Ja, så blev jag påkörd idag, av en moped. En sådan där icke EU variant utan registrering. Jag höll på att vända bilen och stod näst intill stilla när det dunsade till där bak. En ung herre, eller pojke rättare sagt hade kört in i min bakre stötfångare. Man kan ju undra hur det gick till då sikten bör varit bra samt min fart var i stort sett stillastående. Jag gissar på att pojken körde ändå och missbedömde avståndet mellan trottoarkanten och vägen.

Pojken var inte skadad och inte mopeden heller som tur var. Min bil fick en buckla på stötfångarens nedre del. Jag tog tag baktill och tryckte ut den, då det var plast. Några plastrepor blev kvar och kanske går dessa att putsa bort, eller förminskas i alla fall. Det är nu jag är glad att jag har den enklare Kinetic varianten. Hade jag haft nästa steg på utrustningsnivån så hade detta parti varit lackerat och inte klarat sig lika skonsamt. Nu undrar jag lite, hur tänker biltillverkarna? En riktig stötfångare är faktiskt ganska bra att ha, och då gärna en mer tålig variant än de flesta bilar har idag.

Än en gång funderar jag på om någon försöker få mig att byta bil?

(Bilen är en Volvo V70 för den som inte vet)

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

3 Kommentarer

 1. Björn Sennbrink

  En stötfångare är precis just det. Den fångar stötar och tenderar att lämna en del märken efter sig. Jag vet inte någon bilmodell sen Volvo 240 som haft stötfångare att skriva hem om. Möjligen att Chevrolet Tahoe/Silverado i början 1990-talet hade något som skulle kunna kallas stötfångare. De flesta andra bilar jag träffat på har varit av enklare plastutförande som på din Volvo.

  Svara
  • Joakim

   Precis, jag inbillar mig att det borde gå att även idag ha stöttåliga stötfångare som integreras i modern design. Jag menar det är ju egentligen pinsamt att hamna i diskussion om att bilens värde sjunker på grund av att man fått repor på stötfångaren…

   Svara
  • Joakim

   Jeep Wrangler såg jag imorse, den har både klassisk design och klassiska stötfångare. Dessutom så känns det som att bilens design kan hantera lite smårepor samt till och med kanske även någon enstaka skönhetsbuckla. Kanske skulle vara något, har aldrig kört en.

   Svara

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.