Bilstölder ökar hos bilar med Keylessdrive – Ljuvarna har kommit ikapp biltekniken

Bilarnas IT system blir allt mer avancerade och öppnar samtidigt för nya stöldmöjligheter för biltjuvar. De nyckellösa systemen hos bilar har idag en hel del säkerhetsbrister som kan uttnyttjas hos inbrottsljuvar som också har börjat nyttja  ny teknik.

Jo, tyvärr så hänger skurkarna med i teknikutvecklingen. Det senaste hos bilstölderna är att tjuvarna scannar av nycklarna. Ett vanligt upplägg är att man är två personer. En står vid bilen med en trådlös apparat. Den andra står nära ytterdörren eller på annan offentlig plats där bilnyckler kan finnas. Restaurangen, omklädningsrymmet som exempel. Där kan man via trådlös uppkoppling koppla upp sig mot bilnycckeln och sända vidare till bilen som låses upp och kan startas och köras iväg.

Detta kallas för reläattack.

Grunden är att man fejkar avståndet mellan nyckel och bil. Nyckeln funkar i normala fall så att du har den i fickan. När du är nära bilen kan du öppna bilen via handtaget eller en knapp på handtaget, sen sätter du dig i bilen och trycker på startknappen. Allt detta funkar trådlöst så länge bilen och nyckeln är nära varandra.

Tjuvarna i sin tur nyttjar trådlös teknik och simulerar att nyckel och bil är precis bredvid varandra, fast avståndet egentligen är betydligt längre. Den ena personen är tillräckligt nära nyckeln och den andra nära bilen, och mellan sig förstärker de nyckelns signal. Dörren kan öppnas och bilen startas samt körs iväg. Sen kan den inte startas igen men då är den i en container eller i ett garage där man har längre tid på sig att fixa med bilens säkerhetssystem så den kan säljas vidare, ofta i ett annat land.

IF försäkringsbolag får nu under 2018 in ett antal sådana stöldanmälningar per vecka, 2017 nästan inga alls. Denna verksamhet ökar kraftigt.

Lösning på bilstöldproblemet med nyckellösa keylessdrive system

Det finns ett lätt sätt att motverka bilstöld med nyckellösa “Keylessdrive” system. Förvara bilnyckeln i en plåtburk hemma, samt på liknande sätt när du är på gymmet eller ute någon annan stans. Sannolikt lär försäljningen av små smidiga avskärmningsburkar också stiga inom en snar framtid.

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.