Vad gäller avseende förbud mot dieselbilar, fordonsskatt och bensinbilar?

Bilägarna har senaste året haft svårt att få reda på vad som ska gälla i framtiden och vilken bil man ska välja när man ska byta bil och framför allt när man ska köpa en helt ny bil.

Nu börjar det dock klarna allt mer, fast i bilägarnas ögon allt för sent. Rykten har gått och spekulationer om vad man ska köpa har pågått länge vilket redan påverkat bilförsäljningen.

Det är framför allt Miljözon klass 2 som påverkar vanliga bilister, och då främst i storstäder. Under 2020 så förbjuds alla bilar som inte uppfyller Euro 5 rening att köra på Hornsgatan i Stockholm. Från 1 Juli 2022 så måste alla dieselbilar uppfylla Euro 6 avgasrening.

En Miljözon klass 3 införs också och där får inga bilar som drivs på bensin eller diesel inte köra alls, inte ens om de är av plug-in hybrid variant och körs enbart på el.

Man anger i Stockholm att man kommer se över om förbudet ska utökas till flera platser utöver Hornsgatan. Andra kommuner får också överväga om de ska införa miljözoner.

Nu när det börjar klarna kan man även inse att många trots allt inte påverkas alls, speciellt om man inte rör sig inom de större städerna. Fast osäkerheten om hur många mindre städer som kan tänkas sig hoppa på mijözonerna hänger kvar vilket vilket även kommer påverka framför allt begbilförsäljningen av Euro 5 dieselbilar ett tag framöver.

Ännu större påverkan har då det nya skattesystemet fått på nybilsförsäljningen sedan 1 juli 2018. Detta har gett påverkan på bilköpen då vissa bilmodeller med höga utsläpp får en högre skatt de 3 första åren, och skalan ökar snabbt i skattesystemet vilket gör stor skillnad i bilägandekostnad vid nybilsköp.

Källa: Expressen

 

 

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.