Niro en riktigt rolig bil med snabb acceleration även vid högre hastigheter. Att accelerera ut på påfarten till motorvägen med sportläget är en ren fröjd. Att e-Niro inte är en sportbil märks dock om man pressar bilen extra i skarpa kurvor och rondeller. Då kränger bilen rejält och man får ganska fort hålla tillbaka den. Batteriernas tyngd och chassit bidrar inte till sportbilsegenskaper förutom när det går rakt fram. Men det är så en sådan här biltyp ska vara, det är en praktisk bil i första hand som ska vara skön att åka i till vardags. Fullgott betyg till Kia e-Niro alltså avseende körbarhet!
En säkerhetsfunktion som uppskattades väldigt mycket är backkameran där man ser mer än bara det som händer bakom bilen, här får man även meddelande om det är rörelse från gående eller andra bilar som kommer nära och passerar bakom bilen. Denna funktion är riktigt bra och det blir en form av döda vinkelvarnare för backning. Speciellt vid stora parkeringar vid köpcentrum med många bilar, vuxna och barn i rörelse runtomkring är det en extra bra säkerhet.
Invändigt i bilen finns en skärm som är snyggt integrerad i inredningen och ger en stilren helhetskänsla över inredningen. Start av bilen görs genom att nyckeln är placerad inne i bilen och sen är det bara att trycka på startknappen så får man en signal att bilen är igång, precis inget motorljud vid start som hos gamla bilar! Vredet för växling mellan drive, neutral, reverse och parkeringsläget sitter mellan framstolarna. Det tar lite tid att vänja sig med vredet men jag ser ingen större nackdel att ha ett vred istället för spak. Kia har varvat manuella knappar och inställningar på skärmen så att man fortfarande kan ställa in mycket manuellt för de vardagliga funktioner man snabbt vill komma åt.
Ratten på bilen är utformad med reglage för farthållare, körlägen, volym, röststyrning och telefonkontroller. Släpper man ratten börjar den efter ett tag att tjuta och uppmana dig att hålla i ratten. Här är känsligheten inte helt optimal utan även när man sätter händerna på ratten igen fortsätter tjutet under en relativt lång tid. I förardisplayen får man tydlig information om hastighet, batteri och körstil som talar om ifall man har en ekonomisk eller aggressiv körstil.
Handsfree telefonin funkar bra och det är inga problem att köra 110 km/h på motorväg och samtidigt föra ett samtal där båda tydligt hör vad som sägs. Även den inbyggda röststyrningen fungerar bra att använda för att hitta telefonkontakter och ringa upp dessa. Jag har under körning provat detta vid flertalet tillfällen, en enkel knapptryckning och röstkommandot ”ring Jan Jansson” så öppnas telefonboken och den valda kontakten rings upp. Bilen har GPS navigator och navigationsfältet på displayen kan man också få information om närmsta laddningsstation. Detta är bra när man är ute på vägarna och åker längre sträckor
Utrymmet i bagaget är riktigt bra för storleken på bilen och det är inga problem att få rum med packning för hela familjen som ska åka på ett par veckors semester. Något som vissa kan sakna är en automatisk öppnare av bagageluckan som är manuell.
Prisbild och summering
Kia e-Niro börjar på ett pris från 484 900 kr inklusive en klimatbonus på 70 000kr. Kia gör det enkelt för sina kunder med ett standardutförande Advance och sen ett mer påkostat alternativ Advance Plus med Tech-Paket. Det sistnämnda ger extrautrustning så som ventilerade stolar vilket är väldigt skönt en varm sommardag och uppskattat av tjänstebilsförare som vill hålla kläderna fräscha vid ankomst.
En snabbladdare laddar upp Kia e-Niro till 80% på drygt en timme. Så med lite planering finns möjlighet att åka på långsemester utan att bli stillastående längst vägen.
Om man som jag har en äldre dieselbil till vardags så kommer man få en helt ny upplevelse med elbil är man däremot van med elbilar och framförallt i det dyrare segmentet så kommer man tycka att Kia e-Niro är en bil som är värt sitt pris. Det finns helt klart elbilar som är av en annan kaliber men då får man gräva djupare i plånboken. Det är inte konstigt att Kia Niro är en väldigt populär bil och efter att ha provkört den både i stadstrafik och på längre sträckor så kan vi inte annat än att hålla med. I elbilsutförandet e-Niro är den också ett miljövänligare alternativ.