Nokian har genomfört en undersökning och bett folk att bedöma sig själva om hur bra bilförare de tycker att de är när de kör i vinterväglag. Jag tror de flesta har en bild om att andra är dåliga på att bedöma sina egna färdigheter, medans vi tycker att vi själva ändå har hyfsad koll på de egna begränsningarna och hur man ska hantera dessa. Resultatet på Nokians undersökning blev följande:

Frågan: Hur bra förare tycker du själv att du är i varierande vinterförhållanden? (Bedöm enligt skala 1-5)

Svaren blev följande:

  • 5 p: Utmärkt 17%
  • 4 p: Bra 50%
  • 3 p: Rätt så bra 31%
  • 2 p: Rätt så dålig 2%
  • 1 p: Dålig 0%

Byta Bil Bloggens snabbanalys av detta: Vi har inga dåliga förare under vinterhalvåret i Sverige

Nokian säger att man bör ha minst 5mm mönsterdjup på vinterdäcken. De mest riskabla situationer vid vinterväglag är omkörningar då detta inte bara är risk för föraren själv och dess passagerare utan även för personer i närliggande fordon. Många överskattar sin förmåga att köra i vinterväglag då man trots allt ofta inte har tillräcklig vana för detta.

Nokian undersökning

About The Author

Driver BytaBil.net med målet att bidra med lättläst information kring köp och ägande av bilar. Vi genomför egna biltester där bilarna körs på landsväg, motorväg och i stadsmiljö. Normalt testkörs alla bilar i över 100 mil så vi ska få ett bra underlag till våra biltestartiklar som du kan ta del av. Hoppas du kommer tillbaka!

Lämna en kommentar

Din e-post publiceras ej

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.