Warning: A non-numeric value encountered in /storage/content/60/135660/bytabil.net/public_html/wp-content/themes/valenti/library/core.php on line 1606

Test av Citroén C3 Aircross – En praktisk modebil!

Citroén C3 Aircross är senaste modestjärnan från Citroén. Detta är en riktigt snyggt designad SUV i mindre format utan fyrhjulsdrift. Mindre bilar med SUV känsla är i ropet just nu och alla biltillverkare skyndar med att få fram nya modeller. Citroén C3 Aircross står sig bra i konkurrensen och är en komfortabel och praktisk bil. Citroén är mästare i att få till de rätta designdragen speciellt när resurserna är begränsade och flertalet biltillverkare skulle behöva lära sig design av Citroén. Allt för många gör bilmodeller som är moderna men som inte ens det minsta lilla sticker ut vilket Citroén lyckas bra med!

Testbilen: Citroen C3 Aircross, bensinmotor på 110 hk, tre cylindrar. Automatväxel. Högsta utrustningsnivån Shine med panoramaglastak, navigation, bättre stereo, backkamera med radar och mycket mer.

Praktiska egenskaper och komfort

De praktiska egenskaperna är Citroens C3 Aircross största styrka. Dörröppningen är stor och det är lätt och bekvämt att stiga i och ut ur bilen vilket speciellt den höga takhöjden bidrar till. Förarstolen kan ställas långt bakåt vilket gör att även förare med långa ben sitter bra. Baksätet kan skjutas 15 cm i längdled och ryggstöden är delbara och fällbara. Ryggstödet på främre passagerarsidan är också fällbart vilket möjliggör transport av längre föremål något som verkligen inte alla biltillverkare erbjuder. Vi sitter bra i framstolarna och armstöd för föraren finns på både vänster och höger sida (Beroende på version). På vänster sida är armstödet perfekt medans på höger sida kunde det gärna ha fått varit lite längre, dessutom kunde armstödet också fått varit bredare så passageraren också kunde dela på det. Så länge framstolarna inte flyttas längst bak så är benutrymmet för baksätespassagerarna okej med hänsyn till bilens storlek.

Vi testade Citroén C3 Aircross i temperatur på minus tre grader och det finns en del svagheter hos denna bil i vinterklimat. Det tar ganska lång tid innan det blir varmt i bilen och stolsvärmen är för svag, hoppa speciellt över läderklädseln är vår rekommendation. Uppvärmd ruta finns till bilen vilket är uppskattat och när du tagit bort snön från bilen samt skrapat sidorutorna har isen på framrutan smält.  Även Automatiskt helljus är bra för dig som kör mycket på mörka landsvägar. Vi har testkört en hel del på mörka landsvägar med många mötande bilar och funktionen fungerar bra i de flesta situationer.

Det öppningsbara glastaket är stort och generöst. Dessutom ramas det in av en snygg kantbelysning som syns i mörkret. För övrigt är det avskalat avseende interiör belysning och någon designbelysning interiört finns inte. Vi saknar även belysning vid benutrymmet framme vilket är bra att ha på passagerarplatsen där man ofta ställer en väska eller annat.

Lastutrymmen och förvaring

Lastutrymmet bak är bra då bilen trots allt är liten men givetvis fortfarande begränsat. Småförvaring och mugghållare är ytterligare en av bilens svagheter. Mugghållare finns endast i dörrsidorna samt en i mitten fast bakåt mot baksätet. Dessutom fungerar dessa inte speciellt bra för varken flaskor eller muggar. Det finns en plats med inbyggd laddare för trådlös laddning av mobiltelefoner men om denna funktion ska vara tillgänglig så finns ingen vettig plats kvar alls för småförvaring. Således är de små praktiska förvaringsmöjligheterna riktigt dåliga i denna bil. Detta är lite märkligt då bilen för övrigt är så bra avseende praktiskt nyttjande. Något bättre är det för baksätespassagerarna om mittplatsen i baksätet inte nyttjas. Då kan ett armstöd fällas ner som har två bra mugghållare för baksätespassagerarna. Nu är inte småförvaring och mugghållare den viktigaste och mest avgörande egenskapen hos en bil, men samtidigt något som inte heller är så svårt att få till.

Att köra

Citroen C3 Aircross med bensinmotorn på 110 hästkrafter och automatväxel duger gott till vardags. Bilen är pigg och trevlig att köra. Motor och automatväxel jobbar bra ihop och även om prestandan är långt ifrån sportig så duger den gott samt passar bilmodellen bra. Fjädring och väghållning är okej men i högre hastigheter kunde bilen ha varit lite mer stabil likaså kunde bilen gå mjukare över ojämnheter. Det märks att Citroén C3 Aircross inte tillhör premiumklassen, men med det sagt så fungerar allt ändå helt okej och i sin helhet är detta en riktigt trevlig bil att färdas i.

Stadskörning: I stan gör sig C3 Aircross med automat riktigt bra. Bilen är pigg från start och bra att köra. Då bilen är lite mindre så är den desto mer praktisk i trång stadsmiljö. Backkamera och parkeringsradar uppskattas.

Landsväg: På landsvägen går C3 Aircross också bra. Dock så kunde bilen ha kunna gått mjukare på gropig väg med lappad asfalt. De flesta situationer går ändå bra. Omkörning funkar acceptabelt men kräver god framförhållning samt bra med marginal till mötande trafik.

Motorväg: Det är i högre hastigheter som svagheterna börjar visa sig avseende köregenskaper. Runt 130 km/h så känns C3 Aircross vinglig och inte så stabil som vi önskar ha det, speciellt när det blåser starka sidovindar.

Vår bränsleförbrukning låg på 0,65 liter/mil. Det finns bilar som drar mycket mer än så här samtidigt som detta är inte heller är den bränslesnålaste bilen vi kört.

Design

Designen är riktigt lyckad och Citroen C3 Aircross är snygg både exteriört och interiört. Trots att bilen upplevs ekonomiskt pressad avseende inredningen så är det snyggt och trevligt designat. Citroén vet verkligen hur man nyttjar resurserna väl samtidigt som kostnaderna hålls nere.

Instrumentering

Instrumenteringen är helt okej och är lätt att komma överens med. Pekskärmen är lättanvänd och allt fungerar bra. Den automatiska klimatanläggningen styrs helt via den grafiska pekskärmen. Testbilen hade den bättre stereon som ingår i Shine paketet och ljudet är riktigt bra i denna. Dödavinkelvarnaren fungerade inte alls bra och varningslampan i backspegeln har både lyst i tid och otid när vi kört bilen, funktionen kan slås av.

Styrkor och svagheter

Styrkor:

  • Bra förarmiljö
  • Lätt att stiga i och ut ur bilen
  • Snygg design
  • Ryggstödet på passagerarstolen kan fällas
  • Motor och automatväxel jobbar bra ihop
  • Praktisk för sin storlek
  • Head-up display (Beroende på version)

Svagheter:

  • Dålig värme i bil och säten
  • Dåligt med småförvaring, speciellt vettiga mugghållare fram saknas

Summering

Snygg design, trevlig att köra samt den goda förarmiljön är de största styrkorna hos Citroén C3 Aircross!

Prisbild

Prisbilden ligger på mellan 160 000 till 255 000 kronor beroende på motor, växellåda och utrustningsnivå. Bilen finns med två bensinmotorer på 82 respektive 110 hk samt en dieselmotor på 100 hk som inte kan fås med automatväxel. Det finns tre utrustningsnivåer och därutöver finns inga enskilda tillvalsmöjligheter utöver färg och klädsel.

Test Citroén C3 Aircross
Totalbetyg
3.4Citroen C3 Aircross 2018

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.