Just nu har man börjat sälja Kia Sportage årsmodell 2013, enligt försäljaren är det ingen större skillnad mot 2012. Motorerna är desamma och därmed lämnar vi detaljerna åt sidan.

Enligt Kia försäljaren så erbjuder Kia unikt 7 års nybilsgaranti. De andra biltillverkarna erbjuder vanligen 2-3 års nybilsgaranti och sedan förlängd bilgaranti. Nybilsgaranti och bilgaranti hävdar han är olika saker vilkas omfattning är olika. Det finns anledning till fördjupad undersökning om detta framöver.

Bilen har det mesta redan i komfortutförande: ACC, larm (Jag frågade specifikt om det), CD/Radio m.m. Även sånt lyxfunktioner som infällningsbara backspeglar ingick, om man nu uppskattar sånt. En sak som var lite extra bra är att baksidan av framstolarna är försedda med plast en bra bit upp. Detta gör att smuts från barnskor är lättare att torka av, här tycker jag att praktiska inslag väger tyngre än lyxiga så det var jättebra.

Provkörningen:
Provkörningsbilen var en 2.0 CRDI (Diesel) med 2WD (dvs inte fyrhjulsdriven). Det finns även bl.a. 1.6l bensinmotor med i princip samma prestanda. Att sätta sig i bilen och ställa in allt går snabbt och enkelt. Det mesta följer den standard vi är vana vid. Jag backade ut från parkeringen och körde iväg. Jag kom upp i 110 under en kortare tid. Visst, det är inte den tystaste bilen som finns men ljudnivån vid motorvägsfart kändes ändå acceptabel. Körglädjen infinner sig dock inte i denna bil men bilen är ändå helt OK att köra. Den är bra för vardagligt bruk, men den inbjuder inte till någon extra upplevelse. För min del är detta ändå helt OK då jag i främst ser en sån här bil som en praktisk bil. Är man ut efter en bil som ska kännas sportigare kanske man ska inrikta sig mot en annan bil. Att bilen är av en högre typ känns när man börjar svänga lite tvärare med bilen, den kränger lite grann mer än lägre bilar. Men det är en effekt av att bilen har en högre markfri gång vilket också är hela poängen med denna bil. När jag ska parkera så upptäcker jag att det är lite svårt att se var fronten slutar.

Vi provade att sitta 3 vuxna i baksätet och det går men lite trångt är det. Lastutrymmet är fullgott för en barnfamilj även om det finns större på marknaden.

Min slutsummering av Kia Sportage 2012/2013 är: Ja, jag kan tänka mig att byta bil till denna.

Läs även vad jag tidigare har skrivit om Kia Sportage innan provkörningen, tryck här.

Kia återförsäljarna skryter om att de ökat försäljningen med 5% på en stark fallande marknad. Efter att ha pratat lite med en försäljare så konstaterar jag att deras vilja att förhandla priserna på nya bilar inte så där jättestark i skrivande stund. Det går bra för Kia i Sverige just nu helt enkelt.

Vill du läsa mer om Kia Sportage, och få tekniska data. Tryck här.

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.