låsbultarJag har tidigare skrivit ett inlägg här om att verkstaden inte kunde byta mina däck. Nu till slut så har verkstaden lyckats få av vinterdäcken och satt på sommardäcken, MEN…. Jag körde in min bil till dem med låsbultar och kom därifrån utan låsbultar. Så vad hände då?

Jag delar upp det i delar:

1: Jag åker till verkstaden som tar emot bilen fast den är inbokad på andra sidan stan av oklar anledning, givetvis så skulle jag själv aldrig boka in mig på den andra verkstaden.

2: Jag blir meddelad att min låsbults-hylsa är sliten och att de inte kunnat byta däck tills de fått fram en ny hylsa till låsbultarna. Jag svara att den bara använts en gång eftersom jag fick en ny då de tidigare slarvat bort hylsan. Verkstaden korrigerar sig och lägger till att bultarna satt väldigt hårt också. De flesta, speciellt verkstadsfolk vet att låsbultarna aldrig ska drar med samma moment som övriga bultar. Detta då låshylsan inte har lika stor anläggningsyta som vid dragande av vanliga bultar.

3: Jag framför att det var de som bytte hjul senast och att de får lösa problemet, vilket de också utan problem bekräftar att de ska göra så fort en ny låshylsa kommit.

4: Låshylsan kommer, jag har då redan lämnat bilen hos dem då jag under perioden nyttjar en annan bil. Så de har några dagar på sig att byta däck. De ringer mig efter några dagar och säger att det är klart.

5: Efter ytterligare några dagar hämtar jag bilen. På vägen letar jag efter låshylsan utan att finna den. Jag tittar sen på däcken och ser att det sitter vanliga bultar på däcken. Några låsbultar finns inte alls. Jag fick ingen information om detta när jag hämtade bilen.

6: Dagen efter åker jag tillbaka till verkstaden och frågar dem hur deras tanke var när jag kom till dem med låsbultar och åkte därifrån utan låsbultar. Jag tänkta att kanske fanns det någon praxis att de räknas som slitagedelar och efter en viss tid så anses de vara förbrukade eller liknande. De svarar att de inte hade några nya låsbultar vid tillfället och därmed monterade vanliga bultar. Men de skulle nu beställa in nya åt mig, utan kostnad.

7: På eftermiddagen, samma dag som jag varit hos dem och de därefter beställt låsbultar till mig så får jag meddelande att dessa nu fanns att hämta hos dem.

8: Jag åker för att hämta bultarna och funderar på om de kommer att erbjuda att de monterar dem åt mig. Hur som helst så erbjuder de inte detta, och jag tänker för mig själv att det nog är bäst att jag ändå monterar dem själv.

Jo, det var ju också så att jag bad dem att växla framhjulen till bakhjulen och vice versa för att få jämt slitage, jag vill ha det så även om det inte är branchpraxis. Mina sommardäck var uppmärkta enligt hur de satt senast. När jag fick bilen åter så var märklapparna borta så vinterdäcken är nu inte alls märkta hur de satt. Samt att jag inte har en aning om hur de monterat sommardäcken, jag gissar att det där med jämt slitage glömdes bort.

Så kan det gå. Allt var lättare när jag inte bodde i lägenhet och bytte mina däck själv, eller kanske inte lättare men då var det lite mer ordning på däcken i alla fall och den enda oron var att jag möjligen skulle dragit åt däcken för löst.

 

 

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.