Kanske inte längre miljöbil 2013?

Funderar du på att byta bil till en ny miljöbil med 5 års skattefrihet, ja vänta inte för länge. Efter årsskiftet så kanske den inte längre klassas som miljöbil.

Fr.o

.m. 1:a januari 2013 så ändras miljöbilsdefinitionen som då ser ut så här:

1: Utsläppsgränsen för koldioxid från bensin och dieselbilar får en lutande skala som utgår från 95 gram/km (Idag 120 gram) Den lutande skalan baseras på bilens vikt där tyngre bilar får släppa ut lite mer och lättare bilar lite mindre. Medelvikten är fastställd till 1372 kilo. Vilket innebär att lättare bilar kan få gränsvärden lägre än 95 gram/km

2: Etanol och gasbilar får höjd gräns till 150 gram/km, då deras övriga mijöpåverkan är bättre. Även här så regleras gränsvärdet efter vikt.

Den exakta formeln ser ut så här:
Bensin och dieselbilar: 95 + 0,0457 x (bilens vikt i kg – 1 372)
Etanol och gasbilar: 150 + 0,0457 x (bilens vikt i kg – 1 372)

Reglerna uppskattas inte av vissa som anser att det blir ogynnsamt att göra lätta bilar. Exempelvis så ligger Volkswagen Polo Bluemotion på låga 87 gram/km i utsläpp, ändå så klarar den inte nya miljöbilsklassningen efter årsskiftet.

Idag är 4 av 10 nya bilar som säljs miljöbilar, vilket många är överens om är för mycket och att kraven är för lätta. Det är därför som man stramar åt gränserna med målet att 10% av de nya bilarna som säljs ska vara miljöbilar. Visst finns det en tanke med att göra snävare krav för att pressa tillverkarna att göra bättre bilar för miljön, men detta låter istället som motsatsen. Det känns lite som att man vill ha mindre miljöbilar i trafik. Risken finns ju att de som byter bil struntar i miljöklassningen och köper “vanliga” bilar istället och att tillverkarnas intresse för miljöbilsklassningen minskar.

Läs gärna också vad vi bilägare skriver samt DN.

OBS! Det räcker inte med att du beställer bilen innan årsskiftet, den ska vara registrerad också innan 2013.

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.