Dacia Logan MCV är Sveriges billigaste kombi och har testats rejält av Byta Bil Bloggen, här kommer slutrapporten:

Logan MCV är verkligen en prisvärd bil för dig som prioriterar lågt pris och mycket med utrymme. Dacia Logan är dessutom Sveriges billigaste bil och man vill ha en bil med Air Condition, höj och sänkbar förarstol/ratt, farthållare, färddator, stereo med Bluetooth med mera.

Dacia Logan MCV 2014 (4)

Det som imponerar på mig avseende Dacia Logan MCV är utrymmet, det låga priset och 0,9 TCe bensinmotorn på 3-cylindrar och 90 hk. Det som inte imponerar på mig är, ja, typ resten av bilen. Men utrymme och körbarhet kommer man mycket långt på, det är ju det viktigaste med en bil helt enkelt. Dessutom för 108 900 kronor så kommer den med Air COndition, Bluetooth stereo, färddator, farthållare med mera.

Snygg är den också, i fronten i alla fall. Sett från sidan håller Logan en något anonym men ändå modern design. Jag tror att de flesta köpare av denna bil tänker “så länge den inte är ful”. Det viktiga med designen av sådana här kombibilar som Logan är att de flyter in i mängden helt enkelt, och det har man lyckats med.

Bristerna blev tydliga när jag tog Dacia Logan MCV på långresa under påskhelgen. Efter en timmas körning så blev vägbullret mycket belastande och monotont. Logan släpper igenom vägbuller mer än de flesta bilar. Samtal mellan fram och bak passagerare försvåras på grund av bullernivån. Även andra komfortbrister framkom. Armstöden är hårda vilket blir kännbart vid långkörning. Dessutom är höger armstöd tillval för 1 500 kr, men det är ändå bättre att ha det än att vara utan, dessutom kan det fällas upp. Förarstolen har en bra bit kvar för att komma upp i Volvos nivå. Baksätespassagerarna var dock betydligt nöjdare och bortsett från bullret i bilen så satt de bra och hade gott om benutrymme. En långfärdsbil är dock inte Dacia Logan MCV i första hand. Men om man nu inte kör långt så är läget helt annorlunda. Logan är rymlig, lastar bra och praktisk. Enkelheten i inredningen gör bilen lätt att hålla ren. Knappar och reglage är rejäla, tydliga och lätta att använda.

Dacia Logan MCV 2014 (3)

Motorn gör bra ifrån sig. 0-100 går på 11,1 sekunder. I stadstrafik upplevs Logan med 0,9 TCe motorn som relativt pigg. På motorvägen så kan den först upplevas som kraftlös men det gör faktiskt bättre ifrån sig än man kan tro. Bilen kommer upp i de hastigheter som är lagliga i Sverige utan större problem och omkörningar på motorvägen funkar bra, även på 5:ans växel. Visst är det inte en sportbil men vem förväntar sig det? Som vanligt när det gäller bilar med dessa små motorer så bör omkörning på landsväg i mötande körfält undvikas eller genomföras med väldigt god marginal.

Dacia Logan MCV 2014 (15)

Krocksäkerheten är inte i toppklass, aktiva säkerhetssystem finns inte i modellprogrammet. Avseende krocktest så är det lite oklart hur denna modell står sig då det är en äldre version som testats hos EuroNCAP. Bilbältet för mittplatsen bak är förankrat längst bak i taket och funkar inte så bra ihop med lastnät.

Konkurrenterna ligger inte i närheten avseende pris, utrymme och motorprestanda. Vad andra biltillverkare kan erbjuda för samma pengar är bilar med betydligt mindre utrymme och tröttare motorer, och då blir de ändå ofta lite dyrare.

Vill du veta lite mer om Media Nav som kan köpas som tillval, läs här. (Samma som till Duster med flera)

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

2 Kommentarer

 1. Klas

  Hej , du säger att Dacia Logan MCV har 3 stjärnor av 5 i EuroNcap krocktest men det verkar ju som det är den gamla versionen , nuvarande borde ju ha samma som Dacia Sandero eftersom Logan MCV är ju en Sandero kombi och borde ha samma krockvärde som Sanderon !

  Svara
  • Joakim

   Tack Klas för påpekandet, du har rätt i att det är lite ovisst avseende detta. Jag ändrade lite i artikeln och tog bort krockbetyget.

   Svara

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.